сряда, 18 ноември 2015 г.

Ябълков сладкиш Apfelkuchen

Този десерт е класически, доста популярен плодов сладкиш, който се приготвя в различни варианти.  Рецепта за сладкиш с  ябълки ще намериш във всички кулинарни предавания, списания и сайтове в интернет. А кое всъщност прави този сладкиш толкова популярен и харесван!? Това, че е не само лесен за изпълнение, а и много, много вкусен! Предлагам своя вариант, който предпочитам да приготвям през месеците ноември и декември, защото ароматът на ябълката, съчетан  с дъха на канелата и елегантните нотки на коняка, го асоциирам изключително с Коледа, с коледното настроение и, разбира се, с Коледните базари в Австрия и Германия.






Необходими продукти:

За плънката:
3-4 четири ябълки, за предпочитане от сорт Златна превъзходна


3 с.л. масло
50 мл. бренди, ром или някакъв ароматен ликьор
2-3 лъжици захар
сок от 1/2 лимон
1 ч.л. канела

За тестото:
2 яйца
180 гр захар
100 мл олио или разтопено масло
100 мл прясно мляко
160 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Първо приготвяш плънката. Ябълките ги обелваш, разрязваш на четвъртинки и след това на тънки - около 3 мм. - филийки.За да не покафенеят докато нарежеш всички ябълки, ги поливаш с лимонов сок. 


В тиган с трите лъжици масло, изсипваш ябълките, поръсваш със захарта и ги задушаваш докато омекнат, след това добавяш коняка. 


След като се изпари течността, преместваш тигана от котлона, добавяш канелата и разбъркваш, за да се разпредели равномерно.

За тестото в дълбока купа се разбиват яйцата и захарта докато се получи гладък крем, добавя се маслото/олиото, след това брашното с бакпулвера и ванилията, накрая се добавя млякото. 
В тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно изсипваш тестото, след което отгоре нареждаш  плънката с ябълките.


Печеш  на 190 ̊ С около 20-25 мин.






И понеже тази рецепта съм я споделяла вече с моите приятели, прилагам и снимка на чудесния ябълков сладкиш, направен от моя най-добър (почти единствен :( ) блог-коментатор Катерина:


  Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар