неделя, 18 април 2021 г.

Аспержи с поширано яйце и лесен сос Холандез

В сезона на аспержите предлагам най-разпространената комбинация, в която се сервират те - със сос Холандез. Добавям и по едно поширано яйце, защото яйцата са си големи приятели както с аспержите, така и със соса Холандез - добре познатата в обществото двойка със собствено име Яйца Бенедикт.  Събрани в едно ястие, аспержи с поширано яйце и сос Холандез, ни дават една богата и много вкусна комбинация, която, поднесена с препечени филийки, е идеална за едно спокойно неделно предиобедно похапване - закуско-обяд или накратко брънч




Сос Холандез е един от петте най-популярни сосове от френската кухня. Съставен е от яйчен жълтък, разтопено масло, вода и лимонов сок, които се разбиват на водна баня. Овкусява се със сол, черен пипер и/или бял пипер. Тук обаче ти предлагам един по-лесен начин на приготвяне, с блендер или пасатор, при който се ползва и по-малко количество масло, тъй като голямото, бих казала дори неприлично, количество масло е нещото, което винаги ме е спирало при приготвянето на този сос.

Необходими продукти за 2 порции:

 2 пресни яйца

10-12 аспержи

Масло

Сол и микс пипери

 

За сос Холандез:

2 жълтъка

2 ч.л. лимонов сок

2 ч.л. хладка вода

80 гр. пречистено разтопено топло масло

Сол и щипка бял пипер

 

Начин на приготвяне:

Сос Холандез

Маслото се разтопява в малък съд на котлон, след което се оставя настрана.

В каната на пасатора се слагат жълтъците, водата и лимоновия сок и се разбиват на средна степен за около 20 секунди докато се разбият добре жълтъците, след което разтопеното масло се добавя на капки бавно (на мен ми отнема около 2 минути).  Ако консистенцията е гъста, се добавя малко вода (или лимонов сок, но внимавай за вкуса) – по една чаена лъжичка до достигане на желана консистенция. Добавят се сол и пипер на вкус.

Поширане на яйцата

Налива се 5 см вода в тенджера или дълбок тиган, добавя се по 1 с.л. оцет на литър вода. Водата се загрява докато започне да къкри, но не и да заври. Счупваме едно яйце и пускаме във водата. Незабавно, но внимателно, с дървена лъжица белтъкът се побутва върху жълтъка в продължение на 2-3 секунди. Водата се поддържа да къкри на слаб огън и се добавя и другото яйце по същия начин. След 4 минути се отстранява първото яйце с решетъчна лъжица, поставя се в купа със студена вода, това отнема вкуса на оцета и прекъсва готвенето. Отстраняваме и другото яйце.

Приготвяне на аспержите

Аспержите се подрязват до еднаква дължина от 15 см. Стъблото на всяка аспержа се разполовява по дължина, но не докрай – връхчето остава цяло.

В тиган се загряват 1-2 с.л. масло. Добавят се аспержите и се запържват за 3-4 минути. 

Добавя се сол на вкус.

Подреждане

В две чинии се разпределят аспержите, отгоре се поставя по едно поширано яйце, полива се със сос Холандез и пожелание се поръсва с пипер. Сервира се с препечени филийки.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар