Вино
Виното винаги е съпътствало храната, готвенето и пътуванията ми, видимо и в много от публикациите тук, но едва в последните години най-после намерих повече време и възможности за по-задълбочено ангажиране по тази необятна тема. Възможността се оказа уникалната Програма за професионална квалификация "Сомелиер" на НБУ, в която в продължение на два семестъра, от м. октомври 2023 г., с колегите се потопихме (без изгледи да изплуваме скоро :)) в обширните теми на история, цивилизация и култура на виното, тероар, класификация на вината, основи на дегустацията, технология и органолептичен анализ, енология, български и световни винени сортове и региони, сомелиерство, гастрономия и сервиране, управление на винарна в ресторант и особености на винения туризъм. И всичко това придружено, разбира се, с дегустиране на избрани вина, внимателно селектирани от преподавателя, винения експерт Иван Македонски. През м. март 2025 г. издържах успешно и държавния си изпит по специалността.
Освен това, любопитна как е по света, успях през това време да премина и през курсовете на The Wine & Spirit Education Trust (WSET), една от водещите световни институции, посветена на образованието в полето на виното, спиртните напитки, бирата и сакето, и след много учене и дегустиране през м. Октомври 2024 г. стигнах и до изпита за WSET Level 3 Award in Wines, който взех с най-високия резултат, with Distinction, и вече с радост и гордост мога да се титулувам WSET Level 3 Certified.
Отказване няма!
И тъй като, както се досещаш, с увеличаване на познанията и интересът ми към виното се увеличи многократно, а с тях и желанието за споделяне, ще си позволя на тази страница да те занимавам с любопитни, полезни и забавни факти и информация за гроздето, лозята, винарните, виното и заведенията, в които се предлага.
Stay tuned, както се казва :)
Crémant - по-достъпното френско пенливо
Коментари
Публикуване на коментар