Малагузия - образец на модерния ренесанс на гръцките вина
След като вече те запознах със сорта грозде
асиртико и виното от него, ред е на друг представител на белите гръцки сортове
– малагузия. Малагузия (Malagouzia, Μαλαγουζιά) е
отличителният пример на модерния ренесанс на гръцките вина, наблюдаван през
последните двадесет години. До 70-те години на миналия век сортът грозде
малагузия е почти изчезнал и забравен в Гърция. Но всичко се променя, когато
професорът по енология Vassilis Logothetis го „открива“ в западната част на
Централна Гърция, и го представя на един от своите многообещаващи ученици,
Vangelis Gerovassiliou, който започва
експериментална винификация с гроздето, първоначално във винарната Porto
Carras, а по-късно в собствената си изба Gerovassiliou.
Днес, след усърдна работа от университетски
професори и най-добри производители, малагузия се счита за бял сорт грозде от
световна класа, произвеждащо изключителни сухи бели вина, както и няколко забележителни
примера на сладко вино.
Малагузия те привлича с опияняващи аромати.
Това е силно ароматно грозде, вината от което са с изключително изразителен нос
и аромати на роза, жълти плодове (круши, манго, праскова, ябълка), билки
(здравец, мента, градински чай) и цитрусови плодове (лимон, портокал,
грейпфрут).
На вкус Малагузия съблазнява с балансирана
киселинност и кадифена, почти маслена текстура. Малагузия е със средно тяло и
сухо въпреки доминиращия плодов характер. Нивата на алкохол могат да достигнат
високи стойности в по-топъл климат. Повечето вина от малагузия се винифицират в
резервоари от неръждаема стомана, запазвайки атрактивния си ароматен характер.
Някои примери са ферментирали и отлежали в дъбови бъчви, което допринася за
по-богат и комплексен вкус.
Сладките варианти се правят с късно набрано
грозде, и са още по-плътни и по-ароматни.
Богатството и меката киселинност на Малагузия го правят чудесно съчетание на по-мазна риба, но и с добре познатата гръцка мусака, паста със зеленчуци или пилешко, и дори с артишок, известен като „убиец на вино“.
Етикетите, отлежали в бъчви, пасват добре на печена на дървени въглища риба и бяло месо. По-сладките стилове Малагузия са фантастични със сиропирани и плодови сладкиши или дори с популярната в Северна Гърция бугаца. Сладката малагузия също се съчетава добре със по-зряло сирене като гравиера или кефалотири.
Ето и някои конкретни бутилки Малагузия, които да пробваш:
Malagouzia Single
Vineyard 2023, Gerovassiliou, Epanomi;
Malagouzia
2022, Vourvoukeli, Thrace
Malagouzia Single Vineyard 2022, Costa Lazaridi, Drama
La Terre
Pres du Soleil 2021, Gkirlemis, Thessalia
Коментари
Публикуване на коментар