Малагузия - образец на модерния ренесанс на гръцките вина

 

След като вече те запознах със сорта грозде асиртико и виното от него, ред е на друг представител на белите гръцки сортове – малагузия. Малагузия (Malagouzia, Μαλαγουζιά) е отличителният пример на модерния ренесанс на гръцките вина, наблюдаван през последните двадесет години. До 70-те години на миналия век сортът грозде малагузия е почти изчезнал и забравен в Гърция. Но всичко се променя, когато професорът по енология Vassilis Logothetis го „открива“ в западната част на Централна Гърция, и го представя на един от своите многообещаващи ученици, Vangelis Gerovassiliou, който започва експериментална винификация с гроздето, първоначално във винарната Porto Carras, а по-късно в собствената си изба Gerovassiliou.


Днес, след усърдна работа от университетски професори и най-добри производители, малагузия се счита за бял сорт грозде от световна класа, произвеждащо изключителни сухи бели вина, както и няколко забележителни примера на сладко вино.

Малагузия те привлича с опияняващи аромати. Това е силно ароматно грозде, вината от което са с изключително изразителен нос и аромати на роза, жълти плодове (круши, манго, праскова, ябълка), билки (здравец, мента, градински чай) и цитрусови плодове (лимон, портокал, грейпфрут).


На вкус Малагузия съблазнява с балансирана киселинност и кадифена, почти маслена текстура. Малагузия е със средно тяло и сухо въпреки доминиращия плодов характер. Нивата на алкохол могат да достигнат високи стойности в по-топъл климат. Повечето вина от малагузия се винифицират в резервоари от неръждаема стомана, запазвайки атрактивния си ароматен характер. Някои примери са ферментирали и отлежали в дъбови бъчви, което допринася за по-богат и комплексен вкус.

Сладките варианти се правят с късно набрано грозде, и са още по-плътни и по-ароматни.

Богатството и меката киселинност на Малагузия го правят чудесно съчетание на по-мазна риба, но и с добре познатата гръцка мусака, паста със зеленчуци или пилешко, и дори с артишок, известен като „убиец на вино“. 


Етикетите, отлежали в бъчви, пасват добре на печена на дървени въглища риба и бяло месо. По-сладките стилове Малагузия са фантастични със сиропирани и плодови сладкиши  или дори с популярната в Северна Гърция бугаца. Сладката малагузия също се съчетава добре със по-зряло сирене като гравиера или кефалотири.


Ето и някои конкретни бутилки Малагузия, които да пробваш:

Malagouzia Single Vineyard 2023, Gerovassiliou, Epanomi;

Malagouzia 2022, Vourvoukeli, Thrace

Malagouzia Single Vineyard 2022, Costa Lazaridi, Drama

La Terre Pres du Soleil 2021, Gkirlemis, Thessalia

Коментари

Най-популярното през последната седмица