Асиртико - изглед от картичка на Санторини в бутилка

Ако и ти като мен, при пътуванията и почивките в Гърция, години наред си се вглеждал неразбиращо и дори отчаяно по рафтовете с вино в супермаркетите и във винените листи, търсейки нещо да изглежда и звучи познато, то мястото ти е тук. Защото да си купиш гръцко вино от местен сорт грозде си е предизвикателство, не само заради различната гръцка азбука, но и заради странните и непознати имена на вината, дори и в случаите изписани на латиница. В няколко публикации, в моята нова рубрика ВИНО, ще се пробвам да те запозная с по-разпространените местни сортове грозде и вино от тях, за да може поне това лято да си наясно и да опиташ нещо ново и наистина добро. Започваме със сорта бяло грозде асиртико и виното от него, което ще срещнеш изписано по следните начини Assyrtiko, Asyrtiko, Ασύρτικo.

Ветровитият, почти сюрреалистичен, вулканичен остров Санторини в Егейско море, представляващ гигантски кратер, разположен между неразличимите едно от друго изумително синьо небе и същото синьо море,  е родният дом на асиртико, което през последните 20 години се превърна в емблематичен бял сорт грозде от Гърция. Той е един от онези редки бели сортове, които могат да виреят в много горещ климат и въпреки това да осигурят висока, хрупкава киселинност на виното Асиртико. Тъй като Санторини обаче  не може да задоволи големия (световен) интерес, асиртико се отглежда и в почти цялата континентална част на страната показвайки различни лица и стилове, в зависимост от тероара, но все пак оставяйки верен на себе си.


Сортът е доста универсален и вината от него могат да бъдат открити в множество стилове, от свежи и минерални сухи вина, през вината с по-плътно тяло, обозначени като Nykteri, които се правят от грозде, брано през нощта, за да се избегнат високи температури и отлежава в дъб за минимум три месеца, до десертното Vinsanto от изсушено на слънце грозде, за да се концентрират захарите (да не се бърка с Vin Santo от Тоскана, което също се произвежда по същия начин, но от съвсем други сортове грозде и което се превежда „свято вино“, а гръцкото посочва произхода – вино от Санторини). Топ вина от асиртико могат да отлежават десетилетие.

Асиртико е с вкус на класическия изглед от картичка на Санторини – безоблачно синьо небе, лазурни води и ослепително бели сгради, напечени от слънцето – в бутилирана форма: сухо до кости, пронизително свежо с нотки соленоватост. Вулканичните почви придават минерален тон към изразената киселинност, докато дъбовите примери добавят препечен вкус към цитрусите. Асиртико има всички характеристики на едно много добро вино – подчертана свежест, минералност и соленоватост, плътно тяло, балансиран вкус, комплексност и изразен цитрусов аромат, както и нотки на мед и праскови. Вината от континентална Гърция и Крит са по-ароматни и с по-дискретна киселинност. Често се купажират с един от другите местни сортове малагузия или с френските совиньон блан или семийон за балансиране на киселинността и добавяне на повече аромати на тропически плодове, праскови и подправки.

Съчетавай с ястия, на които може да се насладиш на гръцки остров, и няма да сгрешиш: морски дарове на скара или на фурна с порция зехтин, пържена риба на тиган с изстискан лимон, гръцка салата, кюфтенца от тиквички с дзадзики, бриам - гръцки постен гювеч


Ето и някои конкретни бутилки Асиртико и Асиртико със совиньон блан или семийон, които да пробваш като имай предвид, че Асиртико от Санторини е с доста по-високи цени от това от континента:

Areti Assyrtiko 2021, Biblia Chora, Macedonia;

Asyrtiko 2021, Argiris, Santorini;

Sauvignon Blanc & Assyrtiko 2023, Biblia Chora, Macedonia;

Ovilos Semillon & Assyrtiko 2023, Biblia Chora, Macedonia;

Malagousia & Assirtiko 2022, Gerovassiliou, Macedonia,

а ако искаш нещо наистина добро, но и на съответната по-висока цена:

Papas 2018, Artemis Karamolegos, Santorini 

Коментари

Най-популярното през последната седмица