Асиртико - изглед от картичка на Санторини в бутилка
Ако
и ти като мен, при пътуванията и почивките в Гърция, години наред си се вглеждал
неразбиращо и дори отчаяно по рафтовете с вино в супермаркетите и във винените
листи, търсейки нещо да изглежда и звучи познато, то мястото ти е тук. Защото да
си купиш гръцко вино от местен сорт грозде си е предизвикателство, не само
заради различната гръцка азбука, но и заради странните и непознати имена на
вината, дори и в случаите изписани на латиница. В няколко публикации, в моята
нова рубрика ВИНО, ще се пробвам да те запозная с по-разпространените местни сортове
грозде и вино от тях, за да може поне това лято да си наясно и да опиташ нещо
ново и наистина добро. Започваме със сорта бяло грозде асиртико и виното от
него, което ще срещнеш изписано по следните начини Assyrtiko, Asyrtiko,
Ασύρτικo.
Ветровитият,
почти сюрреалистичен, вулканичен остров Санторини в Егейско море, представляващ
гигантски кратер, разположен между неразличимите едно от друго изумително синьо
небе и същото синьо море, е родният дом
на асиртико, което през последните 20 години се превърна в емблематичен бял
сорт грозде от Гърция. Той е един от онези редки бели сортове,
които могат да виреят в много горещ климат и въпреки това да осигурят висока,
хрупкава киселинност на виното Асиртико. Тъй като Санторини обаче не може да задоволи големия (световен) интерес,
асиртико се отглежда и в почти цялата континентална част на страната показвайки
различни лица и стилове, в зависимост от тероара, но все пак оставяйки верен на
себе си.
Сортът
е доста универсален и вината от него могат да бъдат открити в множество
стилове, от свежи и минерални сухи вина, през вината с по-плътно тяло,
обозначени като Nykteri, които се правят от грозде, брано през нощта, за да се
избегнат високи температури и отлежава в дъб за минимум три месеца, до десертното
Vinsanto от изсушено на слънце грозде, за да се концентрират захарите (да не се бърка с Vin Santo от Тоскана, което също се произвежда по
същия начин, но от съвсем други сортове грозде и което се превежда „свято вино“,
а гръцкото посочва произхода – вино от Санторини). Топ вина от асиртико могат да отлежават
десетилетие.
Асиртико
е с вкус на класическия изглед от картичка на Санторини – безоблачно синьо
небе, лазурни води и ослепително бели сгради, напечени от слънцето – в
бутилирана форма: сухо до кости, пронизително свежо с нотки соленоватост. Вулканичните
почви придават минерален тон към изразената киселинност, докато дъбовите
примери добавят препечен вкус към цитрусите. Асиртико има всички характеристики
на едно много добро вино – подчертана свежест, минералност и соленоватост,
плътно тяло, балансиран вкус, комплексност и изразен цитрусов аромат, както и
нотки на мед и праскови. Вината от континентална Гърция и Крит са по-ароматни и
с по-дискретна киселинност. Често се купажират с един от другите местни сортове
малагузия или с френските совиньон блан или семийон за балансиране на
киселинността и добавяне на повече аромати на тропически плодове, праскови и
подправки.
Съчетавай с ястия, на които може да се насладиш на гръцки остров, и няма да сгрешиш: морски дарове на скара или на фурна с порция зехтин, пържена риба на тиган с изстискан лимон, гръцка салата, кюфтенца от тиквички с дзадзики, бриам - гръцки постен гювеч.
Ето
и някои конкретни бутилки Асиртико и Асиртико със совиньон блан или семийон,
които да пробваш като имай предвид, че Асиртико
от Санторини е с доста по-високи цени от това от континента:
Areti
Assyrtiko 2021, Biblia Chora, Macedonia;
Asyrtiko 2021,
Argiris, Santorini;
Sauvignon
Blanc & Assyrtiko 2023, Biblia Chora, Macedonia;
Ovilos
Semillon & Assyrtiko 2023, Biblia Chora, Macedonia;
Malagousia
& Assirtiko 2022, Gerovassiliou, Macedonia,
а
ако искаш нещо наистина добро, но и на съответната по-висока цена:
Papas 2018, Artemis Karamolegos, Santorini
Коментари
Публикуване на коментар