събота, 28 май 2016 г.

Кой каквото пие, с това и готви! Пиле с горски гъби по белгийски, т.е. с бира!

Алкохолът, освен като напитка, която съпровожда храненето, e и много ценна съставка при готвенето. Основните причини за използване на алкохол при готвене е, че той подчертава вкусовете от продуктите, помага месото да стане по-крехко, действа като консервант при готвенето на сладкиши и не на последно място,  придава специфичен аромат на ястието - по време на готвенето голяма част от алкохола се изпарява, а траен остава само неговият аромат.
Белгийската кухня, както можеш да предположиш, предлага голямо разнообразие на ястия, в които се използва бира, като някои от най-популярните са: треска по фламандски, яребица с брюкселско зеле и абатска бира, заек в черешова бира, и разбира се, едно от най-известните белгийски ястия - говеждо по фламандски с бира Carbonnades Flamandes. Дори в прочутите брюкселски гофрети, млякото може да се замени с бира! Белгийската кухня се отличава и със значителни регионални вариации като в същото време е силно повлияна от кухните на съседните Франция, Германия и Холандия. Точно както страната е разделена в езиково, така е разделена и в кулинарно отношение. Във Фламандия кухнята е под силно холандско влияние, докато във Валония готвят по френски маниер, като за мен най-видимо е въздействието на Бургундия, само че виното е заменено с бира!



Като прочетеш рецептата за пиле с горски гъби и бира, веднага щенаправиш асоциация с класическото бургундско ястие Coq au vin или петел с вино, като вместо коняк и вино, са ти нужни джин и бира. Кой каквото пие, с това и готви!



Необходими продукти:
500-600 гр. пилешки гърди (аз купувам месо от "Вашата месарница")
1 с.л. брашно (7 гр.)
20 гр. масло
15 мл/1 с.л. зехтин или др. растително масло
2-3 средни глави лук, разполовени и нарязани на филийки
1 скилидка чесън, смачкана
200 гр. пресни диви гъби/20 гр. сушени диви гъби, накиснати във вода
15 мл/1 с. л. джин
1 ч.л. светло кафява захар
15 мл/1 с.л. винен червен оцет
50 мл пилешки бульон
250 мл абатска бира (от разпространените в България, такава е Leffe)
букет гарни (стрък магданоз, стрък мащерка и дафинов лист, завързани с готварски конец)
сол и млян черен пипер


Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се нарязва на 4 до 6 парчета, парчетата се овкусяват със солта и пипера и се овалват в брашно.

В дълбок тиган се загряват маслото и зехтинът, добавят се парчетата пиле и се запържват от всички страни за около 10 минути или до златисто.


Месото се изважда в друг съд. 

В останалата в тигана мазнина се сотира лукът за около 3 минути или докато стане прозрачен. Добавя се чесънът и гъбите и се запържват за около 5 минути. Добавя се още масло или зехтин, ако е необходимо. 

Добавя се джинът и зеленчуците се задушават за около две минути или докато течността се редуцира. С решетъчна лъжица зеленчуците се изваждат при месото. 

В тигана се сипва захарта и оцетът и се разбъркват на слаб огън за 1-2 минути, докато захарта се разтвори. В тигана се връщат пилето и зеленчуците и се добавя пилешкият бульон и бирата. Добавя се и букетът гарни.  

Тиганът се захлупва и ястието се оставя да къкри около 1 час. 

Пилето и зеленчуците се прехвърлят в затоплена чиния, букетът гарни се отстранява. Мазнината от соса се отстранява и сосът редуцира до 1/3 за около 3-4 минути. Сосът се опитва на вкус,  изсипва се върху пилето и зеленчуците и ястието се сервира.


За гарнитура могат да се приготвят пресни картофки с копър.



И с бира, разбира се белгийска!



Наздраве!





Няма коментари:

Публикуване на коментар