петък, 31 август 2018 г.

Фета Буюрди


По-малкото е повече – това нелогично на пръв поглед твърдение е вярно в много случаи и почти винаги що се касае до гръцката кухня – само няколко съставки, приготвени по изключително простичък начин, са достатъчни, за да получиш едно вкусно ястие. Такова е положението и с днешното ми предложение – плочка сирене фета, отгоре наредени кръгчета домати, чушки и по желание червен лук, заляти със зехтин, подправени с риган и лют пипер и покрити с настъргано кефалотири или друго твърдо сирене, запечено на фурна в малък глинен съд, докато сиренето се разтопи. 

Трябваха ни няколко сезона в Гърция, за да разберем и запомним гръцкото име на това простичко ястие – фета буюрди Φέτα Mπουγιουρντί, любимо предястие (мезе) на моя съпруг, който си го поръчва почти във всяка гръцка кръчма, която посещаваме (и в която се предлага, все пак).



Необходими продукти за 1 порция:
100 гр фета сирене
1 домат, нарязан на кръгчета
1/2 глава чревен лук, нарязана на кръгчета
1/2 зелена или червена чушка, нарязана на кръгчета
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. сух риган
Щипка лют червен пипер
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса С.
В малък глинен или порцеланов огнеупорен съд се подрежда сиренето, отгоре лука, чушките и доматите, поръсват се подправките и се залива със зехтина. Настъргва се кефалотири или кашкавал.

Запича се във фурната за 20 минути.
Сервира се веднага с пресен селски хляб.





7 коментара:

  1. Благодаря! Звучи примамливо вкусно, чисто и просто. Непременно ще опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оценката! Простичките неща наистина са много добри понякога.

      Изтриване
  2. Съпругът Ви явно е ценител. Поздравления и за двама ви.

    ОтговорИзтриване
  3. От простичкото ястие по-вкусно няма! Наслада за очите, сигурна съм, че и за небцето! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you, Greg! The black olives are not part of the dish, but they are a perfect match for it! Don't miss trying feta bouyiourdi, you would love it, I'm sure!

      Изтриване
  5. Галина Вучкова16 юни 2023 г. в 9:00

    Това ястие се оказа едно от традиционните предястия на остров Самотраки, сервира се почти във всяка таверна. Преди не бях чувала за него, но ми стана любимо.

    ОтговорИзтриване