Лимонов кекс с рикота и бадеми
Нещо свежо, нещо
италианско, нещо за украса – лимони, рикота, бадеми – това са по-специалните
продукти, необходими за избора ми за днешната публикация – лимонов кекс с
рикота и бадеми.
Сиренето рикота е много удобен продукт, използва
се еднакво успешно както в сладките изделия като тарта с рикота по римски,
така и в солените предложения като панираните сиренца. Особено ми харесва да
го употребявам, когато правя чийзкейк като този с основа от бисквити спекулас, защото плънката става по-лека и въздушна в сравнение
с плънката, при която се използва крема сирене. Като добавка в кексова смес,
обаче, има обратен ефект
– дава плътност и сочност и така допринася за по-богата текстура.
Лимоновият кекс с рикота и бадеми е популярен в Италия сладкиш, който не е много сладък, което ти
позволява да се насладиш на всички вкусове в него – на прясно сирене, ванилия, бадеми и свежи лимонови кори. Този кекс е плътен и сочен, с кимване и към чийзкейка и към класическия кекс, но като че ли не залита в нито
една от двете посоки, а се определя сам за себе си. Можеш
да сервираш кекса и само като го поръсиш с пудра захар за повече сладост, но аз
избрах да има и нещо хрупкаво като го залях със захарна глазура и поръсих с
филирани бадеми или както казва Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече!“.
Рецептата е адаптирана от тази тук като пак не се придържах на 100 процента, но какво да правя като собственото ми усещане за нещата надделява.
Необходими
продукти:
250 г рикота
3 яйца на стайна
температура
160 г кристална захар
90 г разтопено
масло
2 лимона –
настърганата кора от тях и сока
1 ч.л. ванилов
екстракт
225 г
самонабухващо брашно, пресято
60 г смлени бадеми
Масло за
намазване на формата за печене
Брашно за
поръсване на формата за печене
За гарниране:
1 белтък
2-3 с. л.
лимонов сок
100 г пудра
захар
50 г филирани
бадеми
Начин на
приготвяне:
Фурната се
загрява на 180 ̊С. Приготвя се форма за печене, кръгла 22 см или правоъгълна –
намазва се с масло и се поръсва с брашно
В голяма купа се
разбиват рикотата със захарта. Добавят се яйцата и се разбива до гладък крем.
Добавя се маслото, лимонената кора, лимоновия сок и ваниловата есенция.
Постепенно, на
три пъти, се добавя брашното и се разбърква. Накрая се добавят настърганите бадеми и сместа се разбърква с
шпатула докато се поемат бадемите.
Сместа се изсипва
във формата, заглажда се с шпатула, посипва се с половината филирани бадеми. Пече
се 40-50 минути.
Запичаш леко и останалите
филирани бадеми.
Кексът се
изважда и се обръща върху решетка докато изстине напълно.
Глазурата се
приготвя като белтъкът се разбива с пудрата захар. Прибавя се лимоновия сок,
една по една лъжица като се следи течността – да е течна, но не много, т.е.
като се излее върху кекса да се разтече по него, но да не изтече.
Решетката с
охладения кекс се премества върху тавичка и се залива с глазурата, поръсва се с
филирани бадеми и с лимонови корички. Когато глазурата се втвърди, кестът се
премества в друг, по-красив от решетката, съд, нарязва се на парчета и се
сервира.
О, толкова е слънчев, свеж и някак очарователен. А снимките ти някак пренасят в Италия, даже усетих един летен полъх от тях. Толкова приятно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного вкусен изглежда този кекс. Грабна ме от пръв поглед.
ОтговорИзтриване