Вино


Виното винаги е съпътствало храната, готвенето и пътуванията ми, видимо и в много от публикациите тук, но през последната една година най-после намерих време и възможност за по-задълбочено ангажиране по тази необятна тема. Възможността се оказа уникалната  Програма за професионална квалификация "Сомелиер" на НБУ, в която в продължение на два семестъра, от октомври 2023 г., с колегите се потопихме (без изгледи да изплуваме скоро :)) в почти необятните теми на история, цивилизация и култура на виното, тероар, класификация на вината, основи на дегустацията, технология и органолептичен анализ, енология, български и световни винени сортове и региони, сомелиерство, гастрономия и сервиране, управление на винарна в ресторант и особености на винения туризъм. И всичко това придружено с дегустиране на избрани вина, внимателно селектирани от преподавателя, винения експерт Иван Македонски. 

Освен това, любопитна как е по света, успях при едно от посещенията ми в Лондон да се включа и в курс на The Wine & Spirit Education Trust (WSET), една от водещите световни институции, посветена на образованието в полето на виното, спиртните напитки, бирата и сакето. Курсът WSET Level 1 Award in Wines те въвежда в основните понятия и накрая завършва с изпит за сертификат, който, мога да кажа не е от лесните, предвид че курсът се провежда на английски език и времето е ограничено. Но аз се справих много добре ;)                                                                                              

И тъй като, както се досещаш, с увеличаване на познанията и интересът ми към виното се увеличи многократно, ще си позволя на тази страница да ти споделям любопитни, полезни и забавни факти и информация за гроздето, лозята, винарните, виното и заведенията, в които се предлага.

Stay tuned, както се казва :) 

Малагузия - образец на модерния ренесанс на гръцките вина

Асиртико - изглед от картичка на Санторини в бутилка

Коментари

Най-популярното през последната седмица