неделя, 18 ноември 2018 г.

Есенна зелена салата, с печена тиква и кедрови ядки


Ноември като че ли е месецът, в който най-малко пътуваме, преимуществено си стоим вкъщи и най-много да отскочим за уикенда да се видим с роднини или приятели. Това е времето, което използваме, за да се пренастроим, да минем от един сезон в друг, да осмислим и складираме топлите спомени от летните почивки и септемврийски екскурзии и да се подготвим за суматохата около Коледа. Това е един вид преходен период, в който и менюто се променя. Настоящата рецепта за салата безспорно е повлияна от точно това време на годината, когато летните аромати се срещат с по-плътните, богати и стоплящи вкусове, все още отказвайки да им отстъпят напълно мястото.


Тиквата и кедровите ядки, добавени в салатата, й придават по-богатия вкус и я обагрят в цветовете на есента, без да отнемат от лятната свежест на зелената салата и маслините.

Рецептата е от един от любимите ми блогове JulsKitchen - Story and Recipes from Tuscany 



Необходими продукти:

За печената тиква:
½ малка тиква
1 ½ с.л. зехтин
½ ч.л. сол
Щипка индийско орехче
Черен пипер
За салатата
200 гр смес от зелени салати
3-4 с.л. настъргано сирене Parmigiano Reggiano
Десетина маслини
2 с.л. кедрови ядки, леко запечени
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. ябълков оцет
Настъргана кора от  ½ лимон
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 220°C.
Тиквата се измива и се нарязва на полумесеци с дебелина около 1 см. Ако тиквата е с твърда кора или пък дори и да не е, предпочиташ да не ядеш корите, кората се обелва.
Парчетата се нареждат в тава покрита с хартия за печене.

В купичка се смесват зехтинът, солта, индийското орехче и черния пипер. Парчетата тиква се намазват със зехтина с подправките и се пекат 30-35 минути докато омекнат и краищата им се карамелизират.

Междувременно се приготвя салатения дресинг  като се смеси зехтинът, двата вида оцет, лимоновата кора, солта и пипера.
Тиквата се изважда и се изчаква да се охлади леко.
В голяма чиния или купа за салата се смесват зелените салати, маслините и парчетата тиква, заливат се със дресинга, поръсва се пармезан и кедрови ядки.

Вместо кедрови ядки, може да се използват лешници, леко запечени и натрошени.
Тази салата идеално ще си подхожда с Хлебчетата с куркума.

4 коментара:

  1. Тази салата, Таничка е толкова изкушаваща, че ако снощи не бях пекла тиква в сладък вариант, още сега щях да приготвя. Особено ми хареса увода ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Кате! С тиква всичко става хубаво - и сладко, и солено, че даже и уводите на публикациите с тиква :) Поздрави и от мен!

      Изтриване