Маргарита на разсъмване, маргарита на здрачаване
В
моя перфектен свят, пиенето на коктейл не е само занимание от време на време
през лятото. В моя перфектен (въображаем) свят сезонът винаги е лято, горещо е,
но не непоносимо, с лек ветрец и тук там някое (бяло) облаче и пиенето на
коктейли е системно действие, извършвано най-вече на здрачаване, на открито, в
приятна атмосфера. А приятната атмосфера за мен се създава от хората и мястото –
за хората ясно, а мястото може да е някое градско площадче, крайбрежна алея,
оживена пешеходна улица със заведения отстрани с обърнати към хората столчета,
планинска хижа, селски двор, градски двор, няма значение толкова конкретното
място, важното е да е такова, което ми създава усещане за спокойствие и
доволство.
За
щастие, в моя реален свят, дори когато още не е лято и се очертава дълъг
дъждовен уикенд, мога да пренеса някои елементи от въображаемия ми свят и да си
направя много приятна атмосферата дори и в апартамента ни в осеметажния блок в
средностатистически софийски квартал. Постига се лесно, с едни прости кексчета
Маргарита, забъркани след вечеря, на здрачаване, а докато кексчетата се пекат, забърквам
и по един коктейл Маргарита-класика с мексикански привкус!
Кексчета
Маргарита:
Рецептата е адаптирана от тук.
Необходими
продукти за 12 кексчета:
190
г брашно
2
ч.л. бакпулвер
1/4
ч.л. сол
115
г безсолно меко масло, на стайна температура,
200
г захар
2
големи яйца, на стайна температура
1
ч.л. ванилен екстракт vanilla extract
1
с.л. текила
120
мл прясно мляко
2
с.л. настъргана кора от лайм + 60 мл прясно изстискан сок от лайм
2
с.л. текила за намазване
За
глазурата:
220
гр. крема сирене Филаделфия
60
грама пудра захар
100
мл. пълномаслена сметана
1/2
ч.л. ванилова есенция
3-4
с.л. (45-60 мл) текила
1 с.л. настъргана
кора от лайм
опционално:
резенчета лайм, кора от лайм, кристална захар за гарниране
Фурната
се нагрява на 180ºC.
Подготвят
се 12 формички за мъфини/къпкейкове.
В
купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта и всичко се смесва добре.
В
отделна купа се разбива маслото, за около 1 минута, добавя се захарта и се
разбива, докато се получи кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата
като се разбъркват докато се поемат от сместта. Добавя се ванилията и текилата
и също се разбърква.
Добавят
се млякото и сухите съставки към маслената смес, но не наведнъж, а на
три-четири пъти, като се започва и свършва със сухите съставки и се разбърква
за кратко, колкото продуктите да се смесят и сместа да стане еднородна.
Накрая
се добавят сокът и кората от лайм. Сместа се разбърква отново добре.
Сместа
се разпределя между 12-те формички като се пълнят на 2/3, а не напълно.
Пекат
се в предварително нагрятата фурна за 18-20 минути.
Докато
кексчетата се пекат, забъркваме по един коктейл.
Коктейл
Маргарита:
2
части сребърна текила
2
части сок от зелен лимон
1
част портокалов ликьор (Куантро, Трипъл Сек)
Шепа
натрошен лед
Ръбът
на коктейлна чаша за маргарита се натрива с парче лайм и се потапя в чиния с
морска сол, за да се образува красив бял ръб от сол.
Ледът се поставя в шейкър и се добавят текилата, ликьорът, сокът от лайм и се разбиват енергично.
Коктейлът
се налива в така приготвената чаша и се гарнира с резен лайм.
Докато
отпиваме от коктейла, следим как се пекат кексчетата. Докато са още топли кексчетата се намазват с текила.
Изпечените
кексчета се оставят да се охладят в тавата за 10 минути, след което се изваждат
върху скара да изстинат напълно, може да ги оставиш така и да ги гарнираш на
другия ден, на разсъмване, когато “всичко е розово - за петнайсет минути макар“ J.
Глазурата:
Сиренето
и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавят се ванилията, текилата и кората
от лайм. Постепенно се добавя сметаната и разбиването продължава докато се
получи пухкав и въздушен крем.
С
шприц се украсява всяко кексче.
Гарнирай
с резенчета лайм, кора от лайм или кристална захар.
И
ако вече е сутрин, хапваш кексче, но с безалкохолна Маргарита, която се
приготвя като замениш текилата с газирана вода, а ликьора с портокалов сок.
Ще се пробва още тази вечер.
ОтговорИзтриванеКоктейлът ��