Хлебчета с куркума
В сезона на тиквите, ти предлагам
едни хлебчета, които ако си с достатъчно добро въображение, можеш да признаеш,
че доста наподобяват формата на тиква, особено ако ги сложиш редом до някоя
истинска такава. За по-голяма „автентичност“ хлебчетата са с куркума, т.е. не
само от към форма ги докарвам да приличат на тиква, ами и на цвят!
Но куркумата
я сложих далеч не само за цвят и съвсем не защото не разполагам със стръкчета
от по-благородната подправка шафранът. Напротив. Макар и наричана „шафранът на
бедните“ и свързвана основно с направата на къри или жълта горчица, куркумата
има толкова собствени достойнства, които оправдават използването й, дори и да
разполагаш с шафран. Произхождайки от Югоизточна Азия, отглеждана в Китай,
Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн и др.,
куркумата е едва ли не лек за всяко заболяване, има противовъзпалително,
антиоксидантно, противораково, диуретично и детоксикиращо действие. Естествено,
в конкретния случай, половин чаена лъжичка куркума, разпределена в осем
хлебчета, няма да излекува всичките ти болежки, но ще се радвам, ако съм успяла
да обърна вниманието ти към тази подправка и започнеш по-честичко да посягаш
към нея.
А сега рецептата за хлебчетата,
които с удоволствие можеш да включиш в асортимента за Хелоуин, ако ти или
близките ти го отбелязвате.
Необходими продукти:
300 гр. квас* смес от
пълнозърнести брашно – пшенично, ръжено и лимец
1 ч.л. мед
500 мл хладка вода
900 гр. брашно
2 ч.л. сол
½ ч.л. куркума
1 яйце
50 мл зехтин
1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко
за намазване на хлебчетата
8 макарона за дръжчици на
тиквичките
Начин на приготвяне:
Квасът се смесва с водата и
меда. Брашното се пресява и се смесва със солта и куркумата. Прави се кладенче,
в което се добавя яйцето и зехтинът, сипва се и квасът и се замесва тесто,
което се меси, докато престане да лепне. Тестото се слага в голяма купа, без да
се покрива за два часа на решетката в студена фурна, на дъното на която се
слага тавичка с 1 ч.ч. гореща вода. Оставя се така да втаса за около два часа.
Приготвят се две тави като се
покриват с хартия за печене.
След като втаса, поне си удвои
обема, тестото се разделя на 16 топки, които се оформят на фитили от по 20 см.
и два по два се завиват и заформят като гевречета без дупка.
Така се оформят 8
хлебчета. По средата се слага по един макарон, имитиращ дръжка на тиквичка.
Хлебчетата се подреждат по 4 в
тава и се оставят да втасат за още 90 минути.
Фурната се загрява на 220
градуса С.
Преди да се пъхне съответната
тава за изпичане, хлебчетата се намазват с разбития жълтък и прясно мляко.
Пекат се около 35-40 минути. Изваждат се и се охлаждат върху решетка, преди да се сервират.
Невероятно вкусни са с масло и сирене или чубрица.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------*квас - квас можеш и сам да си направиш, но специално този съм си го закупила готов от пекарната на "Слънце и луна"
Много са красиви, Таничка, наистина са като малки тиквенца:). Поздрави!
ОтговорИзтриване