Фета Буюрди
По-малкото е повече – това нелогично на пръв поглед твърдение е вярно в много случаи и почти винаги що се касае до гръцката
кухня – само няколко съставки, приготвени по изключително простичък начин, са
достатъчни, за да получиш едно вкусно ястие. Такова е положението и с днешното
ми предложение – плочка сирене фета, отгоре наредени кръгчета домати, чушки и по
желание червен лук, заляти със зехтин, подправени с риган и лют пипер и покрити с настъргано кефалотири или
друго твърдо сирене, запечено на фурна в малък
глинен съд, докато сиренето се разтопи.
Трябваха ни няколко сезона в Гърция, за да разберем и запомним
гръцкото име на това простичко ястие – фета буюрди Φέτα Mπουγιουρντί, любимо предястие (мезе) на моя съпруг, който
си го поръчва почти във всяка гръцка кръчма, която посещаваме (и в която се предлага, все пак).
Необходими продукти за 1 порция:
100 гр фета сирене
1 домат, нарязан на кръгчета
1/2 глава чревен лук, нарязана
на кръгчета
1/2 зелена или червена чушка,
нарязана на кръгчета
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. сух риган
Щипка лют червен пипер
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200
градуса С.
В малък глинен или порцеланов
огнеупорен съд се подрежда сиренето, отгоре лука, чушките и доматите, поръсват
се подправките и се залива със зехтина. Настъргва се кефалотири или кашкавал.
Запича се във фурната за 20
минути.
Сервира се веднага с пресен
селски хляб.
Благодаря! Звучи примамливо вкусно, чисто и просто. Непременно ще опитам!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оценката! Простичките неща наистина са много добри понякога.
ИзтриванеСъпругът Ви явно е ценител. Поздравления и за двама ви.
ОтговорИзтриванеОт простичкото ястие по-вкусно няма! Наслада за очите, сигурна съм, че и за небцето! Целувки!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеThank you, Greg! The black olives are not part of the dish, but they are a perfect match for it! Don't miss trying feta bouyiourdi, you would love it, I'm sure!
ИзтриванеТова ястие се оказа едно от традиционните предястия на остров Самотраки, сервира се почти във всяка таверна. Преди не бях чувала за него, но ми стана любимо.
ОтговорИзтриване