вторник, 7 февруари 2017 г.

Лимонов кекс с рикота и бадеми

Нещо свежо, нещо италианско, нещо за украса – лимони, рикота, бадеми – това са по-специалните продукти, необходими за избора ми за днешната публикация – лимонов кекс с рикота и бадеми.
Сиренето рикота е много удобен продукт, използва се еднакво успешно както в сладките изделия като тарта с рикота по римски, така и в солените предложения като панираните сиренца. Особено ми харесва да го употребявам, когато правя чийзкейк като този с основа от бисквити спекулас, защото плънката става по-лека и въздушна в сравнение с плънката, при която се използва крема сирене. Като добавка в кексова смес, обаче, има обратен ефект дава плътност и сочност и така допринася за по-богата текстура.
Лимоновият кекс с рикота и бадеми е популярен в Италия сладкиш, който не е много сладък, което ти позволява да се насладиш на всички вкусове в него – на прясно сирене, ванилия, бадеми и свежи лимонови кори. Този кекс е плътен и сочен, с кимване и към чийзкейка и към класическия кекс, но като че ли не залита в нито една от двете посоки, а се определя сам за себе си. Можеш да сервираш кекса и само като го поръсиш с пудра захар за повече сладост, но аз избрах да има и нещо хрупкаво като го залях със захарна глазура и поръсих с филирани бадеми или както казва Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече!“.


Рецептата е адаптирана от тази тук като пак не се придържах на 100 процента, но какво да правя като собственото ми усещане за нещата надделява.



Необходими продукти:
250 г рикота
3 яйца на стайна температура
160 г кристална захар
90 г разтопено масло
2 лимона – настърганата кора от тях и сока
1 ч.л. ванилов екстракт
225 г самонабухващо брашно, пресято
60 г смлени бадеми
Масло за намазване на формата за печене
Брашно за поръсване на формата за печене


За гарниране:
1 белтък
2-3 с. л. лимонов сок
100 г пудра захар
50 г филирани бадеми

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 ̊С. Приготвя се форма за печене, кръгла 22 см или правоъгълна – намазва се с масло и се поръсва с брашно
В голяма купа се разбиват рикотата със захарта. Добавят се яйцата и се разбива до гладък крем. Добавя се маслото, лимонената кора, лимоновия сок и ваниловата есенция.
Постепенно, на три пъти, се добавя брашното и се разбърква. Накрая се добавят  настърганите бадеми и сместа се разбърква с шпатула докато се поемат бадемите.


Сместа се изсипва във формата, заглажда се с шпатула, посипва се с половината филирани бадеми. Пече се 40-50 минути.


Запичаш леко и останалите филирани бадеми.
Кексът се изважда и се обръща върху решетка докато изстине напълно.
Глазурата се приготвя като белтъкът се разбива с пудрата захар. Прибавя се лимоновия сок, една по една лъжица като се следи течността – да е течна, но не много, т.е. като се излее върху кекса да се разтече по него, но да не изтече.
Решетката с охладения кекс се премества върху тавичка и се залива с глазурата, поръсва се с филирани бадеми и с лимонови корички. Когато глазурата се втвърди, кестът се премества в друг, по-красив от решетката, съд, нарязва се на парчета и се сервира.

2 коментара:

  1. О, толкова е слънчев, свеж и някак очарователен. А снимките ти някак пренасят в Италия, даже усетих един летен полъх от тях. Толкова приятно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусен изглежда този кекс. Грабна ме от пръв поглед.

    ОтговорИзтриване