сряда, 21 декември 2016 г.

Снежна екзотика или кокоски с люта чушка

Вчера си разменяхме коледните подаръчета в офиса - от тези, за които теглим листче с име,  също като в училище едно време. Станало ни е традиция, имаме си и елха, нареждаме от сутринта подаръците, опаковани и надписани, но не под, а около елхата, защото тя е малка офис елхичка  и няма как да събере под себе си 25 подаръка. Даже един колега се шегуваше, че  елхата е под подаръците, а не подаръците под елхата.  Освен подаръци, имахме и късмети и почерпка. Та точно за тази почерпка бях приготвила ричарели и кокоски с люта чушка - това съчетание звучи странно, но всъщност е много добра комбинация. 




И двата вида сладки се харесаха (или поне така казваха колегите), но като че ли кокоските бяха по-харесвани, за разлика от моето лично предпочитание, тъй като не обичам особено вкуса на кокоса. Но затова са различни хората.

Кокоските, които на немски са  Kokosbusserl или Kokosmakronen, имат дълга история като техният произход е вероятно в Италия или Франция, но от 17-ти век са разпространени и в Германия и Австрия - дотолкова, че се считат за техни традиционни сладкиши и присъстват трайно в книгите с рецепти от немската и австрийската кухня. Приготвят се изключително лесно и са с три основни съставки - кокосови стърготини, белтъци и захар. Аз избрах, обаче, една по-нетрадиционна версия, която ми попадна. Отново от списание Landidee Spezial- Advent Küche & Backen 2016 -  пълно с коледни идеи, добре че си го купих като бях във Виена още през октомври. Момента с потапянето им в шоколад заимствах от рецептата за Kokosbusserl в книгата Plachuta Klassiker der Wiener Küche.


Но ето и самата рецепта.

Необходими продукти за около 45 броя сладки:

2 белтъка от големи яйца, със стайна температура
Щипка сол
100 г захар
1 ч.л. сок от лайм
150 г кокосови стърготини
½ ч.л. къри
20 мл кокосов или лимонов ликьор
1 суха люта червена чушка или 1 с.л. лют червен пипер на люспи без семенцата



За потапяне:
50 г тъмен шоколад
50 г сметана
1 ч.л. нарязана на много ситно люто чушка/лют червен пипер на люспи без семките
50 г кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Фурната се загравя на 130 градуса С. Приготвят се две плоски тави (най-добре тези на фурната) като се покриват с хартия за печене.

В съд се смесват захарта, солта и кърито.
В купа белтъците се разбиват с миксер като постепенно се добавя от захарта със солта и кърито и разбиването продължава докато се сгъстят и образуват твърди връхчета. Добавят се ликьорът и сокът от лайм.
Чушката се почиства от семките и се нарязва на много ситно. Една с.л. от чушката се смесва в купа с кокосовите стърготини и след това се добавят към белтъците като се разбъркват с шпатула.
Сладките се подреждат като с чаена лъжица се взема от сместа и се правят малки купчинки на разстояние една от друга в приготвените предварително тави.


Сладките се пекат на средно ниво на фурната 25 минути.
Когато се извадят от фурната са още меки.
Прехвърлят се вничателно върху решетка докато изстинат напълно, когато придобиват идеалната текстура.


И тук може да спреш, ако не искаш да добавяш шоколад.
За глазурата шоколадът се нарязва на малки парченца, добавя се лятата чушка, сметаната се загрява почти до кипване и шоколадът се залива с горещената сметана. Разбърква се, докато се стопи.


Охлажда се и се слага в хладилника за десетина минути, за да се сгъсти леко.
Всяка кокоска се потапя леко (само в основата) в шоколада и обърната се оставя върху кухненска решетка докато шоколадът се втвърди, но преди това  потапяш всяка кокоска и в кокосови стърготини, за да е по-наситен кокосовия вкус, а и за да предотвратиш залепването на кокоските една в друга, ако шоколадът не се е втвърдил напълно.

Подреждаш в чинийка и сервираш 



или в кутийка и отнасяш за почерпка в офиса докато си разменяте подаръци за Коледа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар