Щрудел, някои го предпочитат солен
Австрия знае как да глези
сетивата – и не, не говорим само за величествените ѝ алпийски
пейзажи и
музикалното ѝ
наследство. Говорим
за кухнята!
Тук всяка
хапка е
наситена с
традиция, уют
и онзи
типично европейски
разкош, който
кара човек
да забрави
за броенето
на калории.
Да вземем
например виенския
шницел –
златисто, хрупкаво
изкушение, което
изисква минимум
два салфетки
и максимум
удоволствие. Или
пък руло
Стефани –
защото защо
да ядеш
просто кайма,
когато можеш
да я
напълниш с варени яйца и да я направиш
изключително по-интересна? Ако сте фенове на супите, няма как да не ви допадне
австрийската картофена супа – гъста, топла и идеална за студените дни. А когато
говорим за десерти, торта Захер не се нуждае от представяне – тя е буквално защитен
патент!
Но има едно ястие, което заслужава специално внимание. И това е щруделът. Повечето хора автоматично свързват щрудела с ябълки, канела и нежно хрупкаво тесто. Но какво ще кажете за версия, която не включва захар, а вместо това комбинира сочни гъби, пилешко и кремообразен сос? Да, точно така – щруделът може да бъде солен!
Представете си следната картина: ароматът на запечено бутер тесто изпълва кухнята, докато се наслаждавате на чаша вино.
Вие вече знаете, че вътре ви очаква пълнеж, който ще
ви накара да забравите за диетите. Готови ли сте да го направите сами?
Необходими продукти:
1 пакет бутер тесто (за онези дни, в които
месенето е последното, с което ви се занимава)
300 г пилешко филе (или повече, ако обичате
изобилие)
200 г гъби печурки
1 глава лук (за дълбочина на вкуса и сълзи
от щастие)
150 мл течна готварска сметана (за онова
кадифено усещане)
1 с.л. масло (за да стане всичко още
по-вкусно)
Сол и черен пипер на вкус (разбира се!)
1 ч.л. мащерка (малко ароматна магия)
Лимонов сок и кора от половин лимон (за свежест и аромат)
1 жълтък за намазване (за блясък и гордост)
Начин на приготвяне
Нарежете пилешкото на малки
кубчета, лука – на ситно, а гъбите – както ви харесва.
Разтопете маслото в тиган и
запържете лука, докато стане златист. Добавете гъбите и ги оставете да пуснат
ароматната си течност, която ще ви накара да огладнеете моментално.
Добавете пилешкото вътре и
запържете, докато започне да изглежда неустоимо. Подправете със сол, черен
пипер и мащерка.
Полейте с течната сметана и
оставете всичко да покъкри за няколко минути – плънката трябва да е гъста, не
супа!
Оставете сместа да се охлади
(ако успеете да не я изядете веднага). Добавете лимоновите сок и кора.
Разточете бутер тестото на
правоъгълник 30х36 см, разпределете плънката по средата на дългата страна, така
че от двете страни на плънката да остане тесто с ширина около 10 см..
Нарежете двете свободни части
на тестото на ленти с ширина около 1 см. по диагонал и завийте плънката като
редувате лентите от едната и другата страна. Запечатайте краищата – защото
никой не иска изтичане на безценния сос!
Намажете с разбит жълтък,
сложете в загрята фурна на 210°C и печете, докато стане златисто и хрупкаво.
Оставете го да си “почине” за
няколко минути, след което го нарежете и се насладете на всяка хапка!
Но какво е едно истинско гурме
преживяване без подходящо вино? Тук на сцената излиза Грюнер Велтлинер –
гордостта на Австрия и чудесен партньор за нашия щрудел. Това бяло вино е като
приятел, който винаги знае как да вдигне настроението. Свежо, елегантно и с
нотки на цитруси, зелена ябълка и… изненада – бял пипер! Именно тази лека
пикантност и освежаваща киселинност го прави идеално за кремообразни ястия като
нашия пилешко-гъбен шедьовър. Съвет за сервиране: Охладете бутилката до около
10°C, налейте си чаша и се насладете на перфектното съчетание между хрупкавото
тесто, нежната плънка и освежаващия вкус на Грюнер Велтлинер.
Щруделът може и да има сладка
слава, но понякога най-добрите неща в живота са… солени.
Наздраве и добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар