Руло Стефани - банално или уникално
Руло Стефани е едно от най-популярните ястия, известно даже и на децата от детската градина. Но въпреки популярността му, малцина знаят, че това ястие, което в немско езичния свят се казва Stephaniebraten, е едно от класическите предложения на Виенската кухня наред с Виенския шницел, Виенския ябълков щрудел и торта Захер. Името му се свързва с това на белгийската принцеса Стефани, съпругата на Ерцхерцог Рудолф Австрийски, кронпринц на Австрия, Унгария и Бохемия. Преди пристигането на принцеса Стефани във Виена някои готварски книги описват ястието като еврейско печено, използват се още имената Giselabraten и Falscher Hase или фалшив заек. Но както и да се нарича това ястие, важното е че е вкусно, не е трудно за приготвяне, комбинира се с различни гарнитури и даже може да изглежда симпатично като се сервира.
Необходими продукти:
1 хлебче земел или две филийки бял хляб
50 гр. лук, ситно нарязан
3 с.л. олио
2 скилидки чесън, пресовани
600 гр. кайма, смес
1 яйце
сол
черен пипер
майорана, суха
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 свинско було
олио за намазване на тавичката
За плънката:
4 яйца, твърдо сварени
3-4 кисели краставички
За соса:
мазнината от печенето
1 с.л. брашно
бульон
Начин на приготвяне:
Хлебчето се накисва във вода, изстисква се от водата и се намачква в голяма купа.
Свинското було се накисва в студена вода.
Олиото се загрява в тиган, добавя се лукът и се запържва, добавя се чесънът и тиганът се дръпва от огъня да изстине.
В купата с хляба се добавят каймата, яйцето, лука и подправките и сместа се омесва добре.
Фурната се загрява на 200 градуса С. Правоъгълна тавичка се намазва с олио.
Булото се изважда от водата, изплаква се и се отцежда добре, след което се подсушава с кухненска хартия. Върху фолио каймата се оформя във формата на корито. Във вдлъбнатината се подреждат яйцата и краставичките и се покриват с краищата на „коритото“. Рулото внимателно се пренася в тавичката и се покрива с булото.
Пече се около 40-50 минути в предварително загрятата фурна като от време на време се полива с отделената мазнина.
Отделената мазнина при печенето се изсипва в тиган, поръсва се с брашно, запържва се за кратко и се добавя 150-200 мл бульон или топла вода и се бърка докато се получи сос.
Добавя се сол и черен пипер на вкус.
Рулото се реже на филийки, които се подреждат в чиния. Към всяка порция се добавя и сос.
Подходящи гарнитури са картофено пюре, задушено броколи или брюкселско зеле.
Коментари
Публикуване на коментар