вторник, 15 декември 2020 г.

Руло Стефани - банално или уникално

Руло Стефани е едно от най-популярните ястия, известно даже и на децата от детската градина. Но въпреки популярността му, малцина знаят, че това ястие, което в немско езичния свят се казва Stephaniebraten, е едно от класическите предложения на Виенската кухня наред с Виенския шницел, Виенския ябълков щрудел и торта Захер. Името му се свързва с това на белгийската принцеса Стефани, съпругата на Ерцхерцог Рудолф Австрийски, кронпринц на Австрия, Унгария и Бохемия. Преди пристигането на принцеса Стефани във Виена някои готварски книги описват ястието като еврейско печено, използват се още имената Giselabraten и Falscher Hase или фалшив заек. Но както и да се нарича това ястие, важното е че е вкусно, не е трудно за приготвяне, комбинира се с различни гарнитури и даже може да изглежда симпатично като се сервира.


И макар почти всеки да знае как се приготвя руло Стефани дори и без да реферира към конкретна рецепта, все пак реших да споделя тук и класическата рецепта от книгата Plachutta: Klassiker der Wiener Küche, най-вече заради идеята рулото да се покрива със свинско було, което е много добър трик срещу разпукването му докато се пече, а също и за получаването на една красива и хрупкава коричка отгоре. 

Необходими продукти:

1 хлебче земел или две филийки бял хляб

50 гр. лук, ситно нарязан

3 с.л. олио

2 скилидки чесън, пресовани

600 гр. кайма, смес

1 яйце

сол

черен пипер

майорана, суха

1 с.л. ситно нарязан магданоз

1 свинско було

олио за намазване на тавичката


За плънката:

4 яйца, твърдо сварени

3-4 кисели краставички

За соса:

мазнината от печенето

1 с.л. брашно

бульон

Начин на приготвяне:

Хлебчето се накисва във вода, изстисква се от водата и се намачква в голяма купа. 

Свинското було се накисва в студена вода.

Олиото се загрява в тиган, добавя се лукът и се запържва, добавя се чесънът и тиганът се дръпва от огъня да изстине.

В купата с хляба се добавят каймата, яйцето, лука и подправките и сместа се омесва добре.

Фурната се загрява на 200 градуса С. Правоъгълна тавичка се намазва с олио.

Булото се изважда от водата, изплаква се и се отцежда добре, след което се подсушава с кухненска хартия. Върху фолио каймата се оформя във формата на корито. Във вдлъбнатината се подреждат яйцата и краставичките и се покриват с краищата на „коритото“. Рулото внимателно се пренася в тавичката и се покрива с булото. 

Пече се около 40-50 минути в предварително загрятата фурна като от време на време се полива с отделената мазнина.


Отделената мазнина при печенето се изсипва в тиган, поръсва се с брашно, запържва се за кратко и се добавя 150-200 мл бульон или топла вода и се бърка докато се получи сос.

Добавя се сол и черен пипер на вкус.

Рулото се реже на филийки, които се подреждат в чиния. Към всяка порция се добавя и сос.

Подходящи гарнитури са картофено пюре, задушено броколи или брюкселско зеле. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар