вторник, 17 ноември 2015 г.

Виенски шницел Wiener Schnitzel

Виенският шницел е едно от любимите ястия на моята дъщеря и затова съм почти задължена да го включвам в менюто и да се старая да го приготвям добре. Пак поради тази причина, това е и ястието, което често се поръчва от нашето семейство в различни ресторанти и имам база за сравнение.  Затова си позволявам да споделя как да си приготвиш сам виенски шницел.


Непременно, обаче, трябва да го опиташ и във Виена, напр. в Salm Bräu Gaststätte - много приятен ресторант, в който се предлага типична виенска кухня с много добро качество.

Най-важното, на което трябва да се обърне внимание за един добър шницел е месото – задължително телешко -  виенчани са на мнение, че когато шницелът е от свинско месо, той няма право да бъде наричан “виенски”. През 1970 австрийското външно министерство излиза със становище по въпроса: “Виенският шницел може да бъде приготвян според традицията и съгласно очакванията на потребителите само от телешко месо”.

Панировката също е важна, според виенчани тя трябва да седи свободно като костюм за джогинг, а не плътно да прилепва към месото като водолазен костюм. За целта, месото се овалва последователно в брашно, яйце и галета. Следва пърженето, което трябва да е в добре нагрята маслена баня, иначе шницелът би поел много излишна мазнина.

Продукти:
450 г телешко шол, нарязано на 3 парчета по 150 грама всяко (аз моля месаря, от който купувам месото, да ми отреже парчетата, готови за шницел, а купувам телешко от две места в София - или от едно малко турско магазинче за месо на ул. Слатинска, бл. 35 или от "Вашата месарница")
сол и черен пипер
около 100 г брашно
2 яйца от свободно отглеждани кокошки
около 150 г галета
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Филетата се начукват на дебелина 3-4 мм.


Поръсват се със сол и черен пипер и от двете страни.
Следва панировката - брашно, яйце, галета.


Яйцата се разбиват с вилица. Филетата се овалват първо в брашно, като излишното се изтръсква. Следва овалване в яйце и след това в галета.






В дълбок тиган се налива около 2-3 см. олио. Загрява се добре на среден огън. Шницелите се пържат от двете страни. А колко време да се пържи зависи от дебелината на месото, но обикновено 2-3 минути на страна са напълно достатъчни. Тиганът се разклаща леко от време на време, за да може мазнината да обхване по-голяма част от шницела.


 Готовите шницели се изваждат от маслената баня и се отцеждат върху кухненска хартия.


И се поднасят с четвърт лимон и предпочитаната гарнитура, в нашия случай с пържени картофи.

Добър апетит!

1 коментар:

  1. Виенският шницел винаги ми напомня за едно много любимо място - ресторант "Клуб на архитекта". И тъй като вече ни е далеч, за да отскачаме за по един виенски шницел в обедната почивка, задължително ще пробвам рецептата. Благодаря за споделянето!:)

    ОтговорИзтриване