Есенна зелена салата, с печена тиква и кедрови ядки
Ноември като че ли е месецът, в
който най-малко пътуваме, преимуществено си стоим вкъщи и най-много да отскочим
за уикенда да се видим с роднини или приятели. Това е времето, което
използваме, за да се пренастроим, да минем от един сезон в друг, да осмислим и
складираме топлите спомени от летните почивки и септемврийски екскурзии и да се
подготвим за суматохата около Коледа. Това е един вид преходен период, в който и
менюто се променя. Настоящата рецепта за салата безспорно е повлияна от точно
това време на годината, когато летните аромати се срещат с по-плътните, богати
и стоплящи вкусове, все още отказвайки да им отстъпят напълно мястото.
Тиквата и кедровите ядки,
добавени в салатата, й придават по-богатия вкус и я обагрят в цветовете на
есента, без да отнемат от лятната свежест на зелената салата и маслините.
Необходими продукти:
За печената тиква:
½ малка тиква
1 ½ с.л. зехтин
½ ч.л. сол
Щипка индийско орехче
Черен пипер
За салатата
200 гр смес от зелени салати
3-4 с.л. настъргано сирене
Parmigiano Reggiano
Десетина маслини
2 с.л. кедрови ядки, леко
запечени
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. ябълков оцет
Настъргана кора от ½ лимон
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 220°C.
Тиквата се измива и се нарязва
на полумесеци с дебелина около 1 см. Ако тиквата е с твърда кора или пък дори и
да не е, предпочиташ да не ядеш корите, кората се обелва.
Парчетата се нареждат в тава
покрита с хартия за печене.
В купичка се смесват зехтинът,
солта, индийското орехче и черния пипер. Парчетата тиква се намазват със
зехтина с подправките и се пекат 30-35 минути докато омекнат и краищата им се
карамелизират.
Междувременно се приготвя
салатения дресинг като се смеси
зехтинът, двата вида оцет, лимоновата кора, солта и пипера.
Тиквата се изважда и се изчаква
да се охлади леко.
В голяма чиния или купа за
салата се смесват зелените салати, маслините и парчетата тиква, заливат се със
дресинга, поръсва се пармезан и кедрови ядки.
Вместо кедрови ядки, може да се
използват лешници, леко запечени и натрошени.
Тази салата идеално ще си подхожда с Хлебчетата с куркума.
Тази салата, Таничка е толкова изкушаваща, че ако снощи не бях пекла тиква в сладък вариант, още сега щях да приготвя. Особено ми хареса увода ти! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Кате! С тиква всичко става хубаво - и сладко, и солено, че даже и уводите на публикациите с тиква :) Поздрави и от мен!
ИзтриванеЧудесно предложение!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
Изтриване