Пастицио и морето. Гърция.
Пастицио е традиционно гръцко основно
ястие, което се състои от макарони, сос от кайма и заливка от сос бешамел. За
пръв път го опитах едва тази година, въпреки многобройните ни посещения в
Гърция. Често сравняват пастициото с италианската лазаня, но аз лично откривам прилика
по-скоро с гръцката мусака, заради подправките в месния сос и заради употребата
на кефалотири в заливката.
Опитах пастицио по време на почивката
ни в края на това лято на Παραλία Βράχου, много приятно курортче близо до
Парга, в ресторанта на хотел Лукас.
И преди да продължа с
рецептата, ще ти покажа малко снимки от курорта - широк пясъчен плаж, кристално
чиста вода и невероятен залез – какво му трябва на човек!
Ето и самата рецепта:
Продукти за 6 порции:
1 пакет дълги, дебели макарони
(Misko Pastitsio №2)
500 г телешка кайма
45 мл зехтин
1 голяма глава лук, нарязана на
ситно
2 скилидки чесън
400 г домати, нарязани на
кубчета
1 супена лъжица доматено пюре
120 мл бяло сухо вино
1 пръчка канела
5 главички карамфил
3 с.л. нарязан на ситно
магданоз
сол и черен пипер, щипка захар
За заливката:
500 мл хладко прясно мляко
40 гр. масло
3 с.л. брашно
сол, бял пипер, индийско орехче
2 яйца
50 гр. сирене кефалотири (може
да се замени с грюер или с кашкавал, но само в краен случай). Кефалотири съм
намирала в специализираните гръцки магазини и в Метро.
Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват според указанията на
опаковката. Изцеждат се . Маслото се разтопява
в дълбок тиган. Слагат се макароните и се запържват леко за 1 минута.
Разбъркват се внимателно с дървена лъжица или тигана се разклаща, за да се
разнесе маслото по всички макарони. Маха се от огъна и се оставят настрана.
В тенджера или в дълбок тиган
лукът и чесънът се задушават в 2 с. л. зехтин на умерен огън, докато омекнат.
Добавя се каймата и се разбърква няколко минути, докато промени цвета си.
Добавят се пръчката канела, карамфилът, сол и черен пипер.
Изсипват се виното и доматите. Когато сосът заври, котлонът се намалява. Оставя се да къкри около 1 час, докато течността се изпари и сосът остане на мазнина. Тенджерата се маха от котлона и към соса се добавя нарязаният на ситно магданоз. Пръчката канела се изважда.
Изсипват се виното и доматите. Когато сосът заври, котлонът се намалява. Оставя се да къкри около 1 час, докато течността се изпари и сосът остане на мазнина. Тенджерата се маха от котлона и към соса се добавя нарязаният на ситно магданоз. Пръчката канела се изважда.
Заливката е класически сос бешамел,
към който се добавя яйце. Маслото се загрява на умерен огън. Добавя се брашното
наведнъж и се разбърква около 30 секунди с телена бъркалка. При непрекъснато
бъркане на тънка струйка се излива хладкото мляко. Разбъркването продължава
докато сместа се сгъсти. Маха се от котлона и се овкусява със сол и прясно
настъргано индийско орехче. Оставя се да се охлади за десетина минути, след
което се добавят и разбиват яйцата.
Дълбока тава се намазва
със зехтин. Половината от макароните се
разстилат по дъното на тавата. Поръсват се с малко от настърганото кефалотири.
Върху тях се разпределя плънката от кайма и отново се поръсва с кефалотири.
Подрежда се другата половина макарони върху каймата. Най-отгоре се изсипва
бешамелът, заглажда се и се разпределя останалото сирене.
3 пъти го правих това пастицио и все не ми се получава.Но утре ще го опитам пак.Соса не мога да улуча.А най- вкусното пастицио съм яла в едно гръцко село до гр.Ливадя
ОтговорИзтриване.