Бриам и скордаля – гръцки постен гювеч и гръцка чеснова разядка
Бриам и скордаля – две типично
гръцки рецепти, които се предлагат в почти всяка таверна наред с мусака и пастицио и които ти предлагам
да сервираш заедно за повече удоволствие от вкусовете. И двете ястия се
приготвят изключително лесно, като за бриама, който всъщност си е един постен гювеч, си отдели единствено малко повечко
време за печене, необходимо, за да могат всички зеленчуци да се сготвят много
добре и да смесят хубаво вкусове и аромати.
В „твоя“ бриам можеш да замениш
или да добавиш зеленчуци, според предпочитанията ти и пак ще получиш вкусно ястие. Бриам е пример за това, как в гръцката кухня от няколко простички
продукта се прави пълноценно ястие с минимални усилия. Това традиционно ястие се
сервира като основно, а с добавения зехтин като единствена мазнина е типичен
образец на „средиземноморската диета“.
Сервирай със скордаля или
парченце фета и филийки препечен хляб и ще се насладиш на едно типично лятно
гръцко ястие.
От своя страна, скордалята си е
една чеснова разядка, подобна на провансалското айоли, която може да се сервира
както самостоятелно като мезе, така и добавена за повече вкус към пържени
тиквички, патладжани или риба, кюфтенца от тиквички или зеленчукови гювечи.
Традиционната скордалия се прави
или със стар хляб, или с картофи, или понякога и смес от двете. Скордалята,
която аз правя е с хляб, такава ни харесва много като ни я сервират в някоя
таверна в Гърция и не съм правила опити с картофи.
И двете рецепти са от книгата The complete book of Greek Cooking с леки мои добавки.
Необходими продукти за бриам:
2-3 картофа, обелени и нарязани
на кръгчета с дебелина 5 мм
3-4 тиквички, нарязани на
кръгчета с дебелина 5 мм
2 патладжана, нарязани на
кръгчета с дебелина 5 мм
1-2 глави лук, нарязани на
кръгчета с дебелина 5 мм
2-3 скилидки чесън, цели
2-3 средни домата, обелени и
нарязани на кръгчета с дебелина 5 мм
1-2 червени чушки, изчистени от
семките и нарязане на кръгчета
125 мл зехтин
2 супени лъжици нарязан пресен
магданоз (опция)
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 190 ° С. Всички
зеленчуци заедно с половината от магданоза се слагат в голяма купа, добавят се
солта и пипера и се разбъркват, така че да да се разпределят равномерно.
Изсипват се в тавичка, за предпочитане керамична. Заливат се със зехтина и се
пекат около час и половина докато зеленчуците омекнат и се запекат отгоре и на
дъното на тавичката остане само мазнина. Изважда се от фурната, поръсва се с останалия магданоз и леко се охлажда преди сервиране, като на стайна температура също е вкусен.
Необходими продукти за
скордаля:
4 филии стар хляб
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 с.л. бял винен оцет
60 мл/4 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне на
скордаля:
Хлябът се накисва в купа с вода
за десетина минути, след което леко се изтисква и се слага в кухненски робот
или блендер. Добавя се чесънът, оцетът, солта и пипера и всичко се разбива
докато стане на каша. Постепенно се
добавя зехтинът и се разбива докато се абсорбира от хлебната смес. Накрая се
опитва и вкуса се коригира като се добавя ако е необходимо още сол, черен пипер
или още малко оцет.
Така приготвената скордаля може
да се сервира веднага или да се съхранява в хладилник за няколко дни.
Сервирай заедно с бриама.
Коментари
Публикуване на коментар