четвъртък, 16 август 2018 г.

Бриам и скордаля – гръцки постен гювеч и гръцка чеснова разядка


Бриам и скордаля – две типично гръцки рецепти, които се предлагат в почти всяка таверна наред с мусака и пастицио и които ти предлагам да сервираш заедно за повече удоволствие от вкусовете. И двете ястия се приготвят изключително лесно, като за бриама, който всъщност си е един постен гювеч, си отдели единствено малко повечко време за печене, необходимо, за да могат всички зеленчуци да се сготвят много добре и да смесят хубаво вкусове и аромати.
В „твоя“ бриам можеш да замениш или да добавиш зеленчуци, според предпочитанията ти и пак ще получиш вкусно ястие. Бриам е пример за това, как в гръцката кухня от няколко простички продукта се прави пълноценно ястие с минимални усилия. Това традиционно ястие се сервира като основно, а с добавения зехтин като единствена мазнина е типичен образец на „средиземноморската диета“.
Сервирай със скордаля или парченце фета и филийки препечен хляб и ще се насладиш на едно типично лятно гръцко ястие.


От своя страна, скордалята си е една чеснова разядка, подобна на провансалското айоли, която може да се сервира както самостоятелно като мезе, така и добавена за повече вкус към пържени тиквички, патладжани или риба, кюфтенца от тиквички или зеленчукови гювечи.

Традиционната скордалия се прави или със стар хляб, или с картофи, или понякога и смес от двете. Скордалята, която аз правя е с хляб, такава ни харесва много като ни я сервират в някоя таверна в Гърция и не съм правила опити с картофи.

И двете рецепти са от книгата The complete book of Greek Cooking с леки мои добавки.

Необходими продукти за бриам:

2-3 картофа, обелени и нарязани на кръгчета с дебелина 5 мм
3-4 тиквички, нарязани на кръгчета с дебелина 5 мм
2 патладжана, нарязани на кръгчета с дебелина 5 мм
1-2 глави лук, нарязани на кръгчета с дебелина 5 мм
2-3 скилидки чесън, цели
2-3 средни домата, обелени и нарязани на кръгчета с дебелина 5 мм
1-2 червени чушки, изчистени от семките и нарязане на кръгчета
125 мл зехтин
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз (опция)
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 190 ° С. Всички зеленчуци заедно с половината от магданоза се слагат в голяма купа, добавят се солта и пипера и се разбъркват, така че да да се разпределят равномерно. Изсипват се в тавичка, за предпочитане керамична. Заливат се със зехтина и се пекат около час и половина докато зеленчуците омекнат и се запекат отгоре и на дъното на тавичката остане само мазнина. Изважда се от фурната, поръсва се с останалия магданоз и леко се охлажда преди сервиране, като на стайна температура също е вкусен. 
  

Необходими продукти за скордаля:

4 филии стар хляб
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 с.л. бял винен оцет
60 мл/4 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне на скордаля:
Хлябът се накисва в купа с вода за десетина минути, след което леко се изтисква и се слага в кухненски робот или блендер. Добавя се чесънът, оцетът, солта и пипера и всичко се разбива докато стане на каша.  Постепенно се добавя зехтинът и се разбива докато се абсорбира от хлебната смес. Накрая се опитва и вкуса се коригира като се добавя ако е необходимо още сол, черен пипер или още малко оцет.
Така приготвената скордаля може да се сервира веднага или да се съхранява в хладилник за няколко дни.

Сервирай заедно с бриама.

Няма коментари:

Публикуване на коментар