понеделник, 9 април 2018 г.

Три разядки от Прованс - aioli, anchoiade и tapenade


Всички имаме нужда от зеленчуци, след толкова агнешко, козунаци, курабии и яйца за Великден, днес ще сервирам само зеленчуци на масата, си мисля от сутринта. Да, ама как да поднеса само едни голи зеленчуци и да хрупаме ли, хрупаме... Ще направя и някакъв сос, че да има в какво да топим зеленчуците. Не, ще направя три соса, за да имаме разнообразие, празник е все още. Ще направя от тези провансалски разядки, които опитахме по време на ваканцията ни миналото лято и от тогава се каня да ги пробвам и вкъщи. Кога друг път ще имам пак цял свободен ден след три почивни, а и мисля, че имам всички продукти. А и да нямам нещо, ще отскоча до магазина и ще купя (освен от зеленчуци, имам нужда и от раздвижване ;)). Точно така, сега е моментът за aioli, anchoiade и tapenade. Идеално! Ох, ами тези боядисани яйца какво ще ги правя, все пак няма да ги хвърля, ще сложа и от тях при зеленчуците, може на някой още да не са му омръзнали, а и как само ще си паснат и с трите разядки.
Речено-сторено, ето ги трите разядки - бързи и лесни рецепти, които показват простичката, да не кажа, селска страна на френската кухня.




И за да не се чудиш какви толкова са тези разядки, да ти кажа - аioli всъщност е една чеснова майонеза, ни повече, ни по-малко, аnchoïade е класическа провансалска разядка или по-актуалното – дип, който се прави от аншуа, зехтин, чесън, бял винен оцет и магданоз, а пък tapenade, знаеш, си е провансалска маслинова паста, нищо кой знае какво, но затова пък са много вкусни. Можеш да ги пробваш и намазани върху филийка, а сос aioli е идеален към основно месно или рибно ястие.


Ето и рецептите:

За чесновата майонеза (айоли):


1 филия твърд бял хляб, без кората
3 с.л. бял винен оцет
3-5 скилидки чесън
1/4 чаена лъжица сол
1 жълтък
125 мл зехтин
3-4 с.л. вряла вода
2-3 с.л. лимонов сок

За сосът от аншоа (anchoiade):


60 гр филенца от аншоа, мариновани в зехтин
2 скилидки чесън
1 лук шалот, нарязан на ситно
1 с.л. лимонов сок
шепа магданоз
60 мл зехтин
прясно смлян черен пипер

За Tapenade (провансалска маслинова паста):


100 гр зелени маслини без костилки
100 гр черни маслини без костилки
2 филенца от аншоа
2 с.л. каперси
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. прясна мащерка
1 с.л. дижонска горчица
Сок от половин лимон
прясно смлян черен пипер



Приготвяне на айоли
Хлябът се натрошава в малка купа, залива се с оцетът, разбърква се и се оставя да се накисне 5-10 минути. Хлябът се изтисква от оцета и се поставя в хаванче, добавят се скилидките чесън и се чукат с чукалото в продължение най-малко на 5 минути, за да се смачкат чесънът и хлябът на много гладко пюре. 

Добавя се жълтъкът и солта и работата с чукалото продължава, докато сместа стане гъста и пухкава.

Сместа се прехвърля в по-висок съд като буркан или кана и чукалото се сменя с ръчна или електрическа телена бъркалка. Сместа се бърка енергично и към нея на капки се добавя зехтинът. Важно е в началото зехтинът да се добавя на капки докато се получи стабилна емулсия. След това може да се продължи с добавяне на зехтина на тънка струйка, докато се добави всичкия. Сосът се разрежда с 1-2 с.л. гореща вода и лимонов сок. Сосът остава доста плътен, така че да запазва формата си в лъжица.  

Приготвяне на Anchoiade:
Всички продукти, без зехтинът и черния пипер, се слагат в блендер и се разбиват. Постепенно се добавя зехтинът и се разбива, докато се получи гъст сос. Добавя се черния пипер и се разбърква.

Приготвяне на Tapenade:
Всички продукти, без зехтинът и черния пипер, се слагат в блендер и се разбиват. Постепенно се добавя зехтинът и се разбива, докато се получи гъст сос. Добавя се черния пипер и се разбърква.
Сервират се със зеленчуци по избор и варени яйца.
И само да напомня - моят блог, който ти в момента разглеждаш, е номиниран в конкурса „Годишни награди за кулинарни блогъри“, организиран от Блоговодител и то в две категории:
Категория „Жител на света“  – най-добър блог с чуждестранни рецепти
и
Категория „Кулинарни пътешествия“ - най-добър блог, съчетаващ кулинарни рецепти и пътеписи
Ще се радвам да ме подкрепиш, ако имаш желание и харесваш блога ми. Сайтът за гласуване е Кулинарни награди.
Не пропускай да гласуваш във всички категории. Всички номинирани са много интересни и заслужават специално внимание.
Гласуването става много лесно. Отиваш горе в менюто на сайта на "Гласувай" и оттам имаш два варианта или да се впишеш с Фейсбук профила си или с профила си в Блоговодител (или да създадеш такъв ако нямаш). Оттам следват 10-те категории. Като гласувайш във всички категории, се включваш в томбола за награда от партньорите на конкурса. Благодаря предварително на всеки гласувал за моя блог! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар