Тарт със смокини и орехи Crostata con fichi e noci
Снимка на този тарт загледах за първи път в книгата на Франсис Мейс The Tuscan Sun Cook Book.
Изглеждаше толкова апетитно, че веднага ми се прииска да го направя, но, естествено, не бяхме в сезона на пресните смокини, т.е. август-октомври. И така, бях позабравила за този десерт, докато това лято, по време на почивката ни в Тоскана, не посетихме едно абатство, Abbazia di Monte Oliveto Maggiore
Интересно, ходехме на една и съща вила в Тоскана вече трета година и мислехме, че сме видели всичко, заслужаващо си да се види в радиус от 40 км., а се оказа, че на някакви си десетина километра от вилата е това чудесно място - голям действащ манастирски комплекс, заобиколен от гъста иглолистна гора. Бяхме наистина изненадани от размера на абатството и количеството и качеството на стенописите, показващи сцени от живота на Св.Бенедикт. Църквата, библиотеката, манастирската изба, от която си закупихме вино и зехтин - всичко е изключително впечатляващо.
Няколко дена след като се завърнахме в София, закупих килограм смокини от пазара и… дори дъщеря ми, която не беше опитвала до този момент смокини, се изкуши от миризмата, разнасяща се от кухнята - на мед, карамел, плодове, орехи, масло и сметана. Получи се страхотно, оттогава вече 4 пъти правя от този сладкиш и все не можем да му се наситим.
Ето и самата рецепта:
Тесто за тарта:
125 гр. масло
250 гр. брашно
100 гр. захар
1 яйце
щипка сол
настъргана кора от лимон
Маслото се нарязва на кубчета и се омесва с ръка или с вилица със захарта, докато се втрие всичката захар в маслото. Прибавя се солта, постепенно брашното и накрая яйцето и кората от лимон. Поомесва се колкото тестото да се събере на топка и се оставя в найлонов плик или в найлоново фолио в хладилника за около 1-2 часа.
Плънка:
10 големи или 20 нормални смокини
1 суп. лъжица зехтин
6 суп. лъжици мед
5 суп. лъжици захар
8 суп. лъжици сметана (прясно мляко)
2 суп. лъжици брашно
шепа орехи на половинки
Загряваш фурната на 190 С.
Изваждаш тестото от хладилника и върху намаслена форма за тарт го разстилаш, надупчваш с вилица и печеш 5 минути, след това изваждаш от фурната и оставяш тавичката настрана.
Превключваш фурната на грил/запичане.
В друга тавичка, върху хартия за печене, намаслена със зехтина, се подреждат смокините - разполовени.
Поръсват се с 2 лъжици захар и 2 лъжици мед и ги пъхаш във фурната - за 2 до 4 минути, за да се разтопи захарта и леко да се запекат. Всъщност при този процес се отделя и част от соковете на смокините, които биха направили тестото клисаво, ако се подредят направо върху него, без това предварително запичане.
Изваждаш смокините и превключваш фурната на 180 С.
В малък съд на котлон разтапяш 1 лъжица захар и разбъркваш вътре орехите (съвсем леко разтапяш захарта, да не покафенее). Изваждаш в чиния орехите и оставяш и тях настрани.
В купичка разбъркваш сметаната, останалата захар, останалия мед, двете лъжици брашно.
Върху заготовката за тарта подреждаш смокините, орехите и заливаш със сместа със сметаната.
Печеш 25-30 минути на 180 С или докато тартът стане златист, а течната част от плънката добие карамелен цвят.
Добър апетит! :)
Един от най вкусните десерти, които съм опитвала - идеалното съчетание между плътния вкус на меда и орехите и сочността на смокините.
ОтговорИзтриванеМила Таня,
ОтговорИзтриванеБлогът ти е чудесен, поздравления! Много ми харесаха и снимките, и рецептите - всичко е някак топло, уютно и истинско...
Идеята ти е страхотна, продължавай все така, браво!
Много благодаря!
ИзтриванеОтличен резултат като всяка рецепта от този блог, която съм пробвала :)))
ОтговорИзтриванеМного благодаря :)))
Изтриване