събота, 3 октомври 2015 г.

Тарт със смокини и орехи Crostata con fichi e noci

              Снимка на този тарт загледах за първи път в книгата на Франсис Мейс The Tuscan Sun Cook Book.



Изглеждаше толкова апетитно, че веднага ми се прииска да го направя, но, естествено, не бяхме в сезона на пресните смокини, т.е. август-октомври. И така, бях позабравила за този десерт, докато това лято, по време на почивката ни в Тоскана, не посетихме едно абатство, Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Интересно, ходехме на една и съща вила в Тоскана вече трета година и мислехме, че сме видели всичко, заслужаващо си да се види в радиус от 40 км., а се оказа, че на някакви си десетина километра от вилата е това чудесно място - голям действащ манастирски комплекс, заобиколен от гъста иглолистна гора. Бяхме наистина изненадани от размера на абатството и количеството и качеството на стенописите, показващи сцени от живота на Св.Бенедикт. Църквата, библиотеката, манастирската изба, от която си закупихме вино и зехтин - всичко е изключително впечатляващо.











             Заслужава си посещението и дори само за прекрасното кафене на входа, което предлага страхотно кафе и сладкиши. Именно в това кафене се предлагаше и въпросният тарт със смокини и орехи. Със съпруга ми веднага си поръчахме от него, възрастната сеньора зад тезгяха ни отряза по едно голямо парче - невероятно вкусно, точно както си го бях представяла, когато разглеждах готварската книга на Франсис Мейс.

            Няколко дена след като се завърнахме в София, закупих килограм смокини от пазара и… дори дъщеря ми, която не беше опитвала до този момент смокини, се изкуши от миризмата, разнасяща се от кухнята - на мед, карамел, плодове, орехи, масло и сметана. Получи се страхотно, оттогава вече 4 пъти правя от този сладкиш и все не можем да му се наситим.

Ето и самата рецепта:

Тесто за тарта:
125 гр. масло
250 гр. брашно
100 гр. захар
1 яйце
щипка сол
настъргана кора от лимон

Маслото се нарязва на кубчета и се омесва с ръка или с вилица със захарта, докато се втрие всичката захар в маслото. Прибавя се солта, постепенно брашното и накрая яйцето и кората от лимон. Поомесва се колкото тестото да се събере на топка и се оставя в найлонов плик или в найлоново фолио в хладилника за около 1-2 часа.

Плънка:
10 големи или 20 нормални смокини
1 суп. лъжица зехтин
6 суп. лъжици мед
5 суп. лъжици захар
8 суп. лъжици сметана (прясно мляко)
2 суп. лъжици брашно
шепа орехи на половинки

Загряваш фурната на 190 С.
Изваждаш тестото от хладилника и върху намаслена форма за тарт го разстилаш, надупчваш с вилица и печеш 5 минути, след това изваждаш от фурната и оставяш тавичката настрана.


Превключваш фурната на грил/запичане.
В друга тавичка, върху хартия за печене, намаслена със зехтина, се подреждат смокините - разполовени.


Поръсват се с 2 лъжици захар и 2 лъжици мед и ги пъхаш във фурната - за 2 до 4 минути, за да се разтопи захарта и леко да се запекат. Всъщност при този процес се отделя и част от соковете на смокините, които биха направили тестото клисаво, ако се подредят направо върху него, без това предварително запичане.

Изваждаш смокините и превключваш фурната на 180 С.

В малък съд на котлон разтапяш 1 лъжица захар и разбъркваш вътре орехите (съвсем леко разтапяш захарта, да не покафенее). Изваждаш в чиния орехите и оставяш и тях настрани.

В купичка разбъркваш сметаната, останалата захар, останалия мед, двете лъжици брашно.

Върху заготовката за тарта подреждаш смокините, орехите и заливаш със сместа със сметаната.
Печеш 25-30 минути на 180 С или докато тартът стане златист, а течната част от плънката добие карамелен цвят.




Добър апетит! :)


5 коментара:

  1. Един от най вкусните десерти, които съм опитвала - идеалното съчетание между плътния вкус на меда и орехите и сочността на смокините.

    ОтговорИзтриване
  2. Мила Таня,
    Блогът ти е чудесен, поздравления! Много ми харесаха и снимките, и рецептите - всичко е някак топло, уютно и истинско...
    Идеята ти е страхотна, продължавай все така, браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Отличен резултат като всяка рецепта от този блог, която съм пробвала :)))

    ОтговорИзтриване