Да хапнем кюфтенца от тиквички и дзадзики на "балкона на Пелион" - с. Макриница
За полуостров Пелион и
едноименната планина вече съм ти разказвала, но
днес цялото ми внимание е насочено само върху едно от двадесет и четирите селца,
разположени на полуострова, а именно Макриница. Селото е наричано "балкона
на Пелион", защото е известно с великолепните гледки към Волос и
Пагасетийския залив, на които можеш да се любуваш докато опитваш от традиционните гръцки мезета и предястия, включително и тези, които ти предлагам днес – кюфтета от тиквички с фета сирене и млечна салата дзадзики.
Макриница е разположено на
около 800 метра надморска височина, но поради стръмния терен ти се струва, че е
доста по-високо в планината. Намира се само на 9 километра от Волос, но пак
поради стръмния терен, тези километри се изминават доста по-бавно от обичайното.
Най-старите постройки са още от тринадесети век и селото е типичен пример за
архитектурата на Пелион - красиви къщи, разположени като орнаменти по стръмния
планински склон и калдъръмени улички.
По главната калдъръмена уличка, по която са
разположени малки магазини с местните продукти, като подправки, традиционни
домашно приготвени макаронени изделия (паста), сладко и ципуро и др. се
стига до красив голям площад,
засенчен от гигантски широколистни дървета. На площада
се
намира и каменната църква, посветена
на Свети
Йоан Кръстител, и издълбан мраморен
фонтан, построен около 1809 г., чиято вода, вярват местните, прави хората
безсмъртни. На главния площад има и няколко заведения с маси навън, от
които се открива невероятна гледка.
Не е нужно да ти описвам вкуса на пържените тиквички, но ако искаш да го надградиш, тогава към тиквичките добави подправки, сирене и яйца за едни кюфтенца от няколко хапки. Сервирай ги с дзадзики и си се пренесъл в Гърция. Дзадзики е типично предястие от гръцката национална
кухня, макар да има турски произход и името му да произлиза от турското "cacık",
апетитка, която се прави от почти същите продукти, но има по-рядка
консистенция. Главната съставка е гъстото (цедено) кисело мляко, към което се прибавят краставица, чесън,
зехтин, оцет, прясна мента, сол и черен пипер. за да се придаде леко пикантно-кисел вкус. За разлика от нашата „Снежанка“ където обикновено се
използват кисели краставички и се нарязват на малки кубчета, тук краставиците
са пресни и се настъргват на ренде. Зехтинът придава средиземноморска нотка,
ментата и оцетът допълват свежестта от краставицата. Сервира се като мезе или
предястие и се съчетава идеално с порция пържени тиквички, пържени патладжани
или кюфтета от тиквички.
Рецептите са от книгата The Complete Book of Greek Cooking.
Необходими продукти за
кюфтетата от тиквички:
500 г
тиквички (3-4 малки тиквички)
45/3 с.л. мл зехтин
1 глава зрял лук, много ситно
нарязан
1 връзка зелен лук, много ситно
нарязан
1 скилидка чесън, пресована
3 филии хляб, препечени
2 яйца, леко разбити
200 гр. сирене фета, натрошено
50 гр. настъргано сирене
Гравиера или пармезан
3-4 с.л. пресен копър или 1
с.л. сух риган
½ ч.л. черен
пипер
½ ч.л. сол
3 суп. лъжици брашно
100-150 мл олио за пържене
Необходими продукти за
дзадзики:
400 г гъсто кисело мляко (или изцедено)
1 голяма краставица
3 скилидки чесън
4 супени лъжици зехтин
3-4 супени лъжици винен оцет
1 ч.л. сол
2-3 с.л. прясна мента ситно
нарязана
Начин на приготвяне на
дзадзики:
Краставицата се обелва и настъргва с ренде на едро, посолява се с половината от солта и се
изтисква сока с ръка. В купа размесваме киселото мляко с краставицата, чесъна, ментата,
солта, зехтина и оцета.
Сервира
се, гарнирана с листенца мента.
Начин на приготвяне на
кюфтетата от тиквички:
В тенджера се налива около 2 л
вода, посолява се с 1 ч.л. сол и се оставя да заври. Тиквичките се нарязват на
кръгове с дебелина около 4-5 см. и се варят във водата до омекване, около 10
минути. Изцеждат се в гевгир и се оставят да изстинат напълно.
В тиган се загрява 45 мл/3 с.л.
зехтин. Добавя се лукът и се задушава докато бялата част стане прозрачна,
добавя се чесънът само докато си пусне аромата, след което тиганът се отстранява
от огъня.
Тиквичките се смачкват с ръце
или с ръчна преса в голяма купа. Добавят се задушените лук и чесън и сместа се
разбърква.
Филиите хляб се запичат на
тостера, след което корите се изрязват а средата се натрошава. Трохите се
добавят към тиквичките. Добавят се и яйцата, сирената, копърът или риганът,
солта и пипера и сместа се разбърква. Ако изглежда по-течна се добавя лъжица
брашно.
В тиган се загрява олиото за
пържене. От сместа за кюфтета се взема с ръка част колкото една супена лъжица и
се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пържат до зачервяване и готовност
от двете страни.
Изваждат се върху чиния, покрита с кухненска хартия. След като
се изпържат достатъчно или всички кюфтета, се сервират с резенчета лимон и с
дзадзики.
Коментари
Публикуване на коментар