събота, 10 юни 2017 г.

Да хапнем кюфтенца от тиквички и дзадзики на "балкона на Пелион" - с. Макриница

За полуостров Пелион и едноименната планина вече съм ти разказвала, но днес цялото ми внимание е насочено само върху едно от двадесет и четирите селца, разположени на полуострова, а именно Макриница. Селото е наричано "балкона на Пелион", защото е известно с великолепните гледки към Волос и Пагасетийския залив, на които можеш да се любуваш докато опитваш от традиционните гръцки мезета и предястия, включително и тези, които ти предлагам днес – кюфтета от тиквички с фета сирене и млечна салата дзадзики.



Макриница е разположено на около 800 метра надморска височина, но поради стръмния терен ти се струва, че е доста по-високо в планината. Намира се само на 9 километра от Волос, но пак поради стръмния терен, тези километри се изминават доста по-бавно от обичайното. Най-старите постройки са още от тринадесети век и селото е типичен пример за архитектурата на Пелион - красиви къщи, разположени като орнаменти по стръмния планински склон и калдъръмени улички.

По главната калдъръмена уличка, по която са разположени малки магазини с местните продукти, като подправки, традиционни домашно приготвени макаронени изделия (паста), сладко и ципуро и др. се стига до красив голям площад, засенчен от гигантски широколистни дървета. На площада  се намира и каменната църква, посветена на Свети Йоан Кръстител, и издълбан мраморен фонтан, построен около 1809 г., чиято вода, вярват местните, прави хората безсмъртни. На главния площад има и няколко заведения с маси навън, от които се открива невероятна гледка. 
  Сега да се върнем към днешния ми избор на храна. 

Не е нужно да ти описвам вкуса на пържените тиквички, но ако искаш да го надградиш, тогава към тиквичките добави подправки, сирене и яйца за едни кюфтенца от няколко хапки. Сервирай ги с дзадзики и си се пренесъл в Гърция. Дзадзики е типично предястие от гръцката национална кухня, макар да има  турски произход и името му да произлиза от турското "cacık", апетитка, която се прави от почти същите продукти, но има по-рядка консистенция. Главната съставка е гъстото (цедено) кисело мляко, към което се прибавят краставица, чесън, зехтин, оцет, прясна мента, сол и черен пипер. за да се придаде леко пикантно-кисел вкус. За разлика от нашата „Снежанка“ където обикновено се използват кисели краставички и се нарязват на малки кубчета, тук краставиците са пресни и се настъргват на ренде. Зехтинът придава средиземноморска нотка, ментата и оцетът допълват свежестта от краставицата. Сервира се като мезе или предястие и се съчетава идеално с порция пържени тиквички, пържени патладжани или кюфтета от тиквички.


Рецептите са от книгата The Complete Book of Greek Cooking.

Необходими продукти за кюфтетата от тиквички:
500 г тиквички (3-4 малки тиквички)
45/3 с.л. мл зехтин
1 глава зрял лук, много ситно нарязан
1 връзка зелен лук, много ситно нарязан
1 скилидка чесън, пресована
3 филии хляб, препечени
2 яйца, леко разбити
200 гр. сирене фета, натрошено
50 гр. настъргано сирене Гравиера или пармезан
3-4 с.л. пресен копър или 1 с.л. сух риган
½ ч.л. черен пипер
½ ч.л. сол
3 суп. лъжици брашно
100-150 мл олио за пържене
Необходими продукти за дзадзики:
400 г гъсто кисело мляко (или изцедено)
1 голяма краставица
3 скилидки чесън
4 супени лъжици зехтин
3-4 супени лъжици винен оцет
1 ч.л. сол
2-3 с.л. прясна мента ситно нарязана

Начин на приготвяне на дзадзики:

Краставицата се обелва и настъргва с ренде на едро, посолява се с половината от солта и се изтисква сока с ръка. В купа размесваме киселото мляко с краставицата, чесъна, ментата, солта, зехтина и оцета. 


Сервира се, гарнирана с листенца мента.

Начин на приготвяне на кюфтетата от тиквички:
В тенджера се налива около 2 л вода, посолява се с 1 ч.л. сол и се оставя да заври. Тиквичките се нарязват на кръгове с дебелина около 4-5 см. и се варят във водата до омекване, около 10 минути. Изцеждат се в гевгир и се оставят да изстинат напълно.

В тиган се загрява 45 мл/3 с.л. зехтин. Добавя се лукът и се задушава докато бялата част стане прозрачна, добавя се чесънът само докато си пусне аромата, след което тиганът се отстранява от огъня.
Тиквичките се смачкват с ръце или с ръчна преса в голяма купа. Добавят се задушените лук и чесън и сместа се разбърква.

Филиите хляб се запичат на тостера, след което корите се изрязват а средата се натрошава. Трохите се добавят към тиквичките. Добавят се и яйцата, сирената, копърът или риганът, солта и пипера и сместа се разбърква. Ако изглежда по-течна се добавя лъжица брашно.

В тиган се загрява олиото за пържене. От сместа за кюфтета се взема с ръка част колкото една супена лъжица и се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пържат до зачервяване и готовност от двете страни. 

Изваждат се върху чиния, покрита с кухненска хартия. След като се изпържат достатъчно или всички кюфтета, се сервират с резенчета лимон и с дзадзики.



Няма коментари:

Публикуване на коментар