вторник, 19 март 2019 г.

Тост от домашен пълнозърнест хляб с авокадо и поширано яйце и идеи за брънч в Бирмингам и Манчестър


В началото на март двете с дъщеря ми си позволихме едно кратко пътуване до Англия, което беше планирано за разглеждане на два от университетите, изпратили й оферта, преди да вземе окончателното си решение, но в действителност се яви и като известна разтуха от тъжно събитие и като едни перфектни Mother Daughter Days.  
Отседнахме в Бирмингам, тъй като беше удобен за пътуванията ни и макар в началото да бях леко скептична към прекарването на времето ни точно в този град, известен по-скоро като промишлен, бях много приятно изненадана от облика и атмосферата на втория по население град в Обединеното кралство. Стремежът на града да придобие лице на културна столица и магнетична туристическа дестинация е видим навсякъде и не случайно статистиката го нарежда на 4-то място във Великобритания по брой на посещаващи го туристи. Препоръчвам го на всеки и най-вече на любителите на приятните заведения, има в изобилие пъбове, кафенета и заведения за хранене от всякакъв тип и с разнообразна по вид и националност храна. Другият град, на който ще спра вниманието ти, е Манчесър, където също има какво да се види и опита и да се придобие известна представа за излъчването му, дори и за кратко време. Третият град, до който пътувахме, беше Ковънтри, като от него не добихме кой знае колко впечатления, едно, защото основната ни цел беше университетски комплекс извън града, друго, защото точно този ден времето не беше много благосклонно за разходки и снимки. Така че, ще се огранича до Бирмингам и Манчестър.

Изборът на заведенията, които посетихме, беше основно на дъщеря ми, като си признавам, че на мен всяко от местата много ми хареса, както като интериор, така и като атмосфера и като вкус на храната. С удоволствие ти представям едно много успешно предложение на тост с авокадо и поширано яйце, което присъстваше в менюто и на двете от брънч заведенията, на които ще се спра по-подробно днес.


Първото е Yorks Café& Coffee Rosters на Stephenson Street е перфектната първа спирка след пристигането ти на гара Grand Central в Бирмингам - сутрин за чаша капучино и закуска, по-късно през деня, за да се насладиш на някое от предложенията на брънч менюто, или вечер, когато можеш да прекараш много приятно на чаша крафт бира или вино, преди да се прибереш вкъщи или в хотела. 

Другото е Federal Café& Bar, приятно местенце за щастие в сърцето на Манчестър, където можеш да се насладиш на чудесно кафе, богат избор на бири и коктейли, заедно с брънч предложенията със свежи и висококачествени продукти. Персоналът е изключително любезен, публиката е приятна, с динамичен облик, така че всеки може да се впише в атмосферата.

Забелязах, че и на двете места, хлябът, който се предлагаше за сандвичите и тостовете беше специално приготвян, в повечето случаи с квас, далеч от хлябовете, налични в супермаркетите, фабрично нарязани и завити в найлонови пликове. Затова и аз ти предлагам тостът да е с домашно приготвен пълнозърнест хляб - ще ти отнеме повече време, но пък удовлетвореността от вкуса, ще е пълна. Заповядай на вкусна закуска или лек обяд с английски привкус – тост от домашен пълнозърнест хляб с авокадо и поширано яйце, а за още по-приятен завършек – галерия от снимки от Бирмингам и Манчестър.


Необходими продукти:
За домашния пълнозърнест хляб:
450 г пълнозърнесто пшенично брашно+допълнително за измесване
2 ч.л. сол
9 г суха мая
300 мл хладка вода

За поръсване на хляба:
2 с.л. вода
½ ч.л. сол
2 с.л. фини овесени ядки

За закуската:
2 препечени филийки домашен пълнозърнест хляб
1 следно голямо авокадо
2 яйца, много пресни, от свободни кокошки
1-2 с.л. винен оцет
Шепа бейби спанак, рукола и др.
5 доматчета кампари или чери
1 ч.л. зехтин
Сол

Начин на приготвяне:
За хляба, в голяма купа се пресява брашното и солта, прави се кладенче, добавя се маята и водата и се замесва тесто. Тестото се прехвърля върху леко набрашнен плот и се меси десетина минути, оформя с на топка и се слага в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса за около час, час и половина или докато си удвои обема.

Приготвя се форма за хляб с размер 10х30см, дълбока поне 8 см като се покрива с хартия за печене.

След като тестото е удвоило обема си, се прехвърля върху леко набрашнен плот, меси се две три минути и се оформя на продълговато хлебче и се поставя във формата за хляб. 

Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса 30-45 минути.

Фурната се загрява на 230 градуса С.

За поръсването на хляба, в чашка се смесва водата и солта и се разбърква докато солта се разтопи. Хлябът се намасва със солената вода и се поръсва с овесените ядки.

Пече се в загрятата на 230 градуса С фурна 15 минути, след което температурата се намалява до 200 градуса С и хлябът се пече още 20-25 минути. За да сме сигурни, че хлябът е изпечен като го извадим, обърнем и почукаме по долната кора, трябва да звучи кухо. Хлябът се охлажда върху решетка.


За закуската.
Фурната се включва на грил.
Върху малка тавичка с хартия за печене се подреждат разполовените доматчета, намазват се с зехтин и се пъхат във фурната за 4-5 минути да се гриловат.

В две чинии се разпределя по една шепа от бейби листата спанак и рукола, отгоре се разпределят доматчетата.

Поширане на яйцата. Налива се 5 см. вода в тенджера или дълбок тиган, добавя се по 1 с.л. оцет на литър вода. Водата се загрява докато започне да къкри, но не и да заври. Счупваме едно яйце и пускаме във водата. Незабавно, но внимателно, с дървена лъжица белтъкът се побутва върху жълтъка в продължение на 2-3 секунди. Водата се поддържа да къкри на слаб огън и се добавя и другото яйце по същия начин. След 4 минути се отстранява първото яйце с решетъчна лъжица, поставя се в купа със студена вода, това отнема вкуса на оцета и прекъсва готвенето. Отстраняваме и другото яйце.

Две филийки от добре охладения хляб се препичат на тостер.



Върху всяка филийка се разпределя/намазва по половин авокадо. 

Филийките се слагат в чинията до салатите и отгоре се добавя по едно поширано яйце. 

Тази закуска или брънч е много вкусна и е един чудесен начин за започване на деня.

Ето и обещаните снимки от двата английски града:
Манчестър

 и Бирмингам
  Това беше за днес. Надявам се да ти е харесало.

Скъпи приятели, "На вкусен път с Татяна" за трета поредна година е номиниран за Годишните награди за кулинарни блогове на Блоговодител, отново в две категории: "Жител на света" https://kulinarninagradi.com/nominacii/jitel-na-sveta/2/ и "Кулинарни пътешествия" https://kulinarninagradi.com/nom…/kulinarni-pyteshestvija/…/ - двете категории, в които спечелих Наградата на журито за 2016г.. Ако ви харесва това, което споделям с вас в блога, бих се радвала да гласувате за мен за наградите от името на публиката https://kulinarninagradi.com/identity/?ev=nosession , а тези от вас, които изпълняват критериите да са част от журито - и от името на журито. Благодаря ви от сърце предварително!

2 коментара:

  1. Пожелавам на дъщеря ти да избере правилното и най-подходящото за нея място. Пътеписите ти, съчетани с рецепти от мястото, винаги са ми интересни. Желая ти успех, Таничка, блогът ти наистина е един от примерите за тази категория! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Кате! Надявам се тази година да успееш да дойдеш на събирането за наградите и да се видим най-после на живо! Това е най-интересната част от инициативата на Илиян и Иво!

      Изтриване