неделя, 21 октомври 2018 г.

Киш със спанак, сушени домати и козе сирене, гарантираното удоволствие от неделния брънч


Привилегията да превърнеш закуската в лек обяд и неусетно да преминеш от първата чаша кафе към първата чаша вино е преимущество, запазено за неделите. А англичаните са измислили и специална дума за това – brunch, комбинация между думите за закуска – breakfast и обяд – lunch. Брънчът е за онзи момент от неделята, когато като се събудиш вече е минало времето за закуска, а до времето за обяд остава още малко. Точно тогава е перфектното време за един киш като този, който ти предлагам днес – киш със спанак, сушени домати и козе сирене, който освен вкусен е и красив.


Кишовете са тези популярни не само в родната си Франция, а и по цял свят ястия, приготвени от смес  от сметана и бекон, като най-известният представител на кишовете Quiche Lorraine напр., или от сирене и мляко, или сметана и лук или домати, или от нещо друго, към което са добавени яйца, изсипано е в кора от маслено тесто и е изпечено във фурната, докато сместа се сгъсти и приятно запече отгоре.

Кишовете се приготвят лесно, особено ако маслената кора се изпече предния ден и те чака готова за неделния закуско-обяд.
За комбинацията на продукти в плънката можеш да ползваш нечие чуждо предложение или да си направиш собствена комбинация според вкуса и наличностите в хладилника.
Ако решиш да следваш днешното ми предложение, относно изсушените домати препоръчвам такива от буркан в марината от олио, защото са по-сочни и ароматни от изсушените домати, които не са накиснати в олио/зехтин. Въпреки че трябва добре да се изцеждат от олиото преди да се сложат в плънката, сочността и вкусът остават.

Ако не си любител на френското козе сирене, опитай със сирене фета, което е смес от овче и козе или българско козе сирене. Козето сирене перфектно се комбинира със спанака и сушените домати.
Можеш да сервираш с различни салати или просто нарязани зеленчуци, можеш да предложиш в допълнение още сирена или колбаси, а купа със зрели есенни плодове като ябълки и круши е направо задължителна.

Идеята и рецептата е от тази публикация.

Необходими продукти:
1 доза ронливо маслено тесто (pâte brisée fine)
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. счукан чесън
½ стрък праз, ситно нарязян
100 гр. пресен спанак, изчистен и подсушен
2 яйца
100 мл. пълномаслена сметана 35-6%
3-4 резена изсушени домати (в марината от олио), изцедени и нарязани на ситно
100 гр. френско козе сирете, нарязано на триъгълничета
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Основата за киша от масленото тесто може да се приготви от предния ден, за да се спести известно време при приготвянето преди сервиране. Разточването и изпичането съм описала подробно тук, като вместо шест малки формички, се използва правоъгълна форма с размери   10/36 см. или кръгла форма с диаметър 23 см.

Фурната се загрява до 180 ° C.
В тиган се загрява зехтина заедно с чесъна, но само докато чесънът си пусне аромата,  не повече от минута, за да не изгори. 

Добавя се празът и се задушава за 2-3 минути, след което се дочавя и спанакът и се задушава, докато обемът му спадне и листата поомекнат. Тиганът се маха от котлона и се оставя настрана.
В купа се разбиват яйцата, добавя се сметаната и се разбърква. 

Поръсва се със сол и черен пипер. Добавят се сушените домати и спанака. 
Яйчено-спаначената смес се изсипва във формата. Отгоре се нареждат резенчетата сирене. Кишът се пече до златисто отгоре , в зависимост от фурната, това ще отнеме между 45 - 50 минути. 

Оставя се да се охлади в продължение на 5 минути, преди да се наряже и сервира.

Във Франция можеш да си купиш парче киш в boulangeries, които продават и сандвичи за обяд.

Можеш да го намериш и в т.нар. бистра, но не и в ресторантите, защото това не е много "гастрономическо" ястие, а е повече типичното ястие, което французите приготвят вкъщи.

2 коментара:

  1. Чудесен, изкушаващ и много апетитен киш, Таничка. Както винаги презентацията ти е едно чудесно кулинарно пътешествие. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти много, Кате! Както винаги, коментарът ти е много мил и ме кара да се чувствам по-специална😘! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване