Киш със спанак, сушени домати и козе сирене, гарантираното удоволствие от неделния брънч
Привилегията да превърнеш закуската в лек обяд и неусетно
да преминеш от първата чаша кафе към първата чаша вино е преимущество, запазено за
неделите. А англичаните са измислили и специална дума за това – brunch, комбинация между думите за закуска –
breakfast и обяд – lunch. Брънчът е за онзи момент от неделята, когато като се
събудиш вече е минало времето за закуска, а до времето за обяд остава още малко.
Точно тогава е перфектното време за един киш като този, който ти предлагам днес
– киш със спанак, сушени домати и козе сирене, който освен вкусен е и красив.
Кишовете са тези популярни не
само в родната си Франция, а и по цял свят ястия, приготвени от смес от сметана и бекон, като най-известният
представител на кишовете Quiche
Lorraine напр.,
или от сирене и мляко, или сметана и лук или домати, или от нещо друго, към
което са добавени яйца, изсипано е в кора от маслено тесто и е изпечено във фурната,
докато сместа се сгъсти и приятно запече отгоре.
Кишовете се приготвят лесно,
особено ако маслената кора се изпече предния ден и те чака готова за неделния
закуско-обяд.
За комбинацията на продукти в
плънката можеш да ползваш нечие чуждо предложение или да си направиш собствена комбинация
според вкуса и наличностите в хладилника.
Ако решиш да следваш днешното
ми предложение, относно изсушените домати препоръчвам такива от буркан в
марината от олио, защото са по-сочни и ароматни от изсушените домати, които не
са накиснати в олио/зехтин. Въпреки че трябва добре да се изцеждат от олиото преди
да се сложат в плънката, сочността и вкусът остават.
Ако не си любител на френското
козе сирене, опитай със сирене фета, което е смес от овче и козе или българско
козе сирене. Козето сирене перфектно се комбинира със спанака и сушените
домати.
Можеш да сервираш с различни
салати или просто нарязани зеленчуци, можеш да предложиш в допълнение още
сирена или колбаси, а купа със зрели есенни плодове като ябълки и круши е
направо задължителна.
Идеята и рецептата е от тази публикация.
Необходими продукти:
1 доза ронливо маслено тесто (pâte
brisée fine)
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. счукан чесън
½ стрък праз, ситно нарязян
100 гр. пресен спанак, изчистен
и подсушен
2 яйца
100 мл. пълномаслена сметана
35-6%
3-4 резена изсушени домати (в
марината от олио), изцедени и нарязани на ситно
100 гр. френско козе сирете,
нарязано на триъгълничета
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Основата за киша от масленото
тесто може да се приготви от предния ден, за да се спести известно време при
приготвянето преди сервиране. Разточването и изпичането съм описала подробно тук,
като вместо шест малки формички, се използва правоъгълна форма с размери 10/36 см. или кръгла форма с диаметър 23 см.
Фурната се загрява до 180 ° C.
В тиган се загрява зехтина заедно
с чесъна, но само докато чесънът си пусне аромата, не повече от минута, за да не изгори.
Добавя
се празът и се задушава за 2-3 минути, след което се дочавя и спанакът и се
задушава, докато обемът му спадне и листата поомекнат. Тиганът се маха от
котлона и се оставя настрана.
В купа се разбиват яйцата,
добавя се сметаната и се разбърква.
Поръсва се със сол и черен пипер. Добавят се сушените домати и спанака.
Яйчено-спаначената смес се
изсипва във формата. Отгоре се нареждат резенчетата сирене. Кишът се пече до
златисто отгоре , в зависимост от фурната, това ще отнеме между 45 - 50 минути.
Оставя се да се охлади в продължение на 5 минути, преди да се наряже и сервира.
Във Франция можеш да си купиш
парче киш в boulangeries, които продават и сандвичи за обяд.
Можеш да го намериш и в т.нар.
бистра, но не и в ресторантите, защото това не е много
"гастрономическо" ястие, а е повече типичното ястие, което французите
приготвят вкъщи.
Чудесен, изкушаващ и много апетитен киш, Таничка. Както винаги презентацията ти е едно чудесно кулинарно пътешествие. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Кате! Както винаги, коментарът ти е много мил и ме кара да се чувствам по-специална😘! Прегръдки!
ОтговорИзтриване