понеделник, 23 ноември 2015 г.

Тирамису, Тревизо, Италия

Тревизо е много приятен град в областта Венето, Италия, който, поради близостта си с Венеция, незаслужено e пренебрегван от туристите.











Тревизо е и много достъпен от България с полетите на Wizzair, като препоръчвам да си вземете хотел в центъра на града, напр. този, който също така да е и близо до гарата, от която през половин час има влакове за Венеция.
Тревизо е дом на световноизвестни компании като Бенетон, Диадора, Лото Спорт Италия, Делонги и др. Известен е и с производството на пенливото вино Просеко.
Но за мен е интересен най-вече с факта, че е родното място на популярния десерт Тирамису. Приготвен за първи път не преди стотици години, както сме свикнали с повечето известни рецепти, а само преди няколко десетилетия, в ресторант "Le Beccherle", Тревизо.

За да си направиш Тирамису, са ти необходими следните продукти:
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
150 гр. захар
500 гр. сирене Маскарпоне
щипка сол
30 малки бишкоти
200 мл. силно еспресо
50 мл. вино Марсала/ром/коняк
50 гр. настърган тъмен шоколад
2 с.л. какао на прах

Начин на приготвяне:
Разбиваш жълтъците със захарта, докато се получи бял крем. Лъжица по лъжица добавяш сиренето и разбъркваш.

Разбиваш белтъците със солта , докато станат на пяна, и ги добавяш към сместа със сиренето.
Сипваш тънък пласт от получения крем на дъното на голям овален или правоъгълен съд. Потапяш бишкотите в кафето, към което си добавил виното Марсала, и нареждаш един ред от бишкотите върху крема. Покриваш с още един пласт крем и поръсваш малко шоколад. Продължаваш по този начин, докато използваш всички бишкоти и крем. Слагаш последен пласт крем и шоколад и поръсваш с какао на прах.



Покриваш съда с фолио и оставяш в хладилника за 8-12 часа.
 
Правя тирамису по тази рецепта от почти десет години и винаги се харесва. Това тирамису го направих специално за Алекс (която днес има имен ден, а пък преди няколко дена - рожден ден) и останалите колеги! Дано го харесат и този път!

1 коментар:

  1. Има нещо особено очарователно в това деня ти да започне с десерт. Като дете обикновено ми забраняваха да ям сладко преди соленото и затова да стартирам с десерт винаги ми се е струвало дяволито по детски престъпване на родителска забрана. Но да започнеш понеделника с тирамисуто на Таня прави нарушението особено приятно, защото то определено е най-доброто, което някога съм опитвала:) Buon appetito!

    ОтговорИзтриване