неделя, 2 октомври 2016 г.

Медена торта с маскарпоне и малини

Днес няма да разказвам истории, защото имам рожден ден и празнувам! Само ще споделя тортата, която направих! Някои от вас само виртуално ще почерпя, други вече съвсем реално се почерпихме. Много вкусна торта!

 


Рецептата е от сп. Меню.

Необходими продукти за торта 26 см.

за блатовете:
250 г меко масло
3 яйца
375 гр. тъмнокафява захар
3 с. л. мед
2 ч. л. сода бикарбонат
350 гр брашно

за крема:
500 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
200 г цедено кисело мляко
130 г пудра захар
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
½ ч. л. канела
½ ч. л. джинджифил на прах
1 щипка индийско орехче
1 шушулка ванилия
5 с. л. сладко от сини сливи
1 чаша малини за украса
  

Начин на приготвяне

Маслото се стопява и се разбива със яйцата, захарта, меда и содата. Прибавя се по малко пресятото брашно, докато се получи лепкаво тесто.

Върху хартия за печене се очертават 6 кръга с диаметър 26 см. Тестото се разпределя върху хартията и се разстила в очертания кръг. 
 
 
Блатовете се пекат един по един във фурна, загрята на 180° С, около 7-8 мин.
 
 
 Охлаждат се и се изрязват на правилни кръгове.
 
 
 За крема маскарпонето се разбива кратко. Добавят се заквасената сметана, киселото мляко, лимоновият сок и кора и захарта. Разбъркват се със семенцата на ванилията, джинджифила, канелата и индийското орехче.

Тортата се сглобява, като всеки блат се намазва с по лъжица от сладкото и слой крем с маскарпоне. 

 
 
Отгоре тортата се намазва с крем и се поръсва със натрошените изрезки от блатовете и малините. 
 





Тортата се прибира в хладилника за поне 10-12 часа и чак след това е готова за ядене.
 






 



Няма коментари:

Публикуване на коментар