четвъртък, 6 декември 2018 г.

Фагри печено в сол с лимонов сос


Fagri е риба, уникална за средиземноморските води. Понеже не е много популярна (освен в Гърция), а хората не обичат особено неизвестното и търсят сравнение с нещо познато, тази риба често е сравнявана с вкуса на лаврака или ципурата като по-известни представители от този вид. Разбира се, нищо не е същото като това, с което се сравнява. И всякакви опити да се направи тази интересна риба по-добре разбрана преди да бъде опитана, всъщност не постигат нищо освен да „размътят водата“.
Fagri си е фагри и толкова. Трябва да бъде опитана.
Fagri е с подчертан „рибен“ вкус, който по никакъв начин, обаче, не натежава, така че да премине границата на приятното и вкусното. Фагри може да се приготви по доста начини – изпечена на скара, със зеленчуци или само със зехтин и лимонов сок. Но тъй като месото й не е толкова сочно, колкото на дивия лаврак например (все пак не мога да избягам напълно от сравненията), което ние вкъщи предпочитаме, аз избрах начин на приготвяне, при който максимално се запазва сочността, без да се губят останалите вкусови качества. Изпечена в обвивка от морска сол с добавени кори от цитроси и билки за мен е предпочитаният начин за приготвяне на тази риба.


Рецептата е от сп. Меню

Необходими продукти:
1 голямо или 2 по-малки фагри
1 кг едра морска сол
3 с. л. брашно
3 белтъка
2 с. л. фино настъргана кора от лимон
1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
1 ч. л. листа от мащерка
1 лимон
3 стръка мащерка
5 стръка магданоз


за соса:
60 мл лимонов сок
1 с. л. портокалов сок
1 ч. л. дижонска горчица
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 ч. л. листа от прясна мащерка
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
200 мл зехтин
сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Рибата се почиства, измива се и се подсушава добре.
В купа се смесват солта, брашното, леко разбитите белтъци, лимоновата, портокаловата кора и листата от мащерка. Ако има нужда се добавят 1-2 с. л. студена вода, за да стане сместа по-компактна.

Вътрешността на рибата се напълва с резени лимон, стръкове мащерка и магданоз.
Фурната се загрява на на 220° С.
Дъното на тавичка се застила с хартия за печене. Отгоре се слага слой от ароматната сол, поставя се рибата и се покрива с останалата сол. Опашката може да се остави непокрита.

Пече в загрятата фурна за 40 мин., ако е по-дребна рибата, и 60 мин. за по-едра от 800 г - 1 кг. Оставя се да постои 10 мин., преди да се разчупи солената кора и да се сервира.
За соса всички продукти се пасират заедно. Рибата се поднася с гарнитура по желание като задушени зеленчуци, картофено пюре и др. Според вкусовете и предпочитанията, със соса и чаша бяло вино.
 Наздраве!

4 коментара:

  1. Опитах я и аз в Гърция и много ми хареса, за съжаление у нас не съм я срещала. Чудесна рецепта, записвам си я, сега остава само рибата да си осигуря. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. "Фагри си е фагри и толкова...", чудесна си, Таничка! Ще трябва да опитам тази риба. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. звучи страхотно! дали ще стане и с друг вид риба - лаврак, ципура :)? че това фагри ще ми е сложно да го намеря по магазините.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане и лаврак, и с ципура, даже с лаврак съм го правила и си става пак вкусно.

      Изтриване