вторник, 24 май 2016 г.

Сладкиш с ягоди и ревен (Erdbeer-Rhabarber-Kuchen) и разходка из Кьолн

Новия вкус, който опитах в Германия и който си донесох от Германия при скорошното ни пътуване до там (разказах ти в публикацията Един ден в Лиеж), е този на ревена. Докато обикаляхме из Кьолн и аз, разбираемо, се заглеждах и по кулинарните списания, забелязах, че почти на всяка корица имаше снимка на сладкиш с ревен или заглавие от рода на "10 причини да ядем ревен през пролетта":) – явно през април-май е пикът на този зеленчук, който така добре се съчетава в плодови десерти. 

В интерес на истината, дъщеря ми откри вкуса на ревена, като си поръча в една от пекарните Merzenich в Кьолн Rhabarbertaler.


Нито аз, нито тя, знаехме преди това как се превежда Rhabarber на български, пък и това нямаше особено значение, дали е Rhabarber или ревен, не го бяхме опитвали. 

У нас ревенът не е много популярен, в западно-европейските държави, обаче, е много разпространен зеленчук (също като аспержите). Даже на пазарите се продаваха един до друг:


И още тук ще кажа, че ревенът в рецептата може да се замени със същото количество червени боровинки, за да не се откажеш да пробваш сладкиша, тъй като не можеш да намериш ревен.

Всъщност, у нас ревенът е известен по-скоро с лечебните си свойства като билка, отколкото като съставка в кулинарията. Коренищата и семената се използват за лечение на черния дроб и стомаха. В кухнята се използват листните дръжки. Те се слагат в супи, каши, сладка, вино и най-вече в сладкиши. Високото съдържание на ябълчена и лимонена киселина, всъщност, е най-ценното му качество. Ревенът е богат на витамин С, витамин В-комплекс, витамин К, калий, калций, магнезий и много други важни минерали и витамини, от които се нуждаем. 
В сурово състояние е твърд и леко кисел. При термична обработка отделя много приятни и интересни аромати, като напълно разгръща вкусовите си качества. А в комбинация с ягоди е просто фантастичен.
Ако беше по-разпространен в България, мисля, че често щях да го използвам. До този момент съм виждала да се продава в Метро.
Мисля да не ви занимавам повече с приказки и направо да мина на рецептата, адаптирана от тук.

Необходими продукти:

250 гр ягоди, изчистени от дръжките
около 250 гр ревен (изчистен (обелен) 160 гр.), нарязан на парчета с дължина около 2-2,5 см.) (Ако не намерите ревен, използвайте същото количество (като на изчистения ревен) червени боровинки)
сок от 1 лимон
2 с.л. нишесте
300 гр захар кристална
140 гр масло + за намазване на формата
220 гр брашно
2 ч.л. бакпулвер
Щипка сол
2 яйца 
180 мл пълномаслено мляко
1 с.л. ванилена есенция

Начин на приготвяне:

В тенджера се разбъркват сокът от лимона, нишестето и 110 гр от захарта. Добавят се ягодите и ревенът и се варят като се разбъркват често на умерена температура докато ревенът омекне и сосът се сгъсти (около 15-20 мин.). 

Тенджерата се сваля от котлона и сместа се оставя да се охлади.

Фурната се загрява на 180 градуса С. Тавичка с дм 25 см (в моя случай една тавичка  с  дм 20 см и четири формички за тарталети (без подвижно дъно)) се намазва с масло.

30 гр от маслото се разтопява на слаба температура. В малка купа се смесват 80 гр захар и 40 гр брашно, към тях се добавя маслото и с пръсти се стрива до образуването на трохи.

Оставя се настрани.

В по-голяма купа останалите 110 гр. масло, нарязано на кубчета, се смесва с брашното, бакпулвера, солта и 110 гр захар. Добавят се яйцето, млякото и ваниловата есенция и всичко се разбърква до получаването на гладко тесто.
Половината от тестото се излива в намаслената тавичка, отгоре се разпределя половината от плодовата смес, 


след това се излива останалата половина от тестото и върху него останалата половина от плодовата смес. Най-отгоре се разпределят направените в началото маслени трохи. 

Сладкишът се пече в загрятата фурна около 1 час или докато стане златист. Можеш да провериш дали е готов, като с пръст натиснеш леко по средата и ако тестото отново се надигне, значи сладкишът е готов.


Сладкишът може да се сервира и топъл,


 със снимки от Кьолн:


Ако ти се разглеждат още снимки, виж и Един ден в Амстердам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар