понеделник, 2 ноември 2015 г.

Брауни Brownie

Оригиналната рецепта за шоколадово брауни е с месторождение Чикаго - съпругата на чикагски хотелиер помолила шеф-готвача на хотела за десерт, подходящ за дамите, които щели да посетят Световното изложение в Чикаго през 1893 г. (да, същото, което посещава и Алеко Константинов и за което написва "До Чикаго и назад"). 

За мен, обаче, този десерт, във вариант с ядки, е свързан не с Америка, а с едно от първите ни посещения в Солун. И преди това бях опитвала какаово-маслената смес, нещо между кекс и бисквита, но парчето брауни, което ми предложиха в лобито на хотел Olympia, с чаша коняк, ме накара по-късно да се разровя из интернет и да намеря най-близката до рецептата на това брауни - ориентирах се по снимките, защото не знаех точно съставките! Харесах си тази рецепта, но не я приготвих по описания там начин, а по такъв, какъвто сметнах за по-удачен (или по-лесен) и наистина се получи и продължава да се получава много успешно брауни (съдя по времето, за което свършва). 

Необходими продукти за правоъгълен сладкиш с разери 30х40 см (тавата на фурната) като снимките са на сладкиш от половин доза - кръгла тавичка с диаметър 24 см:

250 гр. масло
1 шоколад (100 гр., тъмен, мин. 60% съдържание на какао)
2 ч.чаша/400 гр. захар - (аз използвам кафява захар)
4 яйца
1 ч.чаша/160 гр. брашно
Какао - 50 гр. (когато правя половината доза, какаото го пропускам, като пак използвам 1 шоколад)
1 с.л. ванилов екстракт
1,5 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
Орехи - 100 гр. /може и други ядки/ - аз ги нарязвам на чопъра, така стават различни парченца и е по-хубаво.


Начин на приготвяне:

На водна баня, слагам да се разтопят маслото и шоколада.



Докато те се разтапят, разбивам яйцата със солта и захарта, докато кристалчетата на захарта почти се разтопят.



Добавям брашното с бакпулвера и какаото (ако ще слагаш какао, а не само шоколад).
След това на тънка струйка и постепенно, като не спирам миксера, добавям маслото с шоколада - бавно и постепенно. Добавя се ваниловия екстракт и се разбърква.



Накрая се добавят ядките и се разбъркват хубаво със шпатула.



Получената смес се изсипва в намазана с масло и набрашнена тава - за цялата доза използвам тавата на фурната с размери 30х40 см, за половин доза, кръгла тавичка с диаметър 24 см.) и се пече 40-45 минути на предварително загрята фурна на около 150̊ С.



Готовият сладкиш се оставя да се охлади,


след което се нарязва на квадратчета, правоъгълници, триъгълници или на каквито форми ти харесва и се поднася.




2 коментара:

  1. Здравейте,Татяна
    Много ви благодаря за прекрасната рецепта- отдавна търсех сладкиш който да е вкусен,шоколадов и да не отнема много време в приготвянето:)
    Непременно ще опитам да направя и унгарския десерт!

    Поздрави,
    Силана Борова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Силана,

      много се радвам, че оценявате рецептата! Мога само да Ви уверя, че браунито е това, което търсите, а и наистина не отнема време!

      Изтриване