Лава кейк с бял шоколад и шамфъстък, поднесен с боровинков сос
Шоколадовото кексче с течен център или лава кейк е дългогодишен мой фаворит сред десертите и не случайно е и една от първите рецепти, която съм споделила в този блог още в далечната (вече) 2015 г.. За толкова години не ми омръзна да го приготвям по традиционната рецепта и за мое собствено учудване до този момент не се бях изкушила да заменя някоя от обичайните съставки, за да получа нещо по-интересно и различно. А знаеш, че имам склонност към експерименти – любимото тирамису, освен по класическата рецепта, съм го приготвяла и във формата на шарлота с разбити на водна баня жълтъци и като бирено тирамису с шамфъстък, класическата торта Захер се появи във формата на петифури, а торта Шварцвалд влезе в бурканчета. Но, за да не изневеря на себе си, днес вече ти предлагам една изключително успешна вариация на шоколадовото лава кексче – с бял шоколад и шамфъстък. А поднесен с боровинков сос е направо шедьовър.
45 гр. бял шоколад
40 гр. масло
30 гр. захар фин кристал
2 яйца
25 гр. брашно
15 гр. смлян шамфъстък
2 ч.л. паста от шамфъстък
За соса от боровинки:
3 с.л. замразени боровинки
1 с.л. захар
1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня.
Яйцата и захарта се разбиват докато захарта се разтопи, добавя се брашното и шамфъстъка (и двата вида) и се разбиват до получаване на гладък крем, след което се добавя сместа с разтопените масло и шоколад като се разбърква.
Намазват се с масло и се посипват с брашно три купички за крем брюле и сместа се разпределя поравно. Формичките се оставят във фризера поне за 1 час преди печене.
Сосът от боровинки се приготвя като в малка касерола се смесват продуктите и се варят за 3-4 минути, след което сосът се прецежда през ситна цетка.
Фурната се загрява на 220 градуса С.
Кексчетата се пекат между 10 и 12 мин.
След като се извадят от фурната, се оставят за 1-2 мин. да се стегнат леко и тогава се обръщат върху чиния. Гарнират се със соса от боровинки и/или сладолед, по желание, и се сервира веднага, докато кексчето е топло и шоколадът във вътрешността течен.
Изключително вкусен, приятен и атрактивен десерт!
Интересно, защото и аз съм експериментатор, но не ми е хрумвало да направя суфле или лава кейк с бял шоколад. Ето затова са приятелите. Чудесен ти е лава кейка, Таничка. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Преди година може би или повече (когато ресторантите работеха :() опитах нещо подобно и тогава ми се стори доста интересно, после съм забравила, но наскоро ми попадна рецепта на блонди, което си е почти брауни, но с бял шоколад и така се подсетих и за лава кейкчето с бял шоколад, ама и с шамфъстък за по-луксозно :)
ОтговорИзтриванеИстински шедьовър!
ОтговорИзтриванеTourism Forest UK
ОтговорИзтриване