неделя, 13 декември 2015 г.

Шоколадов лава кейк с белгийски шоколад Moelleux au chocolat

Името, лава-кейк или фондан, идва от шоколада, който изтича от вътрешността на кексчето, когато го разрежем – наподобява лава. Забелязвам, че в много български сайтове и в менюто на доста ресторанти, се предлага „лава кейк“ като “ шоколадово суфле“, но те не са едно и също! Суфлето не трябва да се разтича, трябва да бъде изпечено както отвън, така и отвътре. Суфлето трябва да бухне, като за целта белтъците се разбиват на сняг, а в лава кейк-а яйцата се разбиват заедно със захарта и не се разчита на въздуха, „затворен“ в белтъците. Така че, ето рецепта за лава кейк с белгийски шоколад или както в Белгия го наричат moelleux au chocolat:




Продукти за 4 бр.:

100 гр. натурален шоколад (белгийски)
100 гр. масло
50 гр./2 и 1/2 с.л. пудра захар
30 гр./2 с.л. брашно
2 яйца


Приготвяне:

Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня.


Яйцата, захарта и брашното се разбиват до получаване на гладък крем, след което се добавя сместа с разтопените масло и шоколад като се разбърква.


Намазват се с масло и се посипват с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба или чашки за крем карамел. Изсипва се във всяка формичка от шоколадовата смес поравно

и формичките се оставят във фризера поне за 1 час преди печене.

Фурната се загрява на 220 градуса С.

Кексчетата се пекат между 10 и 12 мин. Спазвай абсолютно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна.
След като извадиш кексчетата от фурната, ги остави за 1-2 мин. да се стегнат леко и тогава обръщаш върху чиния. Гарнираш с плодове и сладолед, по желание, и сервираш веднага, докато кесчето е топло и шоколадът във вътрешността течен.



Това е изключителен десерт. Много лесно се приготвя и е удобен, защото може да си стои във фризера и да го изпечеш по-късно. Препоръчвам ви го горещо, особено в студените зимни дни, с разходчица из коледен Брюксел - шоколадовата столица.












Няма коментари:

Публикуване на коментар