Тирамису шарлота - италиански темперамент, френска външност
Рецептата за тирамису е
една от първите, които споделих с теб в този блог. Това беше преди почти две години. Тогава ти разказах и за Тревизо –
родното място на тирамисуто. Тогава ти показах как да си направиш тирамису по-скоро за делнична употреба – бишкоти и крем, наредени в дълбок съд –
не много подходяща визия за специален повод. Сега, обаче, исках този мой любим
вкус да го облека в празнична премяна и пак да ти го представя. Сега, исках да има и изисканост, и стил, нещо по-така..., т.е. нещо френско. А какво по-подходящо от една шарлота – празнично и френско. А поводът – рожденият
ми ден, който беше
преди два дни, но едва сега успявам да споделя рецептата и снимките.
Освен новата, по-красива
форма, споделям и по-различен начин за приготвяне на крема – жълтъците ги
разбивам на водна баня и така тези, които се притесняват от суровото им
състояние в първия вариант на рецептата, ще са спокойни, а и така захарта се
разтваря много по-лесно и кремът отнема по-малко време. Използвам и малко желатин
– това само за да съм сигурна, че кремът ще стегне достатъчно и тортата ми няма
да се разпадне.
Тортата е с диаметър 28
см, което е достатъчно за 16 порции, но като се има предвид, че тортата е и
висока, спокойно можеш да отрежеш и цели 24-26 парчета, за да опитат всички!
Необходими продукти за
голяма торта, 28 см или 16-24 порции:
10 яйца, разделени на
белтъци и жълтъци
300 гр. захар
1000 гр. сирене
Маскарпоне
щипка сол
1 пакетче желатин, 7
грама
2 големи пакета малки
бишкоти (1 пакет съдържа 48 бишкоти)
300 мл. силно еспресо
100 мл. вино
Марсала/ром/коняк
100 гр. настърган тъмен
шоколад
3 с.л. какао на прах
Шоколадови пръчици,
топчета, стърготини – за украса
Начин на приготвяне:
Желатинът се разтваря в
огнеупорен съд с 5 с.л. вода и се оставя да набъбне, след което се разтопява на
водна баня.
Разбиваш жълтъците със
захарта на водна баня, докато захарта се стопи и сместта изсветлее. След това
махаш съда със жълтъците от котлона и продължаваш с разбиването, докато се
получи бял крем и сместа се охлади. Лъжица по лъжица добавяш сиренето и
разбиваш докато се усвои цялото сирене и се получи пухкав крем. Добавя се
желатинът и се разбърква добре.
В друг съд разбиваш
белтъците със солта до „меки връхчета“ и ги добавяш към сместа със сиренето
като разбъркваш внимателно с шпатула.
В плосък съд смесваш
кафето и виното Марсала.
Върху подложка за торта
се слага ринг за торта с диаметър 28 см или използваш напрво форма за торта с
диаметър 28 см.
Сипваш тънък пласт от
получения крем на дъното така че да оставиш от страни непокрито място около 1
см. Потапяш бишкоти в кафето, към което си добавил виното Марсала, и нареждаш
един ред от бишкотите върху крема като пак внимаваш да оставиш празно пространство
между бишкотите и ринга. В пространството между платката и ринга подреждаш
бишкотите със захаросаната част навън, така че бишкотите да бъдат плътно една до
друга.
Покриваш с още един пласт крем и поръсваш малко шоколад. Продължаваш по
този начин, докато използваш всички бишкоти и крем – 4 реда бишкоти и 5 реда
крем. Върху последния ред крем и шоколад. Покриваш шарлотата с фолио и оставяш
за през нощта или за 12 часа в хладилник.
Отстраняваш внимателно
ринга и поръсваш тортата с какао на прах като внимаваш да не поръсиш върху
бишкотите от ринга.
Задързваш тортата с панделка и доукрасяваш с шоколадови стърготини, пръчици, топчета или каквото друго искаш за украса и поднасяш или, в моя случай, слагаш в кутия и занасяш на колегите за почерпка.
Задързваш тортата с панделка и доукрасяваш с шоколадови стърготини, пръчици, топчета или каквото друго искаш за украса и поднасяш или, в моя случай, слагаш в кутия и занасяш на колегите за почерпка.
Страхотно изглежда,сигурно и е толкова вкусно
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден Ден, получила ти се е прекрасно!
ОтговорИзтриванеПо чисто съвпадение и аз правих шарлота за моя рожден ден, който беше вчера :)
Имам два въпроса,малки бишкоти пишете,това Савоярди ли са и откъде са разноцветните шоколадови топчета отгоре,надявам се са хрускави?Прекрасна е тортата!Благодаря за отговора.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря за коментара! Иначе, бишкотите са савоярди, а малките шоколадови топчета са от пакетчетата за декорация на д-р Йоткер - Dekor-шоко перли микс и да - хрускави (crispy) са.
Изтриване