сряда, 4 октомври 2017 г.

Тирамису шарлота - италиански темперамент, френска външност

Рецептата за тирамису е една от първите, които споделих с теб в този блог. Това беше  преди почти две години. Тогава ти разказах и за Тревизо – родното място на тирамисуто. Тогава ти показах как да си направиш тирамису по-скоро за делнична употреба – бишкоти и крем, наредени в дълбок съд – не много подходяща визия за специален повод. Сега, обаче, исках този мой любим вкус да го облека в празнична премяна и пак да ти го представя. Сега, исках да има и изисканост, и стил, нещо по-така..., т.е. нещо френско. А какво по-подходящо от една шарлота – празнично и френско. А поводът – рожденият ми ден, който беше преди два дни, но едва сега успявам да споделя рецептата и снимките.



Освен новата, по-красива форма, споделям и по-различен начин за приготвяне на крема – жълтъците ги разбивам на водна баня и така тези, които се притесняват от суровото им състояние в първия вариант на рецептата, ще са спокойни, а и така захарта се разтваря много по-лесно и кремът отнема по-малко време. Използвам и малко желатин – това само за да съм сигурна, че кремът ще стегне достатъчно и тортата ми няма да се разпадне.

Тортата е с диаметър 28 см, което е достатъчно за 16 порции, но като се има предвид, че тортата е и висока, спокойно можеш да отрежеш и цели 24-26 парчета, за да опитат всички!

Необходими продукти за голяма торта, 28 см или 16-24 порции:
10 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
300 гр. захар
1000 гр. сирене Маскарпоне
щипка сол
1 пакетче желатин, 7 грама
2 големи пакета малки бишкоти (1 пакет съдържа 48 бишкоти)
300 мл. силно еспресо
100 мл. вино Марсала/ром/коняк
100 гр. настърган тъмен шоколад
3 с.л. какао на прах
Шоколадови пръчици, топчета, стърготини – за украса

Начин на приготвяне:

Желатинът се разтваря в огнеупорен съд с 5 с.л. вода и се оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня.
Разбиваш жълтъците със захарта на водна баня, докато захарта се стопи и сместта изсветлее. След това махаш съда със жълтъците от котлона и продължаваш с разбиването, докато се получи бял крем и сместа се охлади. Лъжица по лъжица добавяш сиренето и разбиваш докато се усвои цялото сирене и се получи пухкав крем. Добавя се желатинът и се разбърква добре.

В друг съд разбиваш белтъците със солта до „меки връхчета“ и ги добавяш към сместа със сиренето като разбъркваш внимателно с шпатула.

В плосък съд смесваш кафето и виното Марсала.
Върху подложка за торта се слага ринг за торта с диаметър 28 см или използваш напрво форма за торта с диаметър 28 см.
Сипваш тънък пласт от получения крем на дъното така че да оставиш от страни непокрито място около 1 см. Потапяш бишкоти в кафето, към което си добавил виното Марсала, и нареждаш един ред от бишкотите върху крема като пак внимаваш да оставиш празно пространство между бишкотите и ринга. В пространството между платката и ринга подреждаш бишкотите със захаросаната част навън, така че бишкотите да бъдат плътно една до друга. 


Покриваш с още един пласт крем и поръсваш малко шоколад. Продължаваш по този начин, докато използваш всички бишкоти и крем – 4 реда бишкоти и 5 реда крем. Върху последния ред крем и шоколад. Покриваш шарлотата с фолио и оставяш за през нощта или за 12 часа в хладилник.

Отстраняваш внимателно ринга и поръсваш тортата с какао на прах като внимаваш да не поръсиш върху бишкотите от ринга. 

Задързваш тортата с панделка и доукрасяваш с шоколадови стърготини, пръчици, топчета или каквото друго искаш за украса и поднасяш или, в моя случай, слагаш в кутия и занасяш на колегите за почерпка.

4 коментара:

  1. Страхотно изглежда,сигурно и е толкова вкусно

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Рожден Ден, получила ти се е прекрасно!
    По чисто съвпадение и аз правих шарлота за моя рожден ден, който беше вчера :)

    ОтговорИзтриване
  3. Имам два въпроса,малки бишкоти пишете,това Савоярди ли са и откъде са разноцветните шоколадови топчета отгоре,надявам се са хрускави?Прекрасна е тортата!Благодаря за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря за коментара! Иначе, бишкотите са савоярди, а малките шоколадови топчета са от пакетчетата за декорация на д-р Йоткер - Dekor-шоко перли микс и да - хрускави (crispy) са.

      Изтриване