петък, 3 юни 2016 г.

Вариация торта Шварцвалд за ценители

Юни е, време е за десерт с череши. И колкото и да е оскъдна реколтата от череши тази година, все ще се намери половин килограм за една от най-известните немски торти - Schwarzwälder Kirschtorte, кръстена според някои не на планината Шварцвалд в Германия, от чийто регион произхожда, а на черешовото бренди Schwarzwälder Kirschwasser, което се използва като съставка в рецептата на тортата. Тортата е от шоколадови блатове, бял сметанов крем и череши или вишни между блатовете.  Традиционно блатовете и черешите се напояват с Kirshwasser.

И както и друг път съм споменавала, когато нямаме някакъв специален повод, предпочитам да не правя една цяла торта, а да направя някакви малки, единични десерти и затова идеята в книгата Deutsche Küche neu entdeckt! за Торта Шварцвалд в буркани, много ми хареса и я заимствах, както се казва:) Ето я и моята интерпретация!


Вариантите на тази торта са толкова много, както за блатовете, така и за крема, че накрая взех рецептата за блата от една рецепта, крема от друга, а предварителната обработка на черешите - от трета. Предпочетох да използвам шоколадов пандишпанов блат Genoise, маскарпоне за крема и череши, накиснати в ликьор. Пандишпановият блат Genoise (от Генуа), за разлика от обикновения пандишпанов блат,  се приготвя с цели яйца, които се разбиват заедно със захарта на водна баня и освен това се добавя малко разтопено масло. 

Адаптирано от рецептите в www.joyofbaking.comwww.menumag.bg и Deutsche Küche neu entdeckt! 

Необходими продукти:

За блатовете:
42 гр. масло, разтопено
60 гр брашно
1/4 ч.л. сол
30 гр какао на прах
4 големи яйца
135 гр бяла кристална захар
1 ч.л. ванилен екстракт

За крема:
250 г сирене маскарпоне
50 г заквасена сметана
150 мл прясно мляко
100 г пудра захар
1 ч.л. ванилена есенция

За черешите:
100 мл ликьор Амарето или Disaronno
250 гр череши без костилките


За сиропиране и украса:
100 мл студено еспресо
50 г тъмен шоколад
няколко череши с костилките и дръжките

Начин на приготвяне:

Черешите се обезкостяват, заливат се с ликьора и се оставят да се мариноват в хладилника поне 24 часа. 

Маслото се разтапя и се оставя настрана. 
Фурната се загрява на 180°С. Подготвя си тавичка с диаметър 25 см, в която ще печете. Дъното се покрива с хартия за печене. И дъното и стените се намазват с част от разтопеното масло. Приготвяте си и 5-6 бурканчета (от едновремешните за лютеница) или чаши с равно дъно.

В купа се смесват брашното, солта и какаото.

В съда, които ще се ползва за водната баня, се налива гореща вода и се слага на котлона така, че да не ври силно. Яйцата и захарта се смесват в дълбока огнеупорна купа или друг подходящ съд и се разбъркват с миксера, колкото да се смесят. След това купата се поставя върху съда с къкрещата вода.  Яйцата се бият до получаването на бледа на цвят смес около 5 минути. Сваля се от огъня (водната баня) и се продължава с разбиването с  миксера на висока скорост, докато сместа се охлади, сгъсти и започне да се точи на понделка от бъркалките, за около още 5 минути. Добавя се ванилената есенция. 


На три пъти се добавя брашнено-какаовата смес и се разбърква внимателно с шпатула. Няколко лъжици от сместта внимателно се ръзбъркват с разтопеното масло, след което тази смес се връща към останалата смес за блата, разбърква се внимателно с шпатулата.  Полученото тесто се изсипва в предварително подготвената тава и се заглажда.

Пече се на средно ниво във фурната, за 15-20 минути. Готовността може да се провери с клечка за зъби. Добре опеченият блат се е отделил от стените на тавата.След като се извади от фурната се оставя за 10 минути във формата, след това се изважда и се оставя да изстине напълно върху решетка.

След това блатът се разрязва на две с остър нож за хляб или със специална за това тел. С форми за сладки се изрязват кръгчета, с диаметър малко по-малък от този на приготвените бурканчета или чаши.


Кремът:
Сиренето се разбива със заквасената сметана, млякото и пудрата захар на гладък крем.

Черешите се отцеждат от ликьора. Ликьорът се запазва за сиропирането.


Следва подреждането на съставките в бурканчетата. Първо блат, сиропира се с по една чаена до супена лъжица ликьор и еспресо, след това крем, няколко от отцедените череши, пак крем, блат и така докато се запълни бурканчето. Завършва се с блатче, което само се сиропира.


Останалият крем се слага в сладкарски пош със звездовиден накрайник. Шприцова се  по една голяма роза върху всяка чаша/буркан и върху всяка се настъргва малко шоколад и се слага по една или две черешки с дръжки, за красота. 

Десертите се оставят в хладилника за мин. 3-4 часа преди да се сервират. Изненадващо вкусни са, поне за мен, всичките аромати (на ликьор, череши, какао, ванилия, кафе, масло, сирене маскарпоне), сочността на блатчетата, текстурата на крема, напоените в ликьора череши така се съчетават, че се получава едно завършено, много приятно усещане, което те кара да не спреш, докато не свърши всичко в чашата/бурканчето. Добре, че не направих цяла, голяма торта!  Вкусът леко напомня на този на Тирамису, опитай, няма да съжаляваш!

Няма коментари:

Публикуване на коментар