Бирено тирамису с шамфъстък, десерт за шампиони
Когато си правил един
десерт по класическа рецепта десетки (и повече) пъти, идва времето на
импровизациите. Такъв е моят случай с любимото тирамису - не че сме спрели да го харесваме и в обичайния му вид, но колко по-интересно е да импровизираш, напр. с
формата, като го направиш като шарлота (както ти го предложих преди време) или с основните му съставки, като замениш
кафето и виното марсала с тъмна бира и добавиш шамфъстък, наред с какаото и
шоколада, както направих този път. Получи се наистина прекрасен десерт, достоен
за специални хора и поводи.
Идеята за бирено тирамису е от блога на Giulia Scarpaleggia,
а моментът с шамфъстъка е добавка, поради лични предпочитания.
Необходими продукти за малка
торта, 2о см или 4 чаши:
За крем забайоне:
2 жълтъка
50 гр. захар
2 с.л. тъмна бира
250 гр. сирене
Маскарпоне
200 мл пълномаслена
сметана
2 с.л. паста (тахан) от
шамфъстък/от тиквени семки
24 бишкоти
100 мл. тъмна бира
50 гр. суров шам фъстък,
леко запечен, безсолен
50 гр. тъмен шоколад,
настърган или нарязан на ситно
1 с.л. какао на прах за
поръсване
Начин на приготвяне:
Жълтъците, заедно със захарта и двете супени лъжици бира се
разбиват в малка касерола, докато захарта се стопи и сместа изсветлее, след което
касеролата се слага на водна баня за 10-15 мин., като постоянно се разбива с
телта, докато сместа се сгъсти.
Водата за водната баня не се загрява до кипене,
защото ако десертът кипне, ще се пресече. След това съдът със жълтъците се маха
от котлона и жълтъците се прехвърлят в по-голяма купа, която е поставена в съд
със студена вода и лед и разбиването продължава, докато сместа се охлади.
Лъжица по лъжица се добавя сиренето маскарпоне и се разбива, докато се усвои
цялото сирене и се получи пухкав крем. Добавя се пастата от шамфъстък,
разбърква се хубаво докато се получи равен цвят.
В друг съд се разбива
сметаната на крем и се добавя към сместа със сиренето като се разбърква внимателно
с шпатула.
В плосък съд се сипва
останалата бира.
Шам фъстъкът се смила в
мелачка или счуква в хаванче.
Сипва се тънък пласт от
получения крем на дъното на всяка чаша. Бишкотите се нарязват или се използват
цели в зависимост от размера на чашите, потапят се от едната страна в бирата и
се нареждат по няколко бишкоти във всяка чаша върху крема. Следва втори слой
крем, върху него се поръсва от смления шамфъстък и от настъргания шоколад. Нареждат
се втори слой бишкоти, потопени леко в бирата. Отгоре се слага крем, шамфъстък
и шоколад. Всяка чаша се поръсва с какао. Чашите се се покриват с фолио и се
оставят за през нощта или за мин. 5 часа в хладилник.
Сервира се с кафе или тъмна бира.
С пожелания за прекрасно лято!
Така е Таничка, има десерти, които сякаш не омръзват, търпят интерпретации и все са вкусни. Любопитна съм за този вкус, но съм сигурна, че ще ми допадне и с бира. Изкушаващи снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного е вкусно така тирамисуто, Кате, тъмната бира по-скоро се усеща като карамелена нотка и много си пасва с ядките. Непременно опитай! Поздрави
ИзтриванеМного ми допада таза идея. Всички продукти са налице без тахана. С нещо друго мога ли да го заменя?
ОтговорИзтриванеИ да не си помислятв да се отказвате.
Поздрави Катя
Може изобщо да не слагаш тахан или да го замениш с друг тахан, напр. лешников, бадемов или фъстъчен. И няма да се отказвам :) Поздрави
Изтриване