петък, 22 юни 2018 г.

Бирено тирамису с шамфъстък, десерт за шампиони


Когато си правил един десерт по класическа рецепта десетки (и повече) пъти, идва времето на импровизациите. Такъв е моят случай с любимото тирамису - не че сме спрели да го харесваме и в обичайния му вид, но колко по-интересно е да импровизираш, напр. с формата, като го направиш като шарлота (както ти го предложих преди време) или с основните му съставки, като замениш кафето и виното марсала с тъмна бира и добавиш шамфъстък, наред с какаото и шоколада, както направих този път. Получи се наистина прекрасен десерт, достоен за специални хора и поводи.
  



Идеята за бирено тирамису е от блога на Giulia Scarpaleggia, а моментът с шамфъстъка е добавка, поради лични предпочитания.



Необходими продукти за малка торта, 2о см или 4  чаши:

За крем забайоне:
2 жълтъка
50 гр. захар
2 с.л. тъмна бира

250 гр. сирене Маскарпоне
200 мл пълномаслена сметана
2 с.л. паста (тахан) от шамфъстък/от тиквени семки
24 бишкоти
100 мл. тъмна бира
50 гр. суров шам фъстък, леко запечен, безсолен
50 гр. тъмен шоколад, настърган или нарязан на ситно
1 с.л. какао на прах за поръсване

Начин на приготвяне:

Жълтъците, заедно със захарта и двете супени лъжици бира се разбиват в малка касерола, докато захарта се стопи и сместа изсветлее, след което касеролата се слага на водна баня за 10-15 мин., като постоянно се разбива с телта, докато сместа се сгъсти. 

Водата за водната баня не се загрява до кипене, защото ако десертът кипне, ще се пресече. След това съдът със жълтъците се маха от котлона и жълтъците се прехвърлят в по-голяма купа, която е поставена в съд със студена вода и лед и разбиването продължава, докато сместа се охлади. Лъжица по лъжица се добавя сиренето маскарпоне и се разбива, докато се усвои цялото сирене и се получи пухкав крем. Добавя се пастата от шамфъстък, разбърква се хубаво докато се получи равен цвят.


В друг съд се разбива сметаната на крем и се добавя към сместа със сиренето като се разбърква внимателно с шпатула.

В плосък съд се сипва останалата бира.

Шам фъстъкът се смила в мелачка или счуква в хаванче.

Сипва се тънък пласт от получения крем на дъното на всяка чаша. Бишкотите се нарязват или се използват цели в зависимост от размера на чашите, потапят се от едната страна в бирата и се нареждат по няколко бишкоти във всяка чаша върху крема. Следва втори слой крем, върху него се поръсва от смления шамфъстък и от настъргания шоколад. Нареждат се втори слой бишкоти, потопени леко в бирата. Отгоре се слага крем, шамфъстък и шоколад. Всяка чаша се поръсва с какао. Чашите се се покриват с фолио и се оставят за през нощта или за мин. 5 часа в хладилник.
Сервира се с кафе или тъмна бира.
С пожелания за прекрасно лято!

4 коментара:

  1. Така е Таничка, има десерти, които сякаш не омръзват, търпят интерпретации и все са вкусни. Любопитна съм за този вкус, но съм сигурна, че ще ми допадне и с бира. Изкушаващи снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е вкусно така тирамисуто, Кате, тъмната бира по-скоро се усеща като карамелена нотка и много си пасва с ядките. Непременно опитай! Поздрави

      Изтриване
  2. Много ми допада таза идея. Всички продукти са налице без тахана. С нещо друго мога ли да го заменя?
    И да не си помислятв да се отказвате.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може изобщо да не слагаш тахан или да го замениш с друг тахан, напр. лешников, бадемов или фъстъчен. И няма да се отказвам :) Поздрави

      Изтриване