сряда, 19 декември 2018 г.

Торта Червено кадифе - коледни вариации


Тортите са много благодатни за вариации. Можеш да експериментираш както с формата, така и с украсата им и да постигаш на вид различни сладкиши, при това без да правиш компромис с познатия и желан вкус. Аз обичам да придавам на познатите вкусове различна форма и съм го правила нееднократно и то с класически представители на семейството на тортите. Само набързо ще ти припомня някои от моите изпълнения като торта Шварцвалд в бурканчета, торта Захер във формата на петифури, торта от моркови във вид на пастички, а любимото тирамису освен в традиционната му форма, съм ти го представяла и като шарлота  и в чаши. Днес е ред на торта Червено кадифе, отново, защото вече съм ти я поднасяла като малки кексчета с глазура. По Коледа обаче, я заформяме като каледен венец с бонус мини тортичка към него. Това е днешното ми предложение.





Необходими продукти:
250 гр. брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сол
2 супена лъжица високомаслено какао (използвах 22%)
120 гр. масло, със стайна температура
300 гр. захар
2 яйца, със стайна температура
240 мл. прясно мляко, със стайна темп.
1 ч.л. ванилова есенция
2 с. л.  течна, червена сладкарска боя
2 супени лъжици лимонов сок
1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:
220 гр. крема сирене Филаделфия
60 грама пудра захар
160 мл. пълномаслена сметана
1/2 ч.л. ванилова есенция

За украса:
Листенца от марципан, оцветен в зелено или зелен фондан
Десетина зърна нар


Начин на приготвяне:
Фурната се нагрява на 180ºC.

Подготвя се форма за торта с диаметър 26 см. Намазва се с масло и се поръсва с брашно.

Прясното мляко се смесва с 1 или две супени лъжичи сладкарска боя.

В купа се пресяват брашното, бакпулвера, солта и какаото и всичко се смесва добре.

В отделна купа се разбива маслото, добавя се захарта и се разбива, докато се получи кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата като разбъркваш сокато се поемат от сместта. Добавя се ваниления екстракт и също се разбърква. 
Добавят се оцветеното мляко и сухите съставки към маслената смес, но не наведнъж, а на три-четири пъти, като се започва и свършва със сухите съставки и се разбърква за кратко, колкото продуктите да се смесят и сместа да стане еднородна.

След като всичко е смесено от цвета на сместа се преценява дали има нужда от още малко червена боя. Аз добавих и втората лъжица сладкарска боя.

Накрая, содата се разтваря в лимоновия сок и бързо се изсипва в сместа. Сместа се разбърква отново добре.

Сместа се изсипва във формата за торта и се пече в предварително нагрятата фурна за 40-45 минути. Проверява се с клечка за зъби за готовност

Изпеченият блат се оставя да се охлади в тавата за 10 минути, след което се изважда върху скара да изстине напълно. 


Междувременно се приготвя глазурата.

Сиренето и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавят се ванилията. Постепенно се добавя сметаната и разбиването продължава докато се получи пухкав и въздушен крем.

От блата се изрязва в средата кръг с диаметър 11-12 см. Полученият венец се разрязва надлъжно на две с остър нож за хляб.


Надлъжно на две се разрязва и изрязаното кръгче.


Единият блат за венеца се поставя в голяма чиния за торта.

Едното кръгче се поставя в десертна чиния.

Със шприц се нанася от крема върху блатовете и се разнася равномерно с шпатула. 

Поставя се отгоре втория блат, съответно на венеца и на малката тортичка. Отново се шприцова крем и се изравнява с шпатула.


С шприца се охормят малки розички по цялата повърхноста на венеца, съответно тортичката.


Украсяват се с листенцата марципан и със зърната нар.
Оставя се да престои една нощ в хладилника и се сервира
Весели празници!

3 коментара:

  1. Тортата е чудесна! Ако заменя червената боя с червено цвекло, какво количество цвекло ще ми е необходимо? Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня, за съжаление не съм пробвала да оцветя тортата с червено цвекло и не мога да ти отговоря на въпроса. Но сега като се замисля, може да пробваш като например оцветиш млякото със сок от червено цвекло, но да не променяш общото количество на течността, така че да не се промени консистенцията на сместа за блата. Ако пробваш и се получи, пиши. Поздрави!

      Изтриване