събота, 13 февруари 2016 г.

Кексчета Червено кадифе Red Velvet Cupcakes

Няма как да ти е убягнала настанилата се навсякъде украса в червено и бяло, като сърчицата, розите и балоните за Свети Валентин се редуват със сергии и щендери с мартеници, които се предлагат вече още от януари. Покрай тази червено-бяла декорация, се сетих за една популярна в САЩ и Канада торта - Червено кадифе, но реших да направя далеч по-практичните малки кексчета Червено кадифе, тъй като цяла торта, освен ако не е за някакъв повод, ни идва малко в повече.




По принцип, предпочитам да наричам нещата с българските думи, на в случая не се сещам как точно на български език се превежда cupcake, буквално е кекс в чаша, но звучи нелепо, може би "малко кексче", "сладкишче" или нещо друго, но тогава как ще направим разликата с muffin, което на български пак трябва да преведем като малко кексче. А то, оказва се, има разлика между двете. Да, и аз до скоро не знаех!

Преди да споделя рецептата за Red Velvet Cupcakes, ще се опитам накратко да кажа няколко думи за произхода на тези малки кексчета и за разликата между тях, като ще ги наричам и с имената им на английски, за да е по-ясно за кое от двете говоря/пиша.

Мъфинът (от английски Muffin) е вид малко кексче, което може да е сладко или по-хлебно, с цилиндрична основа и куполообразен връх. Има сведения за рецепти за мъфини още от 19. век, но едва в края на миналия век тези кексчета придобиват повече популярност.

Мъфините се появяват в Англия, като впоследствие се разпространяват и в Америка, където леко се видоизменят и стават известни по цял свят. Затова, говорим за два вида мъфини - английски и американски. Английските мъфини са по-скоро разновидност на хляба, отколкото на сладкишите, нищо че се поднасят с чай. Те са плоски и кръгли питчици, дебели 2-3 см, и се пекат на тиган или под грил за 7-8 мин. от всяка страна.

Тъй като английските мъфини не са разпространени извън Великобритания, когато се говори само за мъфини, се има предвид по-популярната американска разновидност, които се пекат в специални формички, в средата на фурната на температури между 175 и 200 градуса С за около 25-30 минути. 

Напоследък у нас все по-популярни стават и къпкейковете – също малки кексчета, които много приличат на мъфините. Очевидната разлика между мъфин и къпкейк, разбира се, е глазурата. Мъфинът рядко има глазура, слага се понякога пудра захар или друга лека декорация. Къпкейкът има богата украса от кремообразна глазура и всякакви други декорации с бонбони, плодчета, ядки и всичко друго, което може да служи за украса. Но, ако си мислиш, че като махнеш глазурата от къпкейка, той става мъфин, грешиш.

Най-съществената разлика се крие в начина на приготвяне. Докато при мъфините сухите съставки (брашно, захар, подправки, набухватели) и мокрите (мазнина, яйца, мляко) се приготвят отделно и се смесват накрая, то при къпкейковете първо се разбиват захарта и маслото и след това се добавят останалите продукти. Ето защо вътрешността на мъфините наподобява тази на хляба, а на къпкейковете – на торта, те са по-леки и с по-фина структура.

Мъфините се пекат първоначално на висока температура, за да се получи коричка, а после градусите се намаляват. За печенето на къпкейковете се използва по-ниска и постоянна температура. Мъфините могат да бъдат и солени, а къпкейковете - не. Ами, стига толкова за разликите между тези два вида малки кексчета, да се върнем на днешната рецепта.

Адаптирах рецептата от joyofbaking   

Необходими продукти за 12 кексчета:

250 гр. брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сол
2 супена лъжица високомаслено какао (използвах 22%)
120 гр. масло, със стайна температура
300 гр. захар
2 яйца, със стайна температура
240 мл. прясно мляко, със стайна темп.
1 ч.л. ванилова есенция
2 с. л.  течна, червена сладкарска боя
2 супени лъжици лимонов сок
1 ч.л. сода бикарбонат 



За глазурата:
220 гр. крема сирене Филаделфия
60 грама пудра захар
160 мл. пълномаслена сметана
1/2 ч.л. ванилова есенция


Фурната се нагрява на 180ºC.
Подготвят се 12 формички за мъфини/къпкейкове. 



Прясното мляко се смесва с 1-2 супени лъжичи сладкарска боя. 

В купа се пресяват брашното, бакпулвера, солта и какаото и всичко се смесва добре.
В отделна купа се разбива маслото, добавя се захарта и се разбива, докато се получи кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата като се разбъркват докато се поемат от сместта. Добавя се ванилията и също се разбърква.  
Добавят се оцветеното мляко и сухите съставки към маслената смес, но не наведнъж, а на три-четири пъти, като се започва и свършва със сухите съставки и се разбърква за кратко, колкото продуктите да се смесят и сместа да стане еднородна. 

След като всичко е смесено от цвета на сместа се преценява дали има нужда от още малко червена боя. 


Накрая, содата се разтваря в лимоновия сок и бързо се изсипва в сместа. Сместа се разбърква отново добре. 
Сместа се разпределя между 12-те формички като се пълнят на 2/3, а не напълно. 


Пекат се в предварително нагрятата фурна за 20-22 минути. 
Изпечените кексчета се оставят да се охладят в тавата за 10 минути, след което се изваждат върху скара да изстинат напълно.  


Междувременно се приготвя глазурата.
Сиренето и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавят се ванилията. Постепенно се добавя сметаната и разбиването продължава докато се получи пухкав и въздушен крем.


С шприц се украсява всяко кексче.


Кексчетата с глазура са толкова красиви, колкото са и вкусни. Направи си, никак не е трудно.







Няма коментари:

Публикуване на коментар