неделя, 2 декември 2018 г.

Коледни сладки и виенско кафе за началото на коледния сезон


Отново е декември (като миналата година по същото време) и откриваме Коледния сезон - с изваждането на коледната украсата, първата порция коледни сладки и със задължителната топла напитка. Това е един от любимите ни (особено на мен и на дъщеря ми) моменти, запазен за първия уикенд на декември, който вече четвърта година надлежно документирам и тук в блога, за да го споделя с повече хора. Първо беше рецептата за джинджифилови сладки, след това за чийзкейк с основа от бисквити спекулас и горещ бял шоколад със сметанов ликьор Бейлис, а миналата година приготвихме бисквити Palmiers (Сълзица) и френски горещ шоколад. Тази година отново залагаме на типично коледния вкус и визия с едни курабийки с традиционните подправки за джинджифилови сладки, допълнени с ароматите на бадеми, кленов сироп, меласа и ванилия. Интересното е, че от едно тесто направихме два вида сладки, като основно от разликата в поръската и донякъде (или само си въобразявам) от разликата във формата, се получи и различен вкус. А напитката е едно типично предложение от Виенските кафенета, за които подробно съм ти разказвала - Wiener Einspänner, кафе мока с бита сметана.

  
И понеже освен рецепти, обичам и историите около тях, а пък и по Коледа си е много подходящо за разни истории, днес ще ти разкажа защо едно от многото кафета, които се предлагат във Виенските кафенета се нарича Einspänner, което се произнася „Айншпенер“ и означава не друго, а единичен конски впряг!

Със сигурност няма виенчанин, който да не знае какво се крие зад думата „Einspänner“, но за всички останали това понятие се появява едва при посещението на някое от традиционните Виенски кафенета. И дори тези, които знаят немски, започват да се чудят, какво точно се има предвид, защото ако не знаеш историята, трудно ще свържеш конския впряг с името на едно кафе. 
След Първата световна война времената във Виена били доста тежки. Кочияшите, които изпълнявали ролята на таксиметрови шофьори по онова време, а днес са просто атракция, разполагали най-много с един кон за впряг на каретите. Когато  каретите (или както са известни във Виена „Fiaker“) спирали случайно пред някое от кафенетата, кочияшите имали много малко време, за да си вземат по едно кафе и да го изпият. Затова те си порачвали кафе с бита сметана отгоре, което като се пие през сметаната се охлажда и те го изпивали бързичко, но ако решали да си го вземат със себе си на каретата, сметаната тогава играела ролята на капак върху кафето и го запазвала топло отдолу за по-дълго. Това качество на сметаната се явило много удобно за кочияшите и те бързо направили напитката популярна, а в един момент кафето с бита сметана отгоре започнало да се нарича Einspänner, от името на впряга с един кон.



Днес кафето с бита сметана е слязло от каретите и е намерило трайно мястото си в менюто на всяко Виенско кафене, защото освен удобно, то се оказва и изключително вкусно, особено пък ако се добави и някой допълнителен аромат, ром, какао, ванилия или канела, така подходящи за зимно-коледното време.
  


Рецептата за сладките е от това списание, а рецептата за напитката е много простичка и просто си я знам.

Необходими продукти за около 32 звезди и 44 кръгчета:

За сладките:
За тестото:

125 г меко масло
125 г кафява захар
200 г пълнозърнесто пшенично брашно
175 г бяло брашно плюс допълнително за точенето
1 яйце
90 г кленов сироп
1 с.л. меласа
1 ч.л. бакпулвер
25 г смлени бадеми
¼ ч.л. микс от подправки за джинджифилови сладки (от Лидл)
½ пакетче ванилова захар

За украсата:
1 яйце
100г бяла кристална захар
1 ч.л. канела на прах
1 пакетче бурбонска ванилена захар
50 г бадемов крокан


За кафето:
60 мл кафе от кафеварка мока (известна в България като „кубинка“)
100-120 пълномаслена сметана 30-35%
1,5 ч.л. пудра захар
½ ч.л. ванилов екстракт (по желание)
Какао или канела за поръсване

Начин на приготвяне:
В голяма купа се изсипват всички съставки за тестото и с ръка или с приставката за тесто на миксера се смесват хубаво, така че да се разпределят различните съставки навсякъде равномерно. Накрая, вече задължително с ръце, се оформя гладко тесто. Тестото се разделя на две, охормят се две топки, увиват се в встреч фолио и се прибират в хладилника за 1 час.
Приготвят се две тави, покрити с хартия за печене. Яйцето се разбива в чаша или малка купичка. Приготвя се четка за намазване.
Фурната се загравя на 175 градуса С.
Върху набрашнена повърхност се разточва тестото (първо едната част, след това другата) с дебелина 3-4 мм. С формичка се изрязват звезди, с големината на моята формичка се получават 16 звездички от половината тесто.

Остатъкът от тестото се събира на топка, увива се във фолиото и отново се прибира в хладилника.
Звездите се подреждат в тавата, намазват се с разбито яйце и се поръсват с крокан. Пекат се в загрятата фурна 12-15 минути. След което се изваждат, оставят се за 1-2 минути в тавата да се стегнат, след което се изваждат върху решетка до пълното им изстиване.


Съхраняват се в кутия или буркан.

По същия начин се процедира и с втората топка тесто.

От остатъците от тестото (като се изрязват формички остава доста тесто) се оформят два фитила с дебелина около 4 см., увиват се във фолио и отново се прибират в хладилника за поне 30 минути.
Върху хартия за печене се смесват захарта за украсата, канелата и ванилената захар. Всеки от фитилите се намазва с яйце и се овалва в захарта с канелата и ванилията. Увиват се във фолио и се прибират в хладилника за нови 15 минути.

Фурната се загрява на 175 градуса С. Отново се приготвят две тави с хартия за печене.

Един по един фитилите се нарязват с остър нож, върху дъска, на кръгчета с дебелина 5 мм., подреждат се върху тавите и се пекат 12-15 минути.

Като се изпекат се процедура по същия начин като със звездичките.

Ако имаш желание на част от сладките може да пробиеш дупчица (със сламка), така могат след като се изпекат да се вържат с конец и да се ползват и за коледна украса.



Приготвяне на виенското кафе Wiener Einspänner:

Сметаната със пудрата захар се разбиват на пухкав крем.
Сварява се кафето.
В стъклена огнеупорна чаша (за предпочитане висока със столче и дръжка) се сипва кафето, шприцова се сметана и се поръсва с канела или какао.
Сервира се с чаша вода и захар на бучки или коледна курабийка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар