вторник, 5 декември 2017 г.

Бисквити Palmiers (Сълзица) и френски горещ шоколад

Традиционно вкъщи с изваждането и нареждането на коледната украса в първите дни на декември, си правим и нещо сладичко, ей така, за повече настроение. Тази година се спрях на хрупкавите бисквити, познати в България като бисквити Сълзица, а известни на останалия свят като френските Рalmiers. Добрата новина за любителите на тези бисквити е, че ако разполагаш с готово бутер тесто, можеш да си ги приготвиш бързо и лесно и за няколко минути в кухнята да заухае на карамелизирана захар и канела, а ако прибавиш и някакви ядчици към плънката и чаша топъл шоколад, то коледното настроение ти е гарантирано.



С френските бисквитки върви френската версия на горещ шоколад, известна като Chocolat Chaud  - напитка от мляко и натурален шоколад с голямо съдържание на какао и малко захар. Това е.  Красотата на тази рецепта е в простичкото изпълнение. Тайната е в по-продължителното варене на тих огън на млякото с разтопения шоколад в него, докато се получи една много приятна, кадифена гъстота.

Бисквити Palmiers

Необходими продукти за 25-28 бисквитки:
300 грама бутер (многолистно) тесто
3 с.л. захар (6 с.л. захар, ако няма да се ползва лешников крокан)
3 с.л. лешников крокан
1 ч. л. канела

Начин на приготвяне:
Върху лист хартия за печене се поръсват 3 с.л. захар и ½ ч.л. канела и върху нея се разстила многолистното тесто. Поръсва се с останалата захар или крокана и леко се разточва с точилка, за да се залепят за тестото кристалчетата захар и крокана.

Тестото се навива симетрично на рула от двете страни. 


Навитото руло се завива с хартията за печене и се прибира във фризера за 10-15 минути или в хладилника за 30-40 минути, за да стегне.
Фурната се загрява на 220 градуса Целзий. Приготвя се тава 30х40 см като се покрива с хартия за печене.
След като тестото е стегнало се нарязва върху дъска за хляб на филийки с помощта на тънък остър нож. 

Нарязаните бисквити се нареждат в тавата и се пекат за около 15 минути или докато придобият леко златист цвят.

Изваждат се и се охлаждат върху решетка. 

И се сервират.

Съхраняват се в кутия или буркан плътно затворени, за да останат хрупкави.


Френски горещ шоколад

Рецептата е тази на David Lebovitz.

Необходими продукти за 4 чаши:

500 мл прясно мляко
130 г черен шоколад (64% съдържание на какао)
3 ч.л. кафява захар (опционално)

Начин на приготвяне:

Млякото се загрява в тенджера почти до завиране. Добавя се нарязаният на ситно шоколад, отдръпва се от огъня и са разбърква, докато шоколадът се разтопи. 


Добавя се захарта, ако ще се ползва като моят съвет е да се изчака да се опита напитката и всеки да си добави захар на вкус. Връща се обратно на тих огън и се загрява почти до завиране в продължение на 5 минути, като се разбърква непрекъснато. Отдръпва се от огъня и се сервира веднага.


Може да бъде направен няколко часа предварително. В такъв случай се затопля на бавен огън преди поднасяне. Може да се добавят допълнително аромати – канела, ванилия, коняк или ликьор. Ако напитката не е достатъчно сладка се добавя допълнително кафява захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар