неделя, 4 декември 2016 г.

Чийзкейк с основа от бисквити спекулас (Speculaas) и Горещ бял шоколад със сметанов ликьор Бейлис

Вчера вкъщи открихме коледния сезон. Сутринта извадих кутиите с коледна украса и, докато подреждахме, с дъщеря ми се уговорихме вечерта да гледаме любимият ни коледен филм „Love actually” - гледали сме го десетки пъти (аз поне), но не ни омръзва и ни е станало нещо като традиция преди Коледа да си избираме някоя вечер (най-добре събота), да се настянаваме и тримата пред телевизора и да си го пускаме като преди това сме си припомняли любими моменти и фрази. Обикновено си го пазим за последните дни преди Коледа, но сега и двете решихме, че като го гледаме още в началото на декември, ще имаме време да си го пуснем още веднъж до Коледа. Беше решено, дори и третият член на семейството да не беше съгласен, бяхме 2 на 1 гласа, т.е. ние печелим J.
Да, но коледен филм се гледа с подходяща храна и напитки. Това беше лесно, от седмици в главата си имам десетина рецепти, които искам да пробвам преди и за Коледа, а пък дъщеря ми си беше харесала в коледното издание на едно списание рецепта за горещ шоколад, така че трябваше само да излезем за малко до някой супермаркет и да си набавим продуктите, които ни липсваха.
Аз се спрях на чийзкейк с основа от бисквити спекулас (Speculaas), а горещата напитка беше горещ бял шоколад с бейлис.





Speculaas са тънки, много хрупкави, овкусени с много подправки бисквити, които традиционно се приготвят на или непосредствено преди Никулден в Холандия и Белгия и по Коледа в Германия. Това, което прави тези бисквити по-различни от други сладки и курабийки, подправени с типичните за Коледа джинджифил, карамфил, кардамон и индийско орехче,  е че върху всяка бисквита е щампован някакъв образ или фигурка (често от традиционните истории за Св. Никола), което се постига със специални формички за speculaas. За съжаление аз нямам такива формички и не мога да направя бисквитите в традиционния им вид. Но пък от няколко години в българските магазини се намират тези бисквити и, когато случайно попаднах (в същото коледно списание, където е рецептата за шоколада) на рецептата за  чийзкейк с основа от спекулас, реших че ще я пробвам.  И ето:

Чийзкейк с основа от бисквити спекулас (Speculaas)


 

Необходими продукти за 12 броя малки чийзкейка или един голям за форма 22 см:

За бисквитената основа:
250 г бисквити Spekulatius/Speculaas*
80 г масло, разтопено

За пълнежа:
200 г прясно мляко
Щипка сол
80 г захар
60 г пшеничен грис
8 листчета желатин
300 г извара/рикота
2 с.л. лимонов сок
200 мл сметана

За декорация:
50 г натрошени бисквити
100 г сладко от череши
30 мл черешов ликьор

* бисквити Spekulatius може да си купиш в магазините на Била и Т-Маркет


Подготвя се форма с 12 гнезда за мъфини, в които се поставят хартиени формички.

За основата бисквитите се смилат. Изсипва се в съд с разтопеното масло и сместа се разтрива хубаво с пръсти, така че да се овлажни равномерно.


Бисквитената смес се разпределя във формите (слага се по една препълнена супена лъжица на форма) и се притиска плътно към дъното.



За пълнежа в малка тенджерка се загрява млякото заедно със солта и 1 с.л. от захарта. Добавя се пшениченият гриз и се бърка докато сместа се сгъсти леко. Маха се от огъня и се оставя настрана.

Желатинът се потапя в купа със студена вода.


В друга купа изварата се разбърква с лимоновия сок и останалата захар.


Накиснатият желатин се прехвърля в тенджерка с 250 мл вода и се загрява като се бърка, за да се разтвори. Маха се от огъня и към него се добавя една супена лъжица от изварената смес, разбърква се и се добавя още една супена лъжица от изварената смес, след което желатиновата смес се изсипва при изварата, разбърква се. Добавя се и млякото с гриза и също се разбърква.

Сметаната се разбива и се добавя към сместа.

Сместа се разпределя във формите, като се запълват почти догоре. 



Чийзкейковете се охлаждат минимум 4 часа преди да се сервират.

За декорация се гарнират с настъргани бисквити и сладко от череши.



Сладкото се смесва с ликьора и се загрява на умерен котлон докато заври. Отстранява се от котлона и се оставя 5 минути да се поохлади. Разпределя се по една чаена лъжица в центъра на всеки чийзкейк.

Горещ бял шоколад със сметанов ликьор Бейлис


Необходими продукти за 4 големи чаши:

600 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
100 мл сметанов ликьор Бейлис
2 с.л. кафява захар, по желание
100 г бял шоколад
20 г черен шоколад

Начин на приготвяне:

Млякото, 100 мл от сметаната, ликьорът и захарта се загряват в тенджерка.
Двата шоколада се нарязват на ситно. 


Белият шоколад се добавя към млечно-ликьрената смес и се бърка докато се стопи.
Останалата сметана се разбива.
Шоколадът се налива в чашите.


Отгоре се сипва по една-две супени лъжици бита сметана. 


Поръсва се черен шоколад 




и се сервира веднага.

2 коментара:

  1. Много вкусно изглежда всичко! Много ми харесва, че слагаш снимки на продуктите - така се ориентирам какво да купя, ако реша да изпробвам рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара! Наистина са вкусни нещата! Моите първи критици, дъщеря ми и съпругът ми, ме следят да не публикувам нещо, което само изглежда вкусно :) А за продуктите - и на мен ми е по-лесно като си подредя всичко нужно предварително, защото ми се е случвало да започна да приготвям някое ястие и след това да се окаже, че някой продукт вече ми е свършил или не е в достатъчно количество - най-често това са продукти, които разчитам, че винаги имам вкъщи - захар, яйца, мляко, масло...

      Изтриване