Галет със сини сливи, нектарини и орехи
Френското
„galette“ е едно доста широко понятие и може да обхване голямо
разнообразие от печива с различни сладки
или солени пълнежи, включително вид палачинки от елда, популярни в някои части
на Франция, и дори видове бисквитки във френскоговоряща Канада. Най-често обаче
"галет" се отнася до тарт от маслено тесто, който не изисква характерната
за тарта форма за печене, а е в свободна, леко грубовата форма и затова се
нарича още и рустик тарт.
Както
споменах, галетите могат да бъдат сладки или солени. Когато пълнежът е от зеленчуци, сирене или месо, от един лист
маслено тесто получаваш едно добро основно ястие. По-често галетите се пълнят с
плодове, захар или други подсладители и се сервират за десерт. За един базов
галет наистина имаш нужда само от три съставки: маслено тесто, плодове и захар.
Върху тази основа можеш само да надграждаш с ядки, сметана, мед, шоколад, сирене
и други съставки според вкуса и предпочитанията. Най-популярният десертен галет
е ябълковият, но и от плодовете с костилки, като праскови, нектарини, кайсии и
сливи стават чудесни галети, какъвто е този, който ти предлагам днес.
Рецептата
е от различни източници, но основните съставки са от French foodand cooking с препратки към
любимата ми Кростата със смокини и орехи.
Необходими
продукти:
За
основата на галета:
210
г бяло пшенично брашно, част от което можеш да замениш с пълнозърнесто от лимец
3 с.л. кафява пудра захар
½
ч.л. сол
160
г студено масло, нарязано на кубчета
45
мл ледено студена вода
За
плънката:
30
г орехови ядки, счукани
7-8
големи сливи, обезкостени и нарязани на шест парченца
1
нектарина, нарязана на тънки резени
2-3
с.л. кафява захар
2
с.л. царевично нишесте
2
с.л. мед, течен
4
с.л. пълномаслена сметана
За
глазиране:
60
г мармалад от сливи или кайсии
1
супена лъжица коняк (може да се използва бренди, тъмен ром или уиски)
1
супена лъжица вода
Начин
на приготвяне:
За
тестото в купа се смесват брашното и пудрата захар и солта. Разбъркват се
хубаво. Добавя се маслото на кубчета и с помощта на вилица или с пръсти се маслото
втрива в брашнената смес, докато се получат трохи. Добавя се водата и и бързо с
ръката съставките се смесват докато се получи еднородно тесто, което се
обработва само докато се събере на топка. Увива се в стреч фолио и се охлажда
се в хладилник за минимум 30 минути.
Фурната
се нагрява на 200ºC.
В
тавичка, върху хартия за печене се разстилат плодовете, поръсват се с орехите и
със захарта и се запичат във фурната за 10 минути.
Оставят се да се охладят.
В
купичка се забърква смес от нишестето, меда и сметаната, така че да се получи
гъста каша.
Тестото
се разточва върху хартия за печене на кръг с диаметър около 30 см и дебелина
3-4 мм. В средата се изсипва пълнежът от плодоветеи се разстила равномерно
върху тестото, като се оставят свободни 5-6 см по края на кръга.
Свободните
краища на тестото се загъват на вътре с помощта на хартията за печене, така че
да покрият част от пълнежа. С помощта на хартията галетът се пренася в тавичка
с диаметър 24 см. Плодовете се заливат равномерно с медено-сметановата каша.
Галетът
се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна за около 50 минути или
докато пълнежът в средата на галета стегне, а коричката стане златиста. Галетът
се изважда от фурната и се оставя да се охлади, преди да се извади от тавичката.
За
глазурата мармаладът, конякът и водата се смесват и загряват докато заврат.
Минават се през фина цедка. Цялата повърхност на галета се намазва с глазурата с помощта на четка.
Сервира се на стайна температура.
Може да се гарнира с разбита сметана или да се комбинира с топка ванилов сладолед, но и без добавки е неустоим - коричката е хрупкава, а десертът, като цяло, успява да бъде рустик и елегантен в същото време.
Великолепен галет, както и всичките ти рецепти, Таничка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда! Поздрави
ОтговорИзтриване