понеделник, 9 ноември 2020 г.

Да си останем вкъщи с парче тиквеник и чаша горещ шоколад

Ако австрийците си имат ябълков щрудел, то ние си имаме тиквеник. Думата „тиквеник“ не звучи така изискано и гурме, даже в разговорния език никак не е приятно, ако нарекат някого с нея😉, но чисто кулинарно вкусът на домашно приготвения български тиквеник не отстъпва, даже напротив, на популярното в немско езичния свят сладко печиво с плънка от ябълка. 

И тъй като сега не е време за пътуване, нека си останем вкъщи с един хубав, топъл и мно-о-ого вкусен тиквеник.

Тиквеникът всъщност си е една баница с плънка от тиква, захар, орехи и канела. Ако имаш повечко време и желание, можеш да си направиш тиквеник с домашно точени кори, но ако не ти се занимава, то и с готови кори за баница тиквеникът си е достатъчно вкусен и изобщо не е труден.

Аз предлагам рецепта за тиквеник така, както го прави моята майка. Не задушавам настърганата тиква с олиото, както е популярната рецепта и както правеше и баба ми. Слагам тиквата „на сурово“, като преди това съм я оставила за час-два да постои поръсена със захарта, за да си пусне сока. Така тиквеникът става по-лек, ни се струва (на майка ми и мен), и вкусът на самата тиква се откроява по-отчетливо, допълван от уханието на канелата и ореховите ядки.


Необходими продукти:

1 голям пакет (500 гр.) кори за баница

1 кг. почистена от кората тиква

140 г захар

4 с. л. олио и допълнително за намазване на тавата и тиквеника отгоре

100 г смлени орехи

1 ч. л. канела

Начин на приготвяне:

Тиквата се настъргва в голяма купа и се поръсва със захарта, разбърква се и се оставя да престои в купата за час-два, така захарта се разтапя и тиквата си пуска сока.


Към тиквата и захарта се добавят 4 с.л. олио, орехите и канелата.

Кръгла тава с диаметър 30 см. се намазва с олио.

Вземат се две кори за баница и върху горната се разпределя част от плънката.


Навива се на руло, след това на охлюв и се поставя в центъра на тавата. След това се вземат следващите две кори, слага се плънка, навиват се на руло, което се навива в тавата около охлювчето и така докато тавата се запълни.  


Баницата отгоре се намазва с малко олио. Пече се в предварително нагрята на 180°C фурна за 40 минути.

Оставя се да се охлади леко и се поръсва с пудра захар.

Поднася се с напитка по вкус като аз мога да предложа рецепта за Френски горещ шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар