вторник, 31 декември 2019 г.

Шоколадова торта за новогодишната трапеза


Тази година като цяло премина за мен под британски знак, основно защото дъщеря ни първо избираше и кандидатстваше, а след това и стана студентка в Англия. Разбираемо и публикациите ми, колкото и малко да бяха, имаха английски привкус – още през февруари „сервирах“ едни селски пайчета ала Гордън Рамзи, а след това през март направих тост с авокадо и поширано яйце заедно с идеи за брънч в Бирмингам и Манчестър. Днешната шоколадова торта не е по английска рецепта, но е с една основна съставка, изключително популярна във Великобритания и Ирландия - стаут (stout), вид тъмен малцов ейл, който първоначално се прави в Ирландия като разновидност на портъра - Stout Porter. За разлика от чистия Porter, Stout оцелява и дори просперира, сигурно поради острия си контраст по цвят и вкус с така популярния Pilsener. За голямата популярност на стаута най-вероятно огромна заслуга има и маркетинговата стратегия на една от най-известните марки стаут в света Guinness.



Рецептата за тази торта беше открита през лятото от дъщеря ми, първо тя я направи (с мааалка помощ от мен) за рождения ден на дядо си, а след това аз я иззех, така да се каже, и я приготвям вече няколко пъти от тогава, всеки път много сполучливо.


Хубавото на тази торта е, че като използваш различни плодове за украса, на практика всеки път получаваш различна на външен вид торта, но винаги с перфектен шоколадов вкус.
  


За блатовете:

185 г брашно
120 г какао
½  ч.л. сол
1 ½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. бакпулвер
360 мл тъмна бира (стаут)
1 с.л. ванилов екстракт
1 с.л. разтворимо кафе
235 г меко масло
300 г захар
3 яйца
120 г майонеза
100 г тъмен шоколад, нарязан на ситно

За крема:
175 г крема сирене
1 с.л. ванилов екстракт
30 г какао
90 г пудра захар
300 мл пълномаслена течна сметана

Пресни плодове за декорация

Начин на приготвяне:
Три формички за торта с диаметър 20 см се намазват с масло и дъното им се покрива с хартия.

В голяма купа се смесват брашното, какаото, солта, содата и бакпулвера. Оставя се настрана.

В кана се смесват бирата, ваниловата есенция и разтворимото кафе. Оставя се настрана.

В друга голяма купа маслото и захарта се разбиват докато се получи светла, пухкава смес, за около 5 минути.
Едно по едно се добавят яйцата и се разбиват, докато се поемат от маслената смес. Добавя се майонезата и отново се разбива.

Фурната се загрява на 160 градуса С.

Към маслената смес на три пъти се добавят сухите и мокрите съставки като се започва със сухите и се разбива, докато се поемат.
Добавя се нарязаният на ситно шоколад като се разбърква внимателно с гумена шпатула.

Сместа се разпределя във формите за торта.

Блатовете се пекат около 45-50 минути или до готовност, която се проверява с дървена клечка.

Формите се изваждат и се оставят да се охладят за 10-15 минути, след което блатовете се преместват върху решетка до пълното му охлаждане.

За крема.
В голяма купа се смесват всички продукти за крема и се разбиват докато се получи лек и пухкав крем.

Тортата се сглобява като между всеки блат се маже крем и се редят плодове. Отгоре се завършва с крем и плодове.

А сега искам да ви пожелая весело посрещане на Новата 2020г. и много, много здраве и късмет.

Тортата се аранжира като върху голяма чиния или поставка за торта се поставя първия блат, намазва се 1/3 крем, разпределят се част от плодовете,след това втория блат, крем, плодове, блат, крем и най-отгоре се декорира с останалите плодове.
А сега искам да ви пожелая весело посрещане на Новата 2020г. и много, много здраве и късмет.

1 коментар: