Шоколадова торта за новогодишната трапеза
Тази
година като цяло премина за мен под британски знак, основно защото дъщеря ни първо
избираше и кандидатстваше, а след това и стана студентка в Англия. Разбираемо и публикациите ми, колкото и малко да бяха, имаха английски привкус – още през
февруари „сервирах“ едни селски пайчета ала Гордън Рамзи, а след това през март
направих тост с авокадо и поширано яйце заедно с идеи за брънч в Бирмингам и Манчестър. Днешната шоколадова торта не е по английска рецепта, но е с една
основна съставка, изключително популярна във Великобритания и Ирландия - стаут
(stout), вид тъмен малцов ейл, който първоначално се прави в Ирландия като
разновидност на портъра - Stout
Porter. За разлика от чистия
Porter, Stout оцелява и дори просперира, сигурно поради острия си контраст
по цвят и вкус с така популярния Pilsener. За
голямата популярност на стаута най-вероятно огромна заслуга има и
маркетинговата стратегия на една от най-известните марки стаут в света Guinness.
Хубавото
на тази торта е, че като използваш различни плодове за украса, на практика
всеки път получаваш различна на външен вид торта, но винаги с перфектен
шоколадов вкус.
За
блатовете:
185
г брашно
120
г какао
½ ч.л. сол
1
½ ч.л. сода бикарбонат
½
ч.л. бакпулвер
360
мл тъмна бира (стаут)
1
с.л. ванилов екстракт
1
с.л. разтворимо кафе
235
г меко масло
300
г захар
3
яйца
120
г майонеза
100
г тъмен шоколад, нарязан на ситно
За
крема:
175
г крема сирене
1
с.л. ванилов екстракт
30
г какао
90
г пудра захар
300
мл пълномаслена течна сметана
Пресни
плодове за декорация
Начин
на приготвяне:
Три
формички за торта с диаметър 20 см се намазват с масло и дъното им се покрива с
хартия.
В
голяма купа се смесват брашното, какаото, солта, содата и бакпулвера. Оставя се
настрана.
В
кана се смесват бирата, ваниловата есенция и разтворимото кафе. Оставя се настрана.
В
друга голяма купа маслото и захарта се разбиват докато се получи светла,
пухкава смес, за около 5 минути.
Едно
по едно се добавят яйцата и се разбиват, докато се поемат от маслената смес.
Добавя се майонезата и отново се разбива.
Фурната
се загрява на 160 градуса С.
Към
маслената смес на три пъти се добавят сухите и мокрите съставки като се започва
със сухите и се разбива, докато се поемат.
Добавя
се нарязаният на ситно шоколад като се разбърква внимателно с гумена шпатула.
Сместа
се разпределя във формите за торта.
Блатовете
се пекат около 45-50 минути или до готовност, която се проверява с дървена
клечка.
Формите
се изваждат и се оставят да се охладят за 10-15 минути, след което блатовете се
преместват върху решетка до пълното му охлаждане.
За
крема.
В
голяма купа се смесват всички продукти за крема и се разбиват докато се получи
лек и пухкав крем.
Тортата
се сглобява като между всеки блат се маже крем и се редят плодове. Отгоре се
завършва с крем и плодове.
А
сега искам да ви пожелая весело посрещане на Новата 2020г. и много, много
здраве и късмет.
Тортата
се аранжира като върху голяма чиния или поставка за торта се поставя първия
блат, намазва се 1/3 крем, разпределят се част от плодовете,след това втория
блат, крем, плодове, блат, крем и най-отгоре се декорира с останалите плодове.
А
сега искам да ви пожелая весело посрещане на Новата 2020г. и много, много
здраве и късмет.
Шоколад, ягоди, и за разкош нар, харесва ми!
ОтговорИзтриване