Селски пайчета ала Гордън Рамзи
Напоследък
Англия, разбирай цялото Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, е
доста споменавана вкъщи, не само покрай злополучния (според мен) Брекзит, а и
покрай актуалната семейна тема – избора на университет от дъщеря ни, така че
тези пайчета, които ти предлагам днес, се явиха някакси логичният избор за
употребата на малко домашно смляна каймичка. В зависимост от преобладаващия вид
месо в каймата, пайчетата се наричат и по различен начин, тези с агнешко месо
са овчарски (shepherd’s pie), а тези с телешко - селски (cottage pie). Ако погледнеш в Уикипедия, ще видиш, че
рецептата за селски пай се споменава още в далечната 1791г. или по времето,
когато картофите са обявени за годна за консумация култура, достъпна и за
бедните.
Първоначално
се приготвял от остатъци от печено месо, което се покрива с картофено пюре, запича се и се сервира с още картофено пюре отстрани.
Съвременната
версия на това ястие съвсем не се ограничава само до месо с едни простички
картофи, а се допълва със съставки като зеленчуци, подправки, вино или бульон,
масло и прясно мляко или яйца, за да се получи едно наситено с вкусове и
аромати ястие, достойно за всяка трапеза.
Избрах
си рецептата на Гордън Рамзи, която
следвах, но не напълно, защото си имам и собствени виждания по въпроса как да
приготвя една месна плънка и картофено пюре, а отделно импровизирах и с формата
като приготвих отделни пайчета за всеки, а не един голям пай.
Продуктите
за месната плънка:
500г.
телешка кайма
2
с. л. олио (зехтин)
1
голяма глава лук, нарязана на ситно
2
скилидки чесън, пресовани
1
голям морков, настърган
1
ч. ч. доматен сок и 3 с.л. доматено пюре
2
с. л. сос Worcestershire
100
мл. червено вино
300
мл. зеленчуков, телешки или пилешки бульон
2
щипки суха мащерка
сол
и черен пипер на вкус
150
г. грах от консерва
За
картофено пюре:
1
кг. Картофи, обелени
100
мл. прясно мляко или два жълтъка
50
г. масло
сол
и черен пипер на вкус
Настърган
пармезан (по желание)
Начин
на приготвяне:
Зехтинът
се загрява и в него се слагат лукът и морковите. Разбъркват се 4-5 мин. на
умерен огън, докато поомекнат, без да се зачервяват. Прибавя се каймата и се
разбърква непрекъснато, за да не остане на топчета. Добавят се чесънът и подправките,
вкл. сосът Уостър. Налива се виното и се оставя да ври, докато почти се изпари.
Врящият бульон се добавя черпак по черпак към соса, като се разбърква и се
изчаква течността да се изпари. Слагат се доматите и сосът се оставя да ври
непокрит, докато се изпари течността и се сгъсти, като се разбърква от време на
време. Пълнежът трябва да изглежда сочен. Добавя се грахът от консервата и се
разбърква.
Междувременно
в тенджера се загрява около 2 л подсолена вода. Картофите се обелват и нарязват
на четири. Пускат се във врящата вода и се варят докато омекнат.Сварените
картофи се отцеждат и се пюрират с преса за картофи. Горещото пюре се връща с
тенджерата на котлона и се разбива с шпатула или лъжица няколко минути на
умерен огън, за да се изпари влагата. Веднага щом пюрето започне да образува
тънък слой на дъното на тенджерата, се маха от огъня и вътре се разбива маслото,
нарязано на кубчета, постепенно, кубче по кубче. Добавя се прясното мляко или
жълтъците и разбиват енергично в горещите картофи. Добавя се сол и щипка черен
пипер. Проверява се как е на вкус и ако е необходимо се добавя още сол.
Фурната
се загрява на 190 градуса целзий.
Приготвят
се 6-8 огнеупорни формички, във всяка форма до половината се сипва от месната
плънка, отгоре се покрива щедро с картофено пюре, което се разпределя равномерно
с вилица, но така че да се получат и връхчета, които като се запекат са много
вкусни. По желание, може да се настърже малко пармезан. Формите се нареждат в тава и се пекат във
фурната за приблизително 18-20 минути, докато отгоре се получи златиста коричка.
Пайчетата
се сервират след леко охлаждане с чаша вино или тъмна бира, за да е
по-английско.
Страхотни са тези пайчета, Танче! Интересни и апетитни! Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много!
Изтриване