петък, 3 януари 2020 г.

Питка с масло и семена, за здраве и късмет през Новата 2020 година



Честита Нова Година! 
Желая на всички една здрава, късметлийска и успешна година!


Нека да посрещнем новата година с една вкусна и красива питка, символ на добруването и споделянето, за да ни върви заедно на добро. За много години!


Необходими продукти:
650 г брашно за баници + 100 г за доизмесване
9 г суха мая
100 мл хладко прясно мляко
1 ч. л. захар
150 г кисело мляко
250 мл хладка вода
2 яйца
1 ч. л. морска сол
80 г меко масло
1 жълтък за намазване
1 с. л. прясно мляко
2 с.л. микс от семена (от  лен, сусам и мак)

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. В него се сипват маята, яйцата, водата, захарта, прясното мляко, киселото мляко и солта. Замесва се меко тесто. Доизмесва се с допълнителното брашно около 6 мин.
Щом тестото стане гладко и престане да лепне, ръцете се топят в мекото масло и тестото се меси, докато се поеме цялото масло и отново стане гладко. Слага се в голяма намаслена купа. Покрива се с прозрачно фолио. Оставя се да втасва докато си удвои обема.
Тестото се изважда от купата, премесва се и се разделя на 16 еднакви топки, които се заглаждат и се оставят да починат 10 мин.
Приготвя се кръгла тава с диаметър около 27 см като се намазва с масло и се поръсва с брашно. Топките тесто се нареждат в тавата, така че се оставя малко разстояние между тях, което заемат след като си увеличат обема по време на втасването и печенето. Наредената питка се оставя да втаса около 30-40 мин.
Фурната се загрява на 180° С.
Питката се намазва с разбития с млякото жълтък и се поръсва със семената.
Пече се в загрятата фурна около  40-50 минути.
Изважда се от фурната, оставя се в тавата няколко минути, след което се прехвърля върху решетка да се охлади и да се запази хрупкава.

С чубрица и сирена е направо неустоима, дори и след богатите коледни и новогодишни трапези!

2 коментара:

  1. Вярно е неустоима, Танче! Една такава слънчева и красива. Честита да е Новата 2020 година и да донесе на теб и близките ти само хубави моменти и осъществени мечти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. За много години! Неустоима питка!

    ОтговорИзтриване