вторник, 22 май 2018 г.

Клафути, френски черешов сладкиш


Clafoutis e черешов сладкиш, традиционен за френската област Лимузен с главен град Лимож. Този непретенциозен и семпъл както откъм продукти, така и откъм начин на приготвяне десерт, въобще не прилича на други свои събратя от Франция. Изобщо не може да се мери с един сладкиш Saint Honore или с милфьой, напр., по-скоро прилича на някой от практичните немски десерти като Kirschenmichel. Но простичък или не, клафути си е безспорно френски десерт, отдавна прехвърлил границата на Лимузен и намерил място на почти всяка трапеза в сезона на черешите. Така го направих и аз - набързо, със съвсем пресни череши, в което се крие и една от тайните на свежия вкус.


Оригиналното клафути се приготвя с необезкостени череши. Традиционалистите твърдят, че това носи невероятен аромат на десерта, след като се опече. Може и така да е, но много ми е интересно как ще се яде този десерт с костилки? С другата препоръка, че клафути е най-вкусен, когато  се яде директно от съда, в който е печен, се съобразих, сервирах директно от печката на масата в кухнята, и без това всички чакат с нетърпение десерта след вечеря.

Рецептата е тази на David Lebovitz  с елементи от Джулия Чайлд.

Необходими продукти:
500 г череши
2 с.л. черешов ликьор/коняк
330 мл прясно пълномаслено мляко
100 г кристална захар
3 яйца
1 с.л. ванилов екстракт
65 г брашно
щипка сол
меко масло за намазване тавата
2 с.л. кристална захар за поръсване
2-3 с.л. пудра захар за поръсване след изпичане (по желание)

Начин на приготвяне:
Черешите се обезкостяват. Поръсват се с алкохола и 1-2 с.л. от захарта. Оставят се час-два да престоят. Керамична тава с диаметър 23 см се намазва с масло.
Фурната се загрява на 180 градуса С.
Млякото, захарта, яйцата, ванилията, солта и брашното се сипват в електрически блендер и се разбиват на висока скорост за 1 минута.

В съда за печене изсипваме малка част, около 5 мм слой от сместа и тавата се слага за минута-две в загрятата фурна, докато сместа на дъното на съда се стегне. Изважда се от фурната. Черешите се разпределят върху сместа, поръсват се с кристална захар, покриват се с останалата смес.

Клафути се пече около един час, готово е когато бухне леко и покафенее и острието на нож боднато в него, излезе чисто. Веднага след като се извади от фурната, се поръсва с пудра захар и се сервира.

С чаша коняк е за предпочитане, все пак в Лимож се произвеждат дъбовите бъчви, в които отлежава конякът, да им покажем уважение, не за друго :)

2 коментара:

  1. Не знам дали да уважа Лимож или първо сладкиша ти, Таничка:), но наистина изглежда неустоимо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ... и двете, Кате:)! Не се колебай, няма да сбъркаш! Благодаря ти и поздрави!

      Изтриване