четвъртък, 12 април 2018 г.

Салата от спанак и рукола с репички и червен портокал за SO into FOOD


Това е салатата, която приготвих за пролетния брой на SO into FOOD   - брой, пълен с красиви снимки, вкусни рецепти и интересни четива. Изключително приятно ми беше да разлиствам страниците, макар и виртуално. За втори път ми се случва да попаднат мои рецепти на страниците на списанието, но и този път очаквах появяването на броя и разгръщах страниците със същото нетърпение и удоволствие като първия. Освен салатата, в броя е поместена и рецептата ми за познатата ти шарлота тирамису. Новото е салатата - комбинация на традиционни за този сезон продукти с по-малко обичайните за салата съставки, които така добре се съчетават, че единственият послевкус, който остава е свежест в чист вид.





Наслади се и ти.

Необходими продукти:

1 връзка (7-8) репички
2 червени портокала*
1 шепа (20 гр) рукола
2 шепи (40 гр) листа бейби спанак
7-8 черни дребни маслини
1 филе от маринована аншуа*
¼ ч.л. семена от фенел (анасонови семена)
¼ ч.л. сух босилек
1 с.л. бял винен оцет
2 с.л. зехтин
сол и прясно смлян черен пипер
-------------------------------------------
*червеният портокал може да бъде заменен с обикновен оранжев, а филето от аншуа може да бъде заменено с 2-3 каперси



Начин на приготвяне:

Семената от фенел се запичат на тиган за минута-две, докато си пуснат аромата, след което се стриват в хаванче.

Спанакът и руколата се измиват и подсушават. Репичките се измиват и нарязват на кръгчета.

Портокалите се обелват с остър нож, след което се нарязват на кръгбета с дебелина половин сантиметър.



В купа се смесват спанакът, руколата, репичките, резените портокал и маслините.

За дресинга, филето аншуа се нарязва на много ситно. В чаша или малко бурканче се разбъркват подправките с аншуата, оцета и зехтинът. Салатата се залива с дресинга, разбърква се и се сервира.



Изключително свежо и ароматно предложение, към което подхожда чаша бяло вино или розе.

1 коментар:

  1. Аха, на кого са били тези перфектно обелени портокали:) Чудесна, свежа и много интересна салата. Обичам смесването на сладко и солено, на плодове и зеленчуци. Поздрави,Таничка!

    ОтговорИзтриване