Салата от спанак и рукола с репички и червен портокал за SO into FOOD
Това е салатата, която приготвих за пролетния брой на SO into FOOD - брой, пълен с красиви снимки, вкусни рецепти и интересни четива. Изключително
приятно ми беше да разлиствам страниците, макар и виртуално. За втори път ми се
случва да попаднат мои рецепти на страниците на списанието, но и този път
очаквах появяването на броя и разгръщах страниците със същото нетърпение и
удоволствие като първия. Освен салатата, в броя е поместена и рецептата ми за познатата ти шарлота тирамису. Новото е салатата - комбинация на традиционни за този сезон продукти с
по-малко обичайните за салата съставки, които така добре се съчетават, че
единственият послевкус, който остава е свежест в чист вид.
Наслади се и ти.
Необходими продукти:
1 връзка (7-8) репички
2 червени портокала*
1 шепа (20 гр) рукола
2 шепи (40 гр) листа бейби
спанак
7-8 черни дребни маслини
1 филе от маринована
аншуа*
¼ ч.л. семена от фенел (анасонови
семена)
¼ ч.л. сух босилек
1 с.л. бял винен оцет
2 с.л. зехтин
сол и прясно смлян черен
пипер
-------------------------------------------
*червеният портокал може да бъде заменен с обикновен оранжев, а филето от аншуа може да бъде заменено с 2-3 каперси
Начин на приготвяне:
Семената от фенел се
запичат на тиган за минута-две, докато си пуснат аромата, след което се стриват
в хаванче.
Спанакът и руколата се
измиват и подсушават. Репичките се измиват и нарязват на кръгчета.
Портокалите се обелват с
остър нож, след което се нарязват на кръгбета с дебелина половин сантиметър.
В купа се смесват
спанакът, руколата, репичките, резените портокал и маслините.
За дресинга, филето
аншуа се нарязва на много ситно. В чаша или малко бурканче се разбъркват
подправките с аншуата, оцета и зехтинът. Салатата се залива с дресинга,
разбърква се и се сервира.
Изключително свежо и ароматно предложение, към което подхожда
чаша бяло вино или розе.
Аха, на кого са били тези перфектно обелени портокали:) Чудесна, свежа и много интересна салата. Обичам смесването на сладко и солено, на плодове и зеленчуци. Поздрави,Таничка!
ОтговорИзтриване